Az epekő tünetei és kezelése

2018. április 30.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Az epe leggyakoribb betegsége, az epekő, legtöbb estben semmilyen panaszt nem okoz, okoz,. de bizonyos esetekben epegörcsöt idézhet elő. Miről ismerjük fel az epekövet, és milyen kezelés fajtái léteznek?

Az epekő tünetei és kezelése

Az epekő tünetei és kezelése

Epekövek az epehólyagban és az epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék a máj méregtelenítő funkciója során jön létre. Az epe 80 százalékát víz alkotja, ebben oldott állapotú koleszterin, epesav és foszfolipidek találhatóak. Ha ezen összetevők arányai eltolódnak, megváltoznak, kicsapódás által epekövek jöhetnek létre, amelyek nagysága a homokszemnyitől akár a galamb tojás méretűig terjedhet.

Az epekövek 80 százalékban koleszterinkövek, amelyek kialakulása a megnövekedett koleszterin koncentrációhoz köthető, ezt nem megfelelő táplálkozási szokások, májműködési zavarok vagy egyéb problémák is okozhatják.  Hajlamosít a folyamatra az elhízás, a magas vérzsírérték, de az éhezés vagy a drasztikus fogyókúra is. Az epekő gyakori állapot. A nők körében többször fordul elő, mint férfiaknál, különösen a 40 év felett, vagy a terhesség, szoptatás időszakában. A magyar emberek átlagosan 15 százalékánál fejlődik ki.

Az epekő az esetek kétharmadában tünetmentes, sokszor csak a véletlenen múlik, hogy felfedezik –  például ha valamilyen szövődménye miatti panasz okán vizsgálódnak, vagy ha szűrővizsgálatok során hasi ultrahang vizsgálat is történik. Legtöbbször más okból végzett röntgen- vagy ultrahangos vizsgálaton, esetleg műtét során derül csak fény az epekövek jelenlétére.

Azonban ha az epekő tüneteket produkál, azok elég jellegzetesek. Főleg zsíros ételek fogyasztása esetén tűnhet fel a probléma: sok böfögés, hányinger, erős, görcsös fájdalom. Epegörcs esetében étkezés után pár perccel görcsös jellegű fájdalmat érzünk (lehet éles, szúrásszerű vagy tompa is) a jobb bordaív alatt, amely főleg a hátba, illetve a jobb váll irányába sugárzik. Ha az epehólyag begyullad, lázas állapot kíséri, mely antibiotikus kezelést igényel. Ha az epekő kisebb, elindulhat az epevezetékben. Ha megakad, mielőtt a bélbe junta, elzáródásról beszélünk. Ekkor a széklet szürkés fehérré, agyagszínűvé, a vizelet sötétbarnává válik. Ha hosszabban fennáll az elzáródás, sárgaság alakul ki. Ekkor a bőr és a szem „ fehérje” sárgán elszíneződik. Gyakran társul hányingerrel, hányással. Ez életveszélyes állapot, azonnali kórházi kezelést  igényel.

Kizárólag az epegörcs miatti fájdalomról nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy epeproblémái vannak a betegnek, és az emberek nagy része sem erre gondol először. Hasonló, átfedő tüneteket produkálhat még a vakbél- vagy vastagbélgyulladás, nyombélfekély, a gyomorrontás, a sérv, a vesemedence-gyulladás vagy a hasnyálmirigy-gyulladás is.

Ha akut panaszaink vannak, epegörcs esetén görcsoldó, fájdalomcsillapító használata javasolt. Az epegörcs után 1 napig teljes koplalás ajánlott, utána diétázzunk még pár napig! Ha rendszeresen észlelünk panaszokat, vagy az epegörcs súlyossá válik, mindenképpen ajánlott orvos felkeresése, és sokszor az epekövek eltávolítása. A nem műtéti eljárások – mint a gyógyszeres kőoldás vagy epekőzúzás – nem túl elterjedtek, mivel nem hoznak nagy arányban sikert, és sokszor kő-újraképződés jöhet létre utánuk, illetve hosszas kezelést igényelnek. Így panaszos epekövesség esetén az epehólyag eltávolító műtét a legjobb megoldás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió 20x5ml tartályban

    Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szus...

    <p>A Normaflore Extra a feltételezhetően a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különböző eredetű károsodása esetén.</p>

    6 199 Ft

Az epehólyag nem létfontosságú szerv, így eltávolítása ritkán jár mellékhatásokkal. Ez az egyik leggyakoribb beavatkozás, és bár minden műtétnek lehetnek kockázatai, viszonylag biztonságos eljárás. A laparoszkópos megoldás 1-2, míg a nyitott hasi műtét 5-8 nap kórházi bennfekvést igényel. Néhány betegnél a műtét után szokatlan bélmozgások és hasmenés jelentkezhet, azonban ez idővel elmúlik. Minden esetben ajánlott a műtét után diétázni.