Az epekő tünetei és kezelése

Epekő

Epekövek az epehólyagban és az epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék a máj méregtelenítő funkciója során jön létre. Az epe 80 százalékát víz alkotja, ebben oldott állapotú koleszterin, epesav és foszfolipidek találhatóak. Ha ezen összetevők arányai eltolódnak, megváltoznak, a kicsapódás által epekövek jöhetnek létre, amelyek nagysága a homokszemnyitől akár a galambtojás méretűig terjedhet.

Az epekő kialakulásának lehetséges okai

Túl sok koleszterin

Az epekövek 80 százalékban koleszterinkövek, amelyek kialakulása a megnövekedett koleszterin koncentrációhoz köthető, ezt nem megfelelő táplálkozási szokások, májműködési zavarok vagy egyéb problémák is okozhatják. Ha az epe egészséges, akkor elegendő kémiai anyaggal rendelkezik a koleszterin feloldásához, azonban betegség vagy működési zavar esetén az epehólyag már nem képes feldolgozni a nagyobb mennyiségű koleszterint. Ha pedig az epe nem tud megbirkózni a koleszterin lebontásával, akkor az apró kristályokká vagy kövekké alakulhat.

Epeűrítési zavarok

Amennyiben az epe szükség esetén nem képes teljes mértékben kiürülni, akkor az epe besűrűsödik. Sőt, az is bajt okozhat, ha az eperaktár nem elég gyakran ürül ki, ami szintén besűrösödéséhez és epekő kialakulásához vezethet. Az epekő koleszterinből és epe-sókból tevődik össze, ezért a kialakulásának megelőzéséhez nélkülözhetetlen, hogy az epe a megfelelő mértékben és a megfelelő gyakorisággal ürüljön ki.

Magas bilirubinszint

Amikor a szervezetünk a vörösvérsejtek lebontásáról gondoskodik, bilirubin termelődik. Azonban ha májzsugorral vagy epevezeték-fertőzéssel küzdünk, akkor a májunk túlzott bilirubin termelésbe kezd, ez pedig szintén epekő kialakulását vonhatja maga után. Súlyosabb esetben – amikor az epekő már elzárja a fő epevezetéket – a bilirubin közvetlenül a véráramba kerül, amelynek egyértelmű tünete a sárgaság.

További okok

Hajlamosít a folyamatra az elhízás, a magas vérzsírérték, de az éhezés vagy a drasztikus fogyókúra is. Érdemes tehát fokozottan odafigyelnünk az ideális testsúlyunk elérésére és fenntartására, hiszen a soványság és a túlsúlyosság is ugyanolyan veszélyesek az epére nézve. Akár fogyókúrába vagy tömegnövelésbe kezdünk, a hangsúly a fokozatosságon kell, hogy legyen, ugyanis a szervezetünknek időt kell adni az átállásra.

Az epekő gyakori állapot, és a felnőtt lakosság kb. 10%-át érinti, ami miatt már teljes joggal nevezhető népbetegségnek. A nők körében többször fordul elő, mint férfiaknál, különösen 40 év felett, vagy a terhesség, szoptatás időszakában. Habár nagyrészt az időseket (kb. 15%-ukat) érinti a probléma, a fiatalokat sem mindig kerüli el, ezért ajánlott rendszeresen szűrésre járni, és hasi ultrahang, hasi CT vagy MRI segítségével ellenőrizni az epe állapotát.

Az epekő tünetei

A magyar emberek átlagosan 15 százalékánál fejlődik ki epekő. Az esetek kétharmadában tünetmentes, sokszor csak a véletlenen múlik, hogy felfedezik –  például ha valamilyen szövődménye miatti panasz okán vizsgálódnak, vagy ha szűrővizsgálatok során hasi ultrahang vizsgálat is történik. Legtöbbször más okból végzett röntgen- vagy ultrahangos vizsgálaton, esetleg műtét során derül csak fény az epekövek jelenlétére.

Azonban ha az epekő tüneteket produkál, azok elég jellegzetesek. Főleg zsíros ételek fogyasztása esetén tűnhet fel a probléma: sok böfögés, hányinger, erős, görcsös fájdalom. A tünetek eleinte akár megtévesztők is lehetnek, hiszen gyomorproblémára vagy akár kisebb gyomorrontásra is gyanakodhatunk, de ha az előbb említett panaszok rendszeresen visszatérnek, már epekőre is érdemes gyanakodni.

Melyek az epegörcs tünetei?

Epegörcs esetében étkezés után pár perccel görcsös jellegű fájdalmat érzünk (lehet éles, szúrásszerű vagy tompa is) a jobb bordaív alatt, amely főleg a hátba, illetve a jobb váll irányába sugárzik.

Ha az epehólyag begyullad, lázas állapot kíséri, mely antibiotikus kezelést igényel. Ha az epekő kisebb, elindulhat az epevezetékben. Ha megakad, mielőtt a bélbe jutna, elzáródásról beszélünk. Ekkor a széklet szürkés fehérré, agyagszínűvé, a vizelet sötétbarnává válik. Ha hosszabban fennáll az elzáródás, sárgaság alakul ki. Ekkor a bőr és a szem „ fehérje” sárgán elszíneződik. Gyakran társul hányingerrel, hányással. Ez életveszélyes állapot, amely azonnali kórházi kezelést igényel. Kizárólag az epegörcs miatti fájdalomról nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy epeproblémái vannak a betegnek, és az emberek nagy része sem erre gondol először.

A tünetekre nem mindig egyértelműek!

Hasonló, átfedő tüneteket produkálhat még a vakbél- vagy vastagbélgyulladás, a nyombélfekély, a gyomorrontás, a sérv, a vesemedence-gyulladás vagy a hasnyálmirigy-gyulladás is. Ha akut panaszaink vannak, epegörcs esetén görcsoldó, fájdalomcsillapító használata javasolt. Az epegörcs után 1 napig teljes koplalás ajánlott, utána diétázzunk még pár napig!

Ha rendszeresen észlelünk panaszokat, vagy az epegörcs súlyossá válik, mindenképpen ajánlott orvos felkeresése, és sokszor az epekövek eltávolítása jelenti a megoldást. A nem műtéti eljárások – mint a gyógyszeres kőoldás vagy epekőzúzás – nem túl elterjedtek, mivel nem hoznak nagy arányban sikert, és sokszor kő-újraképződés jöhet létre utánuk, illetve hosszas kezelést igényelnek. Így panaszos epekövesség esetén az epehólyag eltávolító műtét a legjobb megoldás.

Mit érdemes tudni epehólyag eltávolításáról?

Az epehólyag eltávolítása rutinműtétnek számít, és komolyabb panaszok esetén rendkívül fontos sort keríteni rá, hiszen az epehólyag súlyos gyulladása és az epevezeték elzáródása életveszélyes állapotot eredményezhet. A műtét során a máj alatt található epehólyagot apró metszéssel közelítik meg, amely a kisebb beavatkozásnak köszönhetően gyorsabb felépülési idővel jár. Az operációt általában 2-3 orvos végzi, és egy kamerával felszerelt, keskeny hengeres cső segítségével monitorozzák a hasüregi szerveket. A műtét előtt napon éjfélig még lehet enni és inni, utána viszont már tilos.

Vannak mellékhatásai az epekő műtétnek?

Az epehólyag nem létfontosságú szerv, így az eltávolítása ritkán jár mellékhatásokkal. Ez az egyik leggyakoribb beavatkozás, és bár minden műtétnek lehetnek kockázatai, viszonylag biztonságos eljárás. A laparoszkópos megoldás 1-2, míg a nyitott hasi műtét 5-8 nap kórházi bentfekvést igényel. Néhány betegnél a műtét után szokatlan bélmozgások és hasmenés jelentkezhet, azonban ez idővel elmúlik. Minden esetben ajánlott a műtét után diétázni.

Mit tehetünk az epe egészségéért?

  • Fogyasszunk rendszeresen natúr szóját és fehérjében gazdag hüvelyes zöldségeket. Az étrendbe mindenképpen célszerű beépíteni a sárgarépát és az édesburgonyát, illetve a kelkáposztát és a retket, továbbá a babot és a lencsét is.
  • Figyeljünk oda fokozottan a B-vitamin bevitelre. Ugyanis a B-vitaminok elősegítik az epehólyag és az epe megfelelő működését. A B-vitamin bevitel mindennapi biztosításához ajánlott B-vitamin komplex mellett dönteni.
  • Sportoljunk legalább heti 2 alkalommal. A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, továbbá támogatja a méreganyagok kiválasztását és eltávolítását is. Azonban az emésztésre is jó hatással van, ezért a sportolással csakis nyerhetünk.

Az epekő kialakulása gyakori betegség, az epehólyag eltávolítása pedig napjainkra már rutinműtét. Ha a kiadósabb étkezések után görcsöt vagy hányingert tapasztalunk, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hiszen lehet, hogy epekő áll a panaszok hátterében. Amennyiben epegörcs vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése lépne fel, egy pillanatig se várjunk az orvos megkeresésével, hiszen ezek a tünetek akár életveszélyes állapotot is jelezhetnek. A mindennapokban pedig figyeljünk oda az ideális testsúly elérésére és fenntartására, hogy ezzel is támogassuk epénk egészséges működését.

2018. április 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink