Égési sérülések ellátása

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Az égés az egyik leggyakoribb háztartási balesetek közé tartozik, de feltehetően a napégés jelenségével is sokan találkoztak már.

Égési sérülések esetén a sebkezelés szempontjából az első néhány perc kulcsfontosságú lehet.
Az égési sérülések többsége szerencsére csak enyhe kimenetelű, a sérülést követő fájdalom és olykor szövődmény azonban kellemetlen napokat tud okozni. Leggyakrabban forró tárgyak (tűzhely, fémedény, kályha), ritkábban forró folyadék, szezonálisan pedig a napsugarak okozhatnak égési sérülést. Bőrünk ilyenkor feszessé, fájdalmassá válik, megduzzad, piros lesz, súlyosabb esetben hólyagok jelennek meg rajta.


egesi_serulesek_ellatasa_nk

Legfontosabb teendőnk a hűtés! Ezzel megakadályozzuk a sérült testfelület növekedését, továbbá csökkentjük az égés kiterjedésének mélységét. Kézenfekvő megoldás a hideg csapvíz használata, ha azonban égési kötszer is rendelkezésre áll, inkább azt használjunk! A hűtés során ügyeljünk arra, hogy csak az érintett testfelületet érje a hidegvíz, ellenkező esetben fokozzuk a kihűlés veszélyét. A hűtést testfelület és a seb kiterjedésének megfelelően 5-15 percig végezzük, ezt követően használjunk fertőtlenítőszert és steril kötszert.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Fenistil 1 mg/g gél 50g

    Fenistil 1 mg/g gél 50g

    <p>Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt. Gyorsan felszívódik, hidrogél formájának köszönhetően kellemesen hűsít. </p>

    2 829 Ft

Erősen megoszlanak a vélemények az égési sérülésre helyezhető gyógy- és nem gyógyhatású készítményekről. A szigorú protokoll azt javasolja, semmit ne tegyünk, ne kenjünk a sebbe fertőtlenítőszeren kívül. Az égés során megsérült bőrfelület bejutási kapuvá válik a kórokozók részére, a kenőcsökkel és egyéb szerekkel csak növeljük az elfertőződés lehetőségét.

Napégésnél nem árt tisztában lenni azzal, hogy a Nap okozta égések növelik a bőrrák kialakulásának esélyét, így mindig törekedjünk a maximális napfény-védelemre!

Ha az égési seb kiterjedése nagy, a bajba jutottnak erős fájdalmai vannak, arcot vagy ízületet ért érdemes orvosi segítséget kérni. Különösen indokolt ez kisgyermekek esetén, gyermeksérülthez hívjunk mentőt vagy vigyük orvosi ügyeletre, égési osztályra!