Diebétesz és diéta

0201. június 19.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

A diabétesszel élők diétájának meghatározását annak típusa és az egyéni adottságok befolyásolják.

A diétának fontos szerepe van mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetén, akár gyógyszeres, akár inzulinkezelés mellett.

diabetesz301

Az 1-es típusú cukorbetegeknél ma már a korszerűbb inzulinkészítmények adagolásával alkalmazkodni lehet a táplálkozáshoz és a fizikai megterheléshez. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél a legfőbb szempont az optimális testtömeg megtartása.

Étkezés után vércukorszint emelkedése függ az elfogyasztott élelmiszer glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást.

Az étrend összeállítása

A 2-es típusú cukorbetegség esetén inkább kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegényebb étrend a javasolt, míg az 1-es típusnál a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése szükséges. A korszerű cukorbeteg-étrendben a szénhidrátok 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban szerepel.

Energiabevitel

A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó. Ezen betegek több, mint 80 százaléka elhízott. A testtömeg csökkentésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, tehát mérséklődnek a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők.

A táplálékkal felvett energia ajánlott százalékos elosztása a következő:

  • 50 százaléka szénhidrát,
  • 20 százaléka fehérje,
  • 30 százaléka zsír.

Szénhidrátok

A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező közösen befolyásolja: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok:

  • répacukor,
  • malátacukor,
  • méz,
  • cukrozott üdítőitalok.

Zsírszegény tejtermékek:

  • 1,5% zsírtartalmú tej
  • kefir
  • joghurt
  • sovány sajtok
  • sovány tehéntúró
  • csökkentett zsírtartalmú tejföl

Csak mérve fogyasztható szénhidrátok:

  • fehér liszt,
  • fehér és barna kenyér,
  • száraztészta,
  • rizs,
  • keksz,
  • müzli,
  • burgonya.

A feldolgozott élelmiszerek jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs.

Zsírszegény húsok:

  • baromfi comb
  • baromfi mell
  • sertés comb, karaj
  • marhalapocka
  • tengeri halfilé
  • csirke- vagy pulykamellsonka

Szabadon fogyaszthatók az összes zöldség és főzelékféle, kivétel:

  • a sárgarépa,
  • sütőtök,
  • kukorica,
  • zöldborsó,
  • bab,
  • szója.

Fehérjék

Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Állati és növényi eredetűek fehérjék egyforma arányban történő fogyasztása javasolt.

Zsírok

Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására, az érelmeszesedés fokozott kockázata miatt. A zsírszegény tej és tejtermékek, húsok fogyasztása ajánlott. A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös.

Kerülendő a tejszín, a zsíros sajtok, szalámifélék, szalonna, tepertő, zsíros húsrészek. Az ételkészítés során is csökkenthetjük a táplálék zsírtartalmát (pl.: a tej fölözése, a húsok zsírtalanítása, a bőr lehúzása, kevesebb zsiradék használata révén). A készételek zsírtartalma is csökkenthető (pl.: a húsos leveseket, pörköltfélék zsírját leválasztjuk).

Nem ajánlott a magas koleszterintartalmú belsőségek (pl.: sertésmáj) gyakori fogyasztása. Kiváló tápanyag-összetétele (vas, A-, B2-, B12-vitamin) miatt azonban ritkán fogyaszthatják cukorbetegek is (hetente max. 5-8 dkg mennyiségben). A tojás szintén magas koleszterintartalmú, ugyanakkor kitűnő a tápanyag-összetétele (A-, D-, B12-vitamin), ezért mértékletes fogyasztása megengedett (heti egy alkalommal önálló ételként szerepelhet a diétában).

Rostok

Napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztásával érhető el megfelelő élelmi rostbevitel. Fogyasztásuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét. Gyümölcsöt naponta ajánlatos fogyasztania a cukorbetegnek 20-30 dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával. A szőlő, a banán és a szilva fogyasztása nem ajánlott, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma. Azonban alacsonyabb vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható, mértékkel.

Kávé, tea

A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, cukor hozzáadása nélkül fogyasztható.

Alkohol

A nagy mennyiségben cukrot tartalmazó italok mindenképpen kerülendők. Naponta 2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében is ajánlott, mivel hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhet.