Leghatékonyabb megoldások a derékfájás kezelésére

2018. április 25.

Kapcsolódó tünetek:

hátfájdalom

A derékfájdalom napjainkban már-már népbetegséggé nőtte ki magát. Mivel nem mozgunk annyit, rengetegen végeznek ülőmunkát, és a stressz is mindennapjaink részévé vált, sokakat érhet el ez az egészségügyi probléma.

Leghatékonyabb megoldások a derékfájás kezelésére

Leghatékonyabb megoldások a derékfájás kezelésére

Mi áll a háttérben?

A derékfájás legfőbb okai között találjuk a rossz mozdulatok miatt meghúzódott hátizmokat, a túlterhelt porckorongokat vagy a görcsös gerinctáji izmokat. Azonban ma már pszichés tényezők is nagy szerepet játszhatnak a fájdalom kialakulásában: az állandó stressz vagy a depresszió is kiválthat deréktáji fájdalmakat. Ezeken kívül olyan betegségek, mint a daganatok és a csontritkulás, illetve a tartósan rossz testtartás által kialakult fizikai elváltozások (például a porckorongsérv és a porckopás) is kiválthatják. De akár nőgyógyászati vagy emésztőrendszeri problémákból is eredhet a derékba sugárzó fájdalom.

Hogyan kezeljük gyógyszer nélkül?

Ha nem súlyos, műtéti kezelésre szoruló probléma áll a háttérben, több lehetőségünk is van a derékfájdalom enyhítésére, kezelésére. Általában megfelelő testtartással, mozgással és terápiával megszüntethető maga az ok. Fizikoterápiás gyakorlatokkal annak kiújulása megelőzhető, a gyógytorna pedig hosszú távon a derékfájdalom és gerincbántalmak leghatékonyabb kezelési módja.

Hogyan kezeljük gyógyszerrel?

Vényköteles, erősebb, nem szteroid típusú gyulladásgátlót vagy izomlazítót orvosa írhat fel, de ezeken kívül vény nélküli gyógyszerek, krémek között is válogathat kisebb baleset, rossz mozdulat által okozott fájdalom esetén. Ha más úton nem kezelhető a fájdalom, orvosa szteroid injekció beadását is javasolhatja, amely az ideggyökök körüli gyulladást csökkentve hatékonyan szünteti meg a fájdalmat. Azonban ez is csak tüneti kezelés, rendszeres használata problémákat okozhat az anyagcsere és a hormonháztartás területén, és idővel ízületi bántalmakhoz vezethet. A hosszan fennálló, vissza-vissza térő fájdalom esetén tehát semmiképp ne szokjuk meg a gyakori gyógyszer-használatot, ilyenkor a hosszú távú, az ok megszüntetését célzó megoldás nyújthat csak valódi segítséget. Krónikus tüneteknél fájdalomcsillapító tapaszokat is javasolhat orvosunk, ezek hatóanyagai a bőrön keresztül felszívódva jutnak a véráramba.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aleve filmtabletta 24x

    Aleve filmtabletta 24x

    <p>Az Aleve fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladásgátló hatású nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer. Hát,- derék- és ízületi fájdalom kezelésére, valamint fejfájás, fogfájás, fájdalmas menstruációs görcsök, és izomfájdalmak, megfázást és influenzát kísérő fájdalom és láz kezelésére alkalmas.</p>

    2 119 Ft

Alternatív utak

Ma már számos, a derékfájás csillapítására kifejlesztett gyógyászati termékkel találkozhatunk a boltok polcain. Az egyik ilyen az izomlazító hatású elasztikus deréköv, melyben 16 vasat tartalmazó melegítő cella van. Ezek felbontás után a levegővel való érintkezés következtében felmelegednek, és 8-12 órán át sugározzák a hőt. Az öv sérült bőrön, duzzadt területen nem alkalmazható, ahogy más fájdalomcsillapító vagy melegítő krémmel együtt sem. Intenzív hatása miatt többféle fájdalom kezelésében is eredményes: használhatjuk becsípődés, rándulás és menstruációs fájdalmak esetén is.

Gyógyszermentes megoldás még az akupunktúrás terápia, mely kétszer annyi derékfájós páciensnek hoz enyhülést, mint bármilyen gyógyszeres kezelés. A termál- és gyógyvizek között különböző típusú fájdalmakra találhatunk kezelési módot. A gyógyfürdők nyugtató hatásuk miatt csökkentik a stresszt, és az általa okozott egyéb panaszokat is.