Csecsemőkori sárgaság – Okok, tünetek és megelőzés

2018. február 22.

A sárgaság a csecsemők általános állapota, amely az újszülöttek több, mint 50 százalékát érinti. Gyakoribb a koraszülötteknél és jellemzőb a fiúknál. Általában a baba életének első hetében jelenik meg.

csecsemőkori sárgaság

csecsemőkori sárgaság

Egy teljesen egészséges, időre született gyermek esetében a sárgasága ritkán okoz problémát, a jelenség többnyire magától elmúlik. Az esetek egy részében azonban szükséges ennek kezelése, mivel a nagyfokú, kezeletlen csecsemőkori sárgaság agykárosodáshoz és akár halálhoz is vezethet.

Csecsemőkori sárgaság okai

A sárgaság oka a felesleges bilirubin a vérben, mely – ebben az esetben – a vörösvérsejtek fokozott lebomlása során keletkezik. Az újszülötteknél a vörösvértestek élettartama rövidebb, mint felnőtt korban. A bilirubin egy részét a máj választja ki és az epével a bélbe kerül, majd a testből a széklettel távozik, a fennmaradó mennyiség pedig a vesén keresztül, a vizelettel ürül ki a szervezetből. A csecsemőknél azonban még fejletlen a máj is és a vese is, így nem tudják  olyan gyorsan kiválasztani a bilirubint, amilyen gyorsan előállítja a szervezet, ami hiperbilirubinémiát eredményez (bilirubin felesleg).

Normál esetben a születés után kb. 2 hétig sárga a baba. Ez az idő nagyjából megduplázódik, ha koraszülöttről van szó, vagy ha a szülés során nagyobb bevérzések keletkeztek.

A sárgaság viszont hamarabb elmúlik, ha a bébi jól táplált, mivel így a nagyobb mennyiségű vizelettel és széklettel több bilirubin tud kiürülni a szervezetből.

A nem múló, súlyos csecsemőkori sárgaság hátterében egyéb tényezők is meghúzódhatnak. Ilyen lehet például a májbetegség, sarlósejtes vérszegénység, vérzés a fejbőr alatt (cephalohemoma), sepsis – vérfertőzés, a baba vörösvértestének rendellenessége, blokkolt epevezeték vagy bél, Rh vagy ABO inkompatibilitás – ha az anya és a baba különböző vércsoportokkal rendelkezik, az anya antitestjei megtámadják a baba vörösvérsejtjeit.

Okozhatja még a vörösvérsejtek magas szintje a vérben, mely gyakoribb a kisebb csecsemőknél és ikreknél, vagy enzimhiány, bakteriális vagy vírusfertőzések, hypothyreosis pajzsmirigy -alulműködés, hepatitis – a máj gyulladása, hipoxia – alacsony oxigénszint, egyes fertőzések.

Tünetei

A csecsemők sárgaságának legfelismerhetőbb tünete és jele a sárga bőr és sclerae, vagyis a szemek fehérjének sárgulása. Emellett gyakori az álmosság, bágyadtság, aluszékonyság.

Kezelése

Az esetek nagy részében az állapot nem igényel kezelést, magától elmúlik. Ha súlyos a sárgaság, a baba infúziót kap és kék fény (UV) kezelést , melyek segítenek a felesleges bilirubin gyors kiürítésében.

Kulcsszavak: