Cink és C-vitamin

Bár a cinket (nyomelem) és a C-vitamint „hagyományosan” az immunrendszer védőinek, erősítőinek tartják, a koleszterinszintre, a vércukorszintre és az anyagcserére is hatással vannak – ezért sem szabad engedni, hogy a szervezetünk hiányt szenvedjen bennük!

A C-vitamint, illetve a cinket a legtöbben az immunrendszer erősítőjeként, a betegségek ellen védő fontos mikrotápanyagokként vagy a szép és egészséges bőr felelőseiként ismerik. Ennek a két anyagnak azonban nagyon fontos szerepe van a szív- és érrendszer krónikus betegségei ellen küzdelemben is.

Tudta?

Skót kutatók megállapították, hogy a vér C-vitamin szintje drasztikusan lecsökken 6-12 órával szívroham után. Elképzelésük szerint ennek oka az, hogy a szervezet a sérült szívizomsejtekhez küldi a C-vitamint, hogy azok hozzájáruljanak azok gyógyulásához. Éppen ezért, a szívroham után elengedhetetlen a C-vitamin visszapótlása, ez ugyanis gyorsíthatja a felépülést. A cink az anyagcsere egészséges működésében és a vércukorszint egyensúlyban tartásában is szerepet játszik: ha a szervezetünkbe nem jut elegendő cink, akkor a sejtek nehezebben tudnak reagálni az inzulinra, és az anyagcsere is lelassul.

A C-vitamin a szív- és érrendszer egészségére is komoly hatással van, emellett természetes koleszterinszint-csökkentőként is működik. Kutatások bebizonyították, hogy amennyiben a szervezetben a C-vitamin mennyisége lecsökken, a szervezet egyre több koleszterint kezd termelni; azoknál az embereknél, akiknek magas a koleszterinszintje, a vér C-vitamin szintje alacsony.

Érdekes

A vér koleszterinszintjének és a C-vitamin bevitelnek az összefüggéseit vizsgáló amerikai kutatók szerint az ajánlott napi mennyiségnél kétszer többet szedőknél már érzékelhető a koleszterinszint csökkentése. Ezt, meglepő módon, nem is olyan nehéz „bejuttatni” a szervezetbe: elég hozzá két-három kivi vagy narancs.

Az egyszerűbb C-vitamin, illetve cink étrend-kiegészítőket azonban óvatosan kell alkalmazni: nemcsak azért, mert ezek túladagolása olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a hányás, a hasmenés, a fejfájás vagy az étvágy elvesztése, de a hosszabb ideig szedett, nagy mennyiségű cink csökkenti a jó koleszterinnek is nevezett HDL-koleszterin szintjét a szervezetben. A szakemberek által megállapított, még tolerálható felső határ a cink esetében napi 40 mg.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink