Ilyen pozitív élettani hatásai lehetnek a boldog párkapcsolatnak

Boldog párkapcsolat pozitív élettani hatásai
Egy tartós és kiegyensúlyozott párkapcsolat sokak vágya, de szerencsére azért elég sok embernek része is van benne élete során. Akik pedig éppen egy ilyen viszonyban (netán már házasságban) vannak, maguk is érezhetik azokat a pozitív hatásokat, melyek éppen a párkapcsolatból adódnak. A boldog párkapcsolat ugyanis jó hatással van pszichénkre és a testünkre is, több szempontból és több területen.

Kiegyensúlyozottság

Aki már hosszabb ideje él párkapcsolatban (ami harmonikusan is működik), nem csak a kapcsolatában lehet kiegyensúlyozott, hanem az élet más területein is. Könnyebben ért szót másokkal, köt új ismeretségeket, és a vitás helyzeteket is egyszerűbben kezeli. Kevésbé kapja fel a vizet - még, ha korábban hajlamos is volt rá - és a munkahelyi ellentéteket is könnyebben orvosolja. Ha lelkileg kiegyensúlyozott valaki, az ritkán lesz levert, kedvetlen és stresszes, amivel az ezekkel járó fizikai tüneteket is elkerülheti. Ugyanakkor egy egészséges pszichés állapot nagyon sokat számít abban is, hogyan figyelünk oda a testünkre, az egészségünkre. Így könnyebben szánunk időt arra, hogy átgondoltan étkezzünk, mozogjunk és ebben a párunk is aktívan támogathat minket.

Kötődés és támogatás

Ahogyan azt már említettük, mivel az ember alapvetően társas lény, fontos neki a kötődés, amit egy jó kapcsolat folyamatosan és egyre erősebben biztosít neki. Ez biztonságérzetet ad, ami alapvető magabiztosságunkat és határozottságunkat is növeli. Ráadásul ez a kötődés és a párunktól érkező támogatás erőt adhat ahhoz is, hogy a váratlan, nehéznek tűnő feladatokat könnyebben megoldjunk. Nem leszünk idegesek egy keményebb helyzettől, van kire számítanunk és a gyomorgörcs is elmarad! Utóbbiak egyébként mind nagy segítséget adnak ahhoz, hogy a mindennapokkal járó stresszt minél kisebb szintre csökkentsük. És mint azt már jól tudjuk, a túlzott stressz csak betegségekhez, később depresszióhoz is vezethet.

Egészséges szexuális élet

A rendszeres szexuális élet, ami egy jól működő párkapcsolatot is jellemez egyrészt (ha mindkét fél hűséges a másikhoz) megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől, másrészt erősíti immunrendszerünket. Így pedig könnyebben védekezhetünk a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Hiszen rendszeres mozgást is jelent, ugyanakkor többféle hormont is felszabadít, melyektől boldogságot, eufóriát, elégedettséget érezhetünk.

A jó szex pszichésen úgy is hat, hogy magabiztossá tesz, növeli az önbizalmat és segít a kiegyensúlyozottság megtartásában. A rendszeresség segít elkerülni a stresszt és többféle pszichés zavart és az általános jó hangulatért is felelős tud lenni. Azok a párok, akiknél ez a terület is rendben van a szerelem mellett, csak erősíteni tudják vele a kapcsolatukat.
2017. augusztus 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink