Bizonyított: a napfénytől boldogabbak leszünk

2018. május 28.

Bár a legtöbben azt mondják, jobban érzik magukat tavasszal és nyáron, és a téli depresszió is egy elfogadott kifejezéssé vált, vajon tudományosan is bizonyítható a jelenség? Most úgy tűnik, igen!

Bizonyított a napfénytől boldogabbak leszünk

Bizonyított a napfénytől boldogabbak leszünk

A Utah állambeli Brigham Young Egyetem legújabb kutatása feltárta, hogy a napkelte és napnyugta között eltelt idő szinte mindenki hangulatát befolyásolja, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint az eső, a hőmérséklet vagy a levegőszennyezettség.

Az egyetemen szakmai csoportja azt vizsgálta, hogyan hat az időjárás az egyén hangulatára. A kutatócsoport feltárta, hogy sokkal többen számoltak be mentális problémákról a rövidebb és sötétebb napok alatt. Az eredmények közt szerepelt az is, hogy maga a világosság időtartama sokkal nagyobb hatást gyakorolt az emberek hangulatára mint a ténylegesen napfényen töltött idő.

A kutatók Fizikai és Csillagászati-Meteorológiai Állomásának, illetve az USA Környezetvédelmi Hivatalának levegőszennyezettségi adatait gyűjtötték össze, rendszerezték, majd elemezték. Ezeket pedig az egyetemi Pszichológiai és Tanácsadói Központ pácienseinek mentális egészségügyi adataival vetették össze.

„Kutatásunk egyik meglepő eredménye szerint esős vagy szmogosabb nap esetében az emberek arra asszociálnak, hogy nagyobb stresszben lesz részük. Viszont mi nem ezt láttuk. Mi a napsugárzás mértékét vizsgáltuk. Hiába próbálkoztunk figyelembe venni a szennyezettséget, az esőt, a felhőket, a borús időt, mind elhanyagolhatóvá váltak. Az egyetlen dolog, ami igazán számított, az a napfelkelte és a naplemente között eltelt idő mennyisége volt” – mondta a kutatás vezetője.