Benőtt köröm – Mit tehetünk?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Hogyan előzhetjük meg, és kezelhetjük a benőtt körmöt?

Benőtt körömről akkor beszélhetünk, ha a köröm széle – legtöbbször a lábon, főleg a nagylábujj esetében – megduzzad, begyullad, illetve ebből adódóan fájdalommal jár az érintett számára. A lábujjakon kielemt figyelmet kell szentelni a körömápolásra.

A járóbeteg ambulanciát a legtöbb esetben a köröm fájdalmas benövése miatt keresik fel. A benőtt köröm a leggyakrabban a lábujjak esetében figyelhető meg, azok közül is leginkább a nagyujjat érinti. A benőtt köröm azt jelenti, hogy a köröm széle benő a körömsánc alá, illetve folyamatosan nyomja azt, amely következtében a körömszél gyulladásba jöhet. Az érintettek ez esetben arra panaszkodnak, hogy a köröm és az lábujj a legkisebb behatásra is érzékeny, tapintása fájdalmas.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mi okozhatja a benőtt körmöt?

A köröm benövését a legtöbb esetben a lábujjak körmeinek nem megfelelő vágása okozza. A benőtt körömmel orvoshoz fordulók többsége arról számol be, hogy a lábujjain lévő körmöket – a kézen lévő körmökhöz hasonlóan – ívesre akarja vágni a köröm széleinek lekerekítésével. A lábujjak esetében ezzel szemben inkább az egyenesre való vágás javasolt.benott_korom_nk

Körömbenövést okozhat emellett a túl szűk lábbeli is, amelyben a lábujjak nem kapnak megfelelő helyet. További problémát jelenthet, ha a lábujjak körmei túl nagyok, s a lábbeliben – a kevés hely miatt – folyamatos terhelésnek vannak kitéve.

Milyen tünetekkel jár a benőtt köröm?

A benőtt köröm a legtöbb esetben nyomásra, tapintásra érzékeny, és fájdalommal jár. A körömsáncon vadhús képződhet, a körmök szélénél gyulladás alakulhat ki. A benőtt köröm sok esetben gennyes váladékozással járhat.

Mit tehet a benőtt köröm ellen?

A körömbenövés a legtöbb esetben megelőzhető, ha a lábujjkörmöket nem az ujjak körmeihez hasonlóan vágjuk. Míg az ujjak esetében ívesen lekerekítve vágjuk a körmöket, a lábujj esetében tanácsos viszonylag egyenes vonalú vágást kialakítani. Emellett tanácsos arra is odafigyelni, hogy a lábbeli megfelelően kényelmes legyen.

Enyhébb körömbenövés esetén a patikákban vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő krémekkel, kenőcsökkel enyhíthető a gyulladás, és sok esetben ez elegendő is a tünetek enyhítésére. A lehetőségekről kérdezze gyógyszerészét, kezelőorvosát!

Ha a köröm benövése előrehaladottabb állapotban van, a műtéti beavatkozás adhat megoldást a problémára. A műtét során – fertőtlenítés és érzéstelenítés után – eltávolítják a köröm benőtt részét (egyes esetekben akár az egész körmöt is), illetve a körömsáncot is. A beavatkozást egyre több esetben lézerrel végzik.

A benőtt köröm sebészi beavatkozást követően sok esetben kiújulhat. A kiújulás kellő lábhigiéniával, megfelelő körömvágási technikával és szellős, nem szoros lábbeli viselésével megelőzhető.