Az érelmeszesedés veszélyei

Az érelmeszesedés veszélyei

Kezdjük egy kis biológiával: az endotél az ereket bélelő hám, melyen keresztül – többek között - a sejtek tápanyagfelvétele és oxigénhez jutása, szén-dioxid leadása történik.

Az érelmeszesedés, másnéven ateroszklerózis az endotél elváltozása. Minden anyag, ami túl nagy mennyiségben felhalmozódik a vérben, az endotélnek árt., legyen az dohányfüstből származó méreganyag vagy koleszterin. Maga az érelmeszesedés hosszú évek alatt alakul ki, ebben is rejlik alattomossága, ugyanakkor jó hír, hogy megelőzhető.

Akut és krónikus panaszok

Az ateroszklerózis során az endotélsejtek anyagcseréje szenved károsodást, az endotélben zsír és más anyagok halmozódnak fel. A sejtszerkezet megváltozását az immunrendszer sejtjei idegenként azonosítják, melynek következtében helyi gyulladás jön létre.
A védekezés során elpusztult sejtek után meszes szövet marad vissza, emiatt az erek belső falának felszíne egyenetlenné, sebezhetővé válik, ez fokozza a helyi gyulladás létrejöttének lehetőségét.
Ahogy a folyamat előrehalad és életmódbeli változás nem történik, az erek átmérője szűkül, ez pedig rontja a vérkeringést, a szervekhez egyre kevesebb oxigén és tápanyag jut el. Folyamatát tekintve krónikus károsodás jön létre. Megtörténhet az is, hogy a sérült érfalnál vérrög alakul ki: a szabálytalan meszes plakkok mentén a véráramlás lassul . Emiatt a véralvadás megindulása után rövid idő alatt teljes érelzáródás alakulhat ki, de megtörténhet az is, hogy az érfal mentén létrejövő vérrög „elindulva” az érpálya másik pontján egy kisebb eret teljesen elzár (embólia).
Legyen szó akut vagy a krónikus folyamatról, mindkettő csökkent vérellátáshoz vezet. A krónikus vérellátási zavar szív- vagy veseelégtelenséghez vezethet, amíg az akut elzáródás jellegzetes következménye lehet a szívinfarktus vagy a stroke.

Mit tehetünk az érelmeszesedés ellen?

Köztudomású, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések „járványszerűen” terjednek világszerte, és bizony hazánk az „élbolyba” tartozik a regisztrált esetek számát tekintve. Semmi újat nem árulunk el azzal, hogy felelős életvitellel, helyes életmóddal, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással a megbetegedések előfordulását vissza lehetne visszaszorítani.

A legfontosabb teendők ránk várnak:

  • A dohányzás teljes elhagyása.
  • Normális testsúly elérése és megtartása.
  • Normális vérnyomás, vércukorszint, vérzsírszint elérése és megtartása.
  • Napi rendszerességgel végzett testmozgás.
2016. október 28.

Akciós ajánlataink