Árulkodó széklet

Árulkodó széklet

Kapcsolódó tünetek:

A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ez a szervezet természetes módja a salakanyagok és a nem hasznosítható anyagok kiválasztására.

A széklet színe

A széklet legtöbbször barna színű az epetartalma miatt, amely a májban termelődik, és meghatározó szerepe van az emésztési folyamatokban. Az elfogyasztott étel általában a fogyasztástól számított 3 nap múlva hagyja el testünket, amennyiben ez rövidebb idő alatt történik, a széklet zöldes lehet.

A széklet színének változása vészjelző is lehet. Ha a széklet fekete, az a tápcsatornából eredő vérzésre utal, ami akár fekély vagy daganat következménye, a széklet világos színe szintén valamilyen problémára utalhat.

Méret és alak

Sokszor olvashatjuk, hallhatjuk itt-ott, hogy ha a széklet „ceruzavékony”, az figyelmeztető jel. Az ez irányú kutatások azonban cáfolják ezt. A méret és az alak nem meghatározó tulajdonságok, amennyiben az megszokott az illetőnél.

A széklet szaga

A székletnek általában szaga van. Normális az, ha a széklet olyan kellemetlen szagú, hogy a családtagok órákig sem bírnak a toalett közelében lenni? Igen, ez normális dolog, és minden bizonnyal annak a jele, hogy a bélben lévő baktériumok jól működnek.

A belekben egyébként több milliárd baktérium található, ezek fokozzák az emésztési folyamatokat. Ezek okozzák a kellemetlen szagokat is, így el kell fogadnunk, hogy teljesen normális, ha a széklet bűzös.

Székrekedés, hasmenés

A normál, megszokottól eltérő bélműködés megváltozása lehet ez első figyelmeztető jele annak, hogy az emésztőrendszer nem működik megfelelően. Székrekedés esetén három vagy több napig nincs székelés, ez - akármilyen hosszan is tart - puffadást és kellemetlen érzést kelt.

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet. Kiválthatja az étrend megváltozása (pl. például csökkent rostbevitel, alacsony folyadékfogyasztás), vagy fizikai inaktivitás is. Egyes gyógyszerek is okozhatnak szorulást.

A hasmenés is emésztési problémákra utal, kiválthatja romlott étel fogyasztása, baktérium vagy vírusfertőzés is. A legtöbb esetben a hasmenés, és a székrekedés néhány nap után spontán elmúlik, ha ennél tovább tart, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Az egészséges belekért

A rostban gazdag élelmiszerek, a megfelelő, bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres mozgás segít megőrizni a belek normál működését.

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk