Anyajegyek

Anyajegyek

Az anyajegy (naevus) születéskor már meglévő vagy később kialakuló, éles határokkal rendelkező elváltozás a bőrön, színe és felszíne eltér a környezettől. Leggyakoribb a festékes anyajegy.

Festékes anyajegyek

Veleszületett anyajegy: veleszületett az az anyajegy, ha az első életéven belül alakul ki. Lehet kisméretű (<1,5 cm) óriás (20 cm-nél nagyobb is lehet). Felszínét tekintve lehet sima, szemcsés, szemölcsös, akár tartalmazhat szőrszálakat is. Fontos a rendszeres ellenőrzésük, sőt, a sebészi eltávolításuk is a melanomarizikó miatt.

Szerzett anyajegy: legtöbbször kisméretű (0,5-4 mm), körülhatárolt, szabályos. Sötétbarna, fekete és bőrszínű is lehet. A szerzett pigmentált anyajegyek könnyen átalakulhatnak melanomává: a rosszindulatú bőrdaganatok 30 százaléka korábban meglévő anyajegyekből alakul ki.

Atípusos anyajegy: legfőképp a törzsön fordul elő, mérete nagyobb (6-20 mm). Szélük legtöbbször szabálytalan, a környezettől nem határolódik el élesen. Változatos színekben fordul elő: fekete, sötétbarna, halványbarna és akár vöröses színű is lehet, sőt egy anyajegyen egyszerre akár több színárnyalat is megfigyelhető. Atípusos anyajegy megjelenése melanomagyanús, ezért fontos a rendszeres szűrés és önvizsgálat.

Milyen jelek figyelmeztetnek az anyajegyek rosszindulatú elváltozására?

  • Növekedni kezd: megváltozik a határa, terjed a bőrfelszínen, kiemelkedik és/vagy megvastagszik;
  • asszimetrikussá válik;
  • megváltozik a színe vagy pigmentációja egyenetlen lesz;
  • viszketni kezd;
  • kisebesedik;
  • vérezni kezd.

Milyen gyakran kell ellenőriztetni az anyajegyeket?

Elegendő évente, de atípusos anyajegyek jelenléte esetén azonban 3-6 havonta szükséges a bőrgyógyászati vizsgálat, lehetőség szerint dermatoszkópos fotódokumentációval megerősítve. Rendkívül fontos az anyajegyek önvizsgálata, 4-6 hetente javasolt zuhanyzás után. A rejtett bőrfelületek (hajlatok, lábujjközök, hajas fejbőr, stb.) áttekintése is lényeges.

Mikor kell eltávolítani az anyajegyet?

Indokolttá válik a sebészi eltávolítás, ha a meglévő anyajegy valamilyen formában megváltozik: növekszik, aszimmetrikus lesz, megváltozik a színe, viszket, vérzik, ezekben az esetekben ugyanis felmerül a rosszindulatú elváltozás, a melanoma kialakulásának gyanúja. Ilyenkor szövettani vizsgálatra is szükség van. Rendszeres irritációnak kitett vagy sérült anyajegyek sebészeti eltávolítása is javallott leginkább megelőző célzattal.

2015. április 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink