Anorexia, bulímia - Étkezési zavarok

Anorexia, bulimia – Étkezési zavarok

A testünk alapvető feladata az, hogy raktározza a tápanyagokat, ám a fejlett országok bőségében emiatt gyakran lép fel túlsúly, miközben sok különböző tényező (a divat vagy éppen az aktuális trendek, szociális hatások stb.) miatt sokan inkább vékony testalkat után vágyakoznak. Persze közben kíváncsiak arra a rengeteg finomságra, ami körülveszi őket, így egy furcsa pszichés helyzet alakul ki, ami táplálkozási zavarokhoz vezet.

Az étkezési zavarok kiváltó oka tehát összetett, vizsgálják sokan biológiai, genetikai, de pszichés szempontokból is. Egyes elméletek például ismert kórkép csoportok altípusának tekintik őket, a kényszerbetegségek, szenvedélybetegségek közé sorolják ezeket a jelenségeket. Az anorexia és a bulimia napjainkban az a két táplálkozási zavar, ami a leggyakrabban fordul elő. Krónikus lefolyású betegségek, éveken át tarthatnak, a következménye pedig mindkettőnek nagyon súlyos lehet. A spontán gyógyulás ritka, mindkét betegségnél szakértő segítségére van szükség.

Bulimia

A bulimia egy olyan kényszerbetegség, ami falási rohamokkal jár. Ilyenkor a beteg rövid idő alatt rengeteg ételt vesz magához, majd ezt megbánja, és vékonysága érdekében meghánytatja magát, hashajtókat vesz be, esetleg testmozgással kínozza magát. Később újra jön a roham, és a körforgás megy tovább. A bulimiások egy része nemcsak hánytatást alkalmaz, hanem hashajtó szereket is szed, ami súlyosan felborítja a szervezet elektrolit egyensúlyát.

Ahogy egyre súlyosabb a betegség, úgy csökken az étkezések és a hánytatások közötti idő és a kényszer kezd úrrá lenni a beteg élete felett. Egyik fő oka az önértékelési zavar és a depresszió lehet, bár mint minden étkezési zavarnak, az okai ennek is összetettek.

A betegség legérintettebb csoportja a 18-30 közötti nők, férfiaknál viszonylag ritkán fordul elő. Mivel a beteg titkolja állapotát, a felmérések nem adnak teljes képet a százalékos arányokról.

A bulimia tünetei

Bulimiáról akkor beszélünk, amikor a hánytatás és falási rohamok egymásutánja hetente több alkalommal előfordul legalább három hónapon át.

Jellemző tünetei:

  • A hánytatás során a gyomorsav a szájüreget marja, így sérül a fogzománc, begyullad a nyelőcső nyálkahártyája,
  • hegek a kéz ujjbegyein,
  • megnagyobbodik a fültőmirigy.
  • Megduzzadt arc vagy végtagok
  • Esik a vér káliumszintje, ami szívritmuszavart is előidézhet.
  • Szorongás, önvádaskodás, lelkiismeret furdalás
  • Nem akar társaságban enni
  • Impulzus kontroll zavarai (alkohol és drogfogyasztás, öngyilkossági gondolatok)
  • Dac, agresszió
  • Súlygyarapodástól való irreális félelem, állandóan a súlya körül forog minden
  • Az anorexiával ellentétben a bulimia nervosa tünetei között nem feltétlenül szerepel kóros súlyvesztés!
  • Ha mégis hirtelen, nagyobb súlyvesztést ér el a beteg, felborulhat a menstruációs ciklus is.

A bulimia diagnosztizálása

A diagnózis csak akkor biztos, ha a beteg maga is beismeri, hogy hánytatja magát, miután habzsolt. Kezelni pszichoterápiával lehet, de gyógyszereket is alkalmazhatnak, és a betegek jellemzően jól reagálnak a segítségre.

A betegség tüneteit gyakran a bulémiással együtt élő személy, szülő, testvér vagy pár ismeri fel, és az viszi el az érintettet orvoshoz. A diagnosztizálás része lehet az elbeszélgetés, a vérvétel és laborvizsgálat, fizikális vizsgálatok és a pszichológiai felmérés.

Hogyan gyógyítható a bulimia nervosa?

A betegség kezelése együttesen áll a tünetek kezeléséből és az okok kezeléséből.

Előbbieknél például orvosolni kell az elektrolit zavart, a felborult emésztési egyensúlyt, a kialakult belgyógyászati elváltozásokat.

Természetesen a legfontosabb a lelki okok kezelése, ami történhet egyéni és csoportos terápiával is. Ha a beteg együttműködő, akkor nagyon magas arányú a gyógyulás, szerencsére a bulimiából ki lehet lábalni. Fontos a környezet, a család támogatása is.

A nem kezelt bulimiának súlyos következményei lehetnek. Az érintett emberek gyakran önértékelési problémákkal küzdenek, mélyre nyúló traumák vannak, helytelen az önképük, amit sok esetben ront a nem megfelelő társas vagy családi kötelék. Ha nem kapnak segítséget, a bulimia komoly önpusztító szakaszba érhet, depresszióval, drogokkal, alkohollal, öngyilkossági kísérlettel. Közben a belgyógyászati tünetek is súlyosbodhatnak és valamelyik fontos szerv is tönkre mehet.

  • Dehidratáltság
  • Szívproblémák, szívelégtelenség
  • Súlyos fog- és ínybetegségek
  • Hormonális zavarok, szabálytalan menzesz
  • Emésztési problémák

Anorexia

Az anorexia a legfrissebb kutatások szerint genetikailag megalapozott betegség, aminek hátterében elsősorban pszichológiai tényezők állnak. A fő tünet tulajdonképpen az elhízástól való félelem, egy súlyfóbia, aminek érdekében kezdetben csak egy tudatos fogyókúráról beszélhetünk. Ez a fogyókúra megy át aztán kóros táplálkozási zavarba és testképzavar is fennáll. A beteg egyre több ételt utasít el, egyre kevesebbet vesz magához, válogat.

A folyamatot nehéz megállítani, mert a segítő szándék sokszor csak feszültséget okoz. A beteg testsúlya viszonylag gyorsan csökken, akár 40%-os súlyvesztés is előfordul. A test leépül, gyenge lesz és hormonzavar is fellép, miközben sok anorexiásnál depresszió, szorongás is fellép. A testi leépülés végső soron halálos kimenetelű is lehet. Az anorexia gyógyítása hosszú folyamat és igen nehéz. Hiszen sokszor a test már nagyon leépült, nehéz újra felépíteni, a normális szintre felhozni. Ezért sajnos nagy súlyvesztés esetén igen magas a halálozási arány. Kórházi kezelés, intravénás táplálás és pszichoterápia alkalmazása együttesen nyújthat segítséget.

Előzzük meg az étkezési zavarokat!

Bár nincs biztos módszer a bulimia és anorexia megelőzésére, a helyzet súlyosbodása előtt terelhetünk valakit az egészségesebb viselkedés vagy szakmai kezelés irányába – állítják a Mayo Klinika szakemberei. Mivel ezek a személyek eleve hibás testképpel, önértékelési zavarokkal küzdenek (pl.az aktuális, fals közösségi média trendek miatt), nem mindegy, hogy az otthoni környezet, hogyan áll ezekhez a kérdésekhez.

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha gyanús, hogy szerettünk étkezési zavarral küzd, vagy afelé halad?

  • Támogassuk és erősítsük gyermekeink egészséges testképét, tekintet nélkül méretükre vagy alakjukra. Segítsünk nekik a magabiztosság kialakításában, hangsúlyozzuk, hogy a külcsín egyáltalán nem az egyetlen értékmérője egy embernek. Hangsúlyozzuk erősségeit, ismerjük el erényeit, jó tulajdonságait!
  • Rendszeresen, élvezetesen étkezzünk a családban. Még véletlenül se mondjunk olyat, hogy “ha még azt is betömöd, jó kövér leszel”!
  • Ne beszéljünk a testsúlyról, ehelyett összpontosítsunk az egészséges életmódra!
  • Kerüljük a csodadiéták és divat kúrák “reklámozását”, hangsúlyozzuk a tudatos táplálkozás és mozgás fontosságát inkább akkor, ha ismerősünk azt ismételgeti, hogy szeretne fogyni.
  • Legyünk nyitottak a másikra, hagyjuk beszélni, értően hallgassunk. A zavarok oka lehet akár egy lelki probléma, szakítás, bullying stb., amit ha kibeszél magából és arra találunk megoldást, akkor az étkezési kényszer is enyhül vagy megoldódik.

Ha rokonunknál, barátunknál tapasztaljuk az étkezési zavarok jeleit, próbáljunk finoman beszélgetni vele róla, felajánlani a segítségünket, de semmiképp se rontsunk ajtóstul a házba! Ha egyértelműek a tünetek, az érintett viszont nem ismeri el, kérjük ki szakember véleményét!

2018. február 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink