Aftája van a kicsinek? Ez okozza és így kezelheti!

2017. február 11.

Kapcsolódó tünetek:

szájnyálkahártya változás

Az afta tünetei, kezelése és megelőzése.

Aftája van a kicsinek? Ez okozza és így kezelheti! 750

Az afta főként a szájnyálkahártyán keletkező kis hólyag, amely ritkán más nyálkahártyán is megjelenhet. Gyorsan felszakad és rendszerint fájdalmas, sárgás lepedékkel fedett, kis fekély marad utána, amely hét- tíz nap alatt magától gyógyul. Keletkezésében vírusos fertőzés, ételallergia és idegi tényezők is szerepelhetnek.

Az afta tünetei

Az afták fehéres színű, piros szélű foltok alakjában jelennek meg, elsősorban az ajkak belső felszínén, a nyelven, a lágy szájpadon, ritkán a torok tájékán. Az afta rossz közérzetet, általános levertséget, hőemelkedést és nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat. Megjelenését megelőzheti láz és a fogzásra jellemző tünetek (fokozott nyálképződés, folyamatos szájban matatás). Az egyik legfájdalmasabb csecsemőkori megbetegedés, amelyet többnyire a nem megfelelő higiéné okoz. Babákra azért veszélyes, mert a fájdalmas nyelés, égető, szúró érzés miatt nem akarnak enni, inni és a szájában matató baba a nyálával – amelyet szétken magán- megfertőzheti a szem környékét is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az afta kezelése

A gyermekorvos egyszerű fizikai vizsgálattal megállapítja a betegséget. A kezelés lényege a fájdalom és a láz csillapítása, ameddig szükséges. A fájdalom csillapítására rendelkezésre állnak különféle érzéstelenítő készítmények, ecsetelők, melyekből a baba életkorának megfelelően kell választani. A hűs, langyos italok, könnyen nyelhető ételek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megelőzni a kiszáradást. A tömény gyümölcsleveket viszont hanyagoljuk!

Megelőzés

Az alapvető higiéniai szabályok betartásával az afta előfordulása minimálisra csökkenthető. Persze, ha gyermekünk közösségbe jár, a nem megfelelően tárolt cumi, a nem kellően fertőtlenített evőeszközök, játékok útján az egyik gyerekről könnyen átterjedhet a betegség. Otthon rendszeresen fertőtlenítsük ezeket az eszközöket, mossunk gyakran kezet!