A vesebetegség jelei

2015. november 25.

A krónikus vesebetegség leggyakoribb oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

vesepanaszok301A fentebb említett betegségek kardiovaszkuláris szövődmények kialakulására hajlamosítanak.

A veseműködési problémák, panaszok sokféle okra – a családi halmozódáson át az elhízáson túl a túlzásba vitt só és kalciumfogyasztásig, a magas koleszterinszinttől, a túlfeszített életmódtól a visszatérő húgyúti fertőzésekig – eredeztethetők vissza.

A vesekárosító hatása lehet bizonyos gyógyszerhatóanyagoknak, -készítményeknek, de akár a diagnosztikai eljárások során használt anyagoknak is.

Szintén problémával járhat a nem szteroid gyulladásgátlók túlzásba vitt alkalmazása, de bizonyos vizsgálati kontrasztanyagok, az ACE-gátlók és az antibiotikumok is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • NATURLAND vesevédő filteres tea 25x

    NATURLAND vesevédő filteres tea 25x

    Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatását irodalmi adatok igazolják. A teakeverék fogyasztása javasolt a vese védelmére, a veseműködés serkentésére, valamint a vesekő újraképződés megelőzésére.

    1 599 Ft

Csendben, észrevétlenül

A krónikus vesebetegségek nagy része sajnos éveken keresztül nem okoznak különösebb panaszt, ha mégis, azok sokszor enyhék, így az érintettekben nem is merül fel a vesék működésének zavara.

Sokszor az olyan apró jelek utalnak a problémára, mint a szem körüli duzzadt, táskás bőr vagy a felpüffedt arc vagy az úgynevezett pókhas megjelenése, valamint a boka, csukló gyakori dagadása.

Nem szabad odáig eljutni, hogy a probléma előrehaladottá váljon, amikor a veseműködése leáll, mert onnantól a dialízis vagy veseátültetés válik szükségessé.

Első jelek

A vizeletben megjelenő microalbumin, figyelmeztető, ez egyszerűen kimutatható akár a háziorvosnál is.

A vizelet mennyisége is fontos támpont: egy egészséges szervezet 24 óra alatt körülbelül 800-1500 ml vizeletet produkál. Az ennél kevesebb és több vizelet is betegséget jelez – normál folyadékfogyasztás mellett. A korai tünetek között megemelkedik a vizelettel távozó fehérje mennyisége is.

Az orvos laborvizsgálatot rendelhet el, ez alapján könnyen felállítható a diagnózis, ilyen vizsgálatok alkalmával figyelik a kreatinin-, húgysav-, foszfát-, kálium- és kalciumszintet, de készül vérkép, vérgáz-elemzés és vizeletvizsgálat egyaránt.