A terhességi tesztek

A terhességi tesztek

Ennek a folyamatnak a végkifejlete egy egészséges kisbaba születése. A megtermékenyülésre a női ciklus közepén, az utolsó vérzés első napjától számított 14-16 nap közt van a legnagyobb esély, amikor az érett petesejt kiszabadulva tüszőjéből spermiummal találkozik. Az egyesülés után kialakult zigóta folyamatosan osztódva vándorol a méh felé, s a 9-10. napon megtörténik a beágyazódás.Mindeközben beindulnak azok a hormonális folyamatok is, melyek a női szervezetet hivatottak felkészíteni a magzat befogadására, kihordására, s majdani megszülésére. Ezek következménye a terhesség korai jeleként értékelhető tünetek zöme: a mellek feszülése, menstruációszerű, fáradékonyság, gyakori vizelési inger, fokozott étvágy, mely „panaszok” közül sok az első harmad végéig is fennmarad, sőt, esetenként még annál is tovább.

Közismert fogalom a várandós kismamák „reggeli hányingere”, amely nagyon gyakori jelenség, körülbelül a kisbabát váró asszonyok 80 százalékánál jelentkezik. Ennek pontos háttere a mai napig nem tisztázott, a hormonális okok mellett a felszaporodó gyomornedv termelése is közrejátszhat benne, és nem kizárt a pszichés eredet sem. Tüneteinek enyhítése személyre szabottan történik, a gyakori kis mennyiségű étkezésektől kezdve a szükség esetén bevethető, vény nélkül is beszerezhető savlekötőkig.

Mindezeken túlmenően, vannak édesanyák, akik csak a havi vérzés késésekor kezdenek gyanakodni. Míg korábban a terhesség egzakt diagnosztizálása több napot igénylő procedúra volt, napjainkban már szinte pillanatok alatt mindenki a saját otthonában elvégezheti a gyors terhességi tesztet, mely vény nélkül szerezhető be patikákban, drogériákban. Ezek mindegyike hasonló elven működik: a vizelettel kiválasztódó HCG (humán choriogonadotropin) nevű hormon jelenlétét mutatja ki, melyet a beágyazódott, megtermékenyített petesejt mellett fejlődő méhlepény kezd termelni. Mivel ez a beágyazódást követően nagyon hamar elkezdődik, már szinte 1-2 napos menstruáció-késés esetén is adhat pozitív jelet a terhességi teszt. A tesztek megbízhatósága kb. 97 százalék, ezért pozitív teszt birtokában mindenképpen érdemes felkeresni nőgyógyász szakorvost, aki UH és/vagy vérvizsgálatot követően 100 százalékos bizonyosságot adhat.

Negatív terhességi teszt eredmény és megjelenő koraterhességi tünetek, vagy továbbra is kimaradó vérzés esetén érdemes néhány nap különbséggel több tesztet elvégezni, célszerűen a reggeli első vizeletből (ez tartalmazza ugyanis legnagyobb koncentrációban a hormont), mivel előfordul, hogy maga az ovuláció, és a megtermékenyítés nem a 14. napon, hanem jóval később történt, s még nem volt idő a méhlepény kialakulására.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható terhességi teszteket itt találja >>


2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink