A tej beindítása császármetszés után

2018. május 14.

A császármetszés nagy műtét, mely során az édesanya mozgásában korlátozottá válik néhány napra a szülést követően. Ez az állapot megnehezítheti a szoptatást, de maga a műtét hormonális vagy más fizikai különbséget nem okoz.

A tej beindítása császármetszés után

A tej beindítása császármetszés után

Bőrkontaktus, az első pillanattól együtt

A tej beindításában a legelső együtt töltött pillanatok kulcsszerepet játszanak. Hüvelyi úton történő szüléskor a csecsemő minden akadály nélkül az édesanya mellkasára kerülhet, és akár közvetlenül a születés után elkezdődhet a szoptatás. Ezt nevezzük bőrkontaktusnak.

A műtőasztalon ugyanakkor kedvezőtlen körülményekkel találkozik az újszülött és az anya, mivel csak kevés intézményben teszik lehetővé a császármetszés utáni bőrkontaktust számukra. Néhány pozitív példát leszámítva a legtöbb helyen a kisbabákat elkülönítik, és a műtét utáni 6-12 órában nem is viszik oda az édesanyához, hogy megszoptathassa. Ezekben az órákban a külső segítség sokat javíthat a szoptatás sikeres megkezdésének esélyein.

Az első éjszaka a csecsemő osztályon

A bőrkontaktushoz kapcsolódó következő fontos időszak az első éjszaka a csecsemő életében, mely a császármetszéssel születettek esetében sok helyen kötelezően a csecsemőosztályok termeiben telik, az édesanyától különválasztva.

Kisbabák szopóreflexe – ahogy a neve is mutatja – önkéntelenül is megvan, de a megfelelő technikát elsajátítani és a szívás erősségét növelni csak a gyakori szoptatással lehet elősegíteni. A mellre fektetés és szopás az anyamellből is kiváltja a tejleadó reflexet, aminek gyakorisága növeli a tejtermelést.

Folyadékfogyasztás – akkor is, ha nehéz

Ahogy minden esetben, a bőséges folyadékbevitel császármetszés után is fontos a szoptatás sikeressége érdekében, még ha a műtét utáni rossz közérzet miatt sokszor nehezebb ennek a megvalósítása.

Fejés, fejés, fejés

A tejmennyiség növelésének legeredményesebb eszköze a fejés. Kézzel és géppel is kivitelezhető. A szoptatás végén érdemes fejni, hogy minél nagyobb tejmennyiség ürüljön egy alkalommal a mellből. Fejés és szoptatás előtt hasznos a mellek alapos átmasszírozása, mely segít a tejmirigyeknek a tejelválasztás megkezdésében.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • JutaVit Laktáz enzim tabletta 60x

    JutaVit Laktáz enzim tabletta 60x

    <p><span>A termék tablettánként 5000 FCCU (Food Chemicals Codex szerint) laktáz enzimet tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer laktóz emésztési nehézségekben szenvedőknek.</span></p>

    1 999 Ft

Pihenés mindenekfelett

A terhesség és a szülés megterheli az anya szervezetét, így nem csoda, hogy a pihenésnek is kiemelt szerepe van ilyenkor. A műtéti heg miatti kényelmetlen alvás és a gyakori kelés nehezítheti a tejtermelést, ezért ajánlott betartani a régi szabályt, miszerint, ha a baba alszik, az édesanyának is pihennie kell.