A szakszerű sebkezelés

2016. február 26.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Az a sikeres műtét, amely után a sebek is megfelelően gyógyulnak.

Mennyire gyakoriak a komplikációk?

Nem gyakoriak. A legmagasabb kockázatot a seb elfertőződése hordozza magában, ez a kockázat csökkenthető, de sajnos a legnagyobb körültekintés ellenére sem zárható ki. Több oka is van ennek: műtét után a szervezet és az immunrendszer legyengül. Maga a környezet is lehet fertőzött, így a műszer, a műtőben lévő légkondicionálóból kiáramló levegő, de azt sem szabad elfelejteni, hogy magában a szervezetben is találhatunk baktériumokat. A nagy kockázatú műtéteknél ezért már megelőző jelleggel antibiotikumot kap a beteg.

Hogyan kell kezelni a sebfertőzést?

sebkezeles301

Külső műtéti sebek esetében leginkább bőr alatti zsírszövetben alakul ki a fertőzés, ebben az esetben újra meg kell nyitni a sebet, majd megtisztítani, illetve a keletkezett váladékot le kell szívni. Ilyen állapotra utal a gyulladás, bőrpír, láz, és a fájdalom.

Normál esetben, azaz komplikációk nélkül, 5-7 nap után kiveszik a varratot, és mindössze a heg marad meg. Sajnos bizonyos esetek mélyebben jön létre a fertőzés, ilyenkor a szöveteket ellátó erek trombózisveszélye is fennáll.

A sebkezelés orvosi feladat!

A sebkezelés, sebgyógyítás orvosi feladat, melynek szigorú protokoll szerint kell zajlania, nővér vagy ápoló kizárólag orvosi utasításra (és felügyelete mellett) végezhet ilyen tevékenységet. A sebtisztításhoz, fertőtlenítéshez,- kötözéshez hozzáértés kell.

Jó tudni, hogy ma már jól bevált, modern készülékek, műszerek, technikák és anyagok állnak az egészségügyi dolgozók rendelkezésére.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    <p>Nagy ragasztóerejű ragtapasz sebkötöző anyagok rögzítésére. Levegő és vízpára számára átjárható, vízlepergető. Különösen nagy szakítószilárdságú, nehezen szennyeződik.</p>

    1 279 Ft helyett:949 Ft

Mit tehet Ön?

  • A sebnek nyugalomra van szüksége. Lehetőleg ne terhelje a friss sebet.
  • A friss sebet ne tegye ki UV-sugárzásnak. Az első hetekben semmiképp se napozzon, és szoláriumba se menjen.
  • Ha ön hajlamos a túlzott mértékű hegesedésre, használjon speciális sebtapaszt. Ezek többnyire szilikonból készülnek, és minimum két hónapig, legalább napi 12 órán át viselni kell őket. A sebfóliák vagy gélpárnák elősegíthetik a dudoros sebek lelohadását, puhítását és gyógyulását.
Kulcsszavak: , ,