A nyári megfázás leggyakoribb okai

A nyári megfázás leggyakoribb okai

Íme, a nyári megfázás lehetséges okai:

1. Klímaberendezések

Hasonlóan a huzathoz, a hirtelen hőmérsékletváltozást is nehezen tolerálja szervezetünk. Klímás helyiségben a bőrfelület könnyen túlhűl, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Autóklíma túlzott használatánál gyakoriak az arc- és homloküreg gyulladásos megbetegedései, a tüdő- és torokproblémák, de okozhat felfázást vagy akár kéz- és vállízületi problémákat is. Ha a tetejébe még a berendezéseket esetleg nem megfelelően tisztították, az vírusok, baktériumok közvetítője is lehet.

2. Száraz levegő, kiszáradt nyálkahártya

Klimatizált helyiségekben, repülőgépen nem csak a légkondicionálás, de a száraz levegő is gondot okozhat. Orrunk klímától kiszáradt nyálkahártyája védtelenebb, sérülékenyebb a kórokozókkal szemben. Elég egy óra a hűvös légáramban ahhoz, hogy megfázzunk.

3. Vírusok és baktériumok

A vírusok, baktériumok kiválóan szaporodnak a melegben, az erős UV-sugárzás pedig gyengíti immunrendszerünket.  Ráadásul vannak olyan vírusok, amelyek nyáron még aktívabbak: az enterovírusok köhögés és tüsszentés útján terjednek és a megfázásra jellemző tünetek (orrfolyás, köhögés, fejfájás, hőemelkedés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhatnak, mint a hasmenés, a torokfájás és kiütések. Vírusok és baktériumok hemzsegnek a meleg vizekben is, legyen az természetes víz vagy nem kellően klórozott medence.

4. Allergia

Ha a makacs nyári megfázásunk csak nem akar elmúlni, az orr- és szemviszketés, száraz köhögés állandósul, akkor akár az is elképzelhető, hogy allergiásak vagyunk. A nyári hónapokban főként a fűfélék pollenjei és a penész spórái okozhatnak gondot. Gyanakvásra adhat okot, ha a tünetek nem rosszabbodnak az idő múlásával, és inkább a viszketés jellemző, mint a hurut. Az allergia miatt irritált nyálkahártya sokkal fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Keressünk fel egy allergológust, aki megállapítja, valóban allergiáról van-e szó!

5. Ismeretlen kórokozók

Az év közben megszokottól merőben eltérhet a pihenés színhelyéül kiszemelt nyaralóhely vagy egzotikus ország baktériumflórája. Szabadságunk alatt nagy valószínűséggel találkozunk olyan vírusokkal vagy baktériumokkal, melyeket immunrendszerünk még nem ismer és ezért könnyebben ledönthetnek bennünket a lábunkról.

6. Hideg finomságok

Nyáron hajlamosak vagyunk mindent hidegebben fogyasztani, hiszen a nagy melegben jól esik.  Pedig nem árt vigyázni, mert a fagyi, a jéghidegre behűtött üdítőitalok hirtelen árasztják el hideggel a nyálkahártyát, ami nincs jó hatással annak vérellátására, emiatt a védelem sem megfelelő, könnyebben tapadnak meg rajta a kórokozók.

7. Vizes fürdőruha

A hideg felületen való üldögélés, álldogálás vagy vizes fürdőruha viselése felfázáshoz, hólyaghuruthoz vezethet. Ennek oka, hogy a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, gyengül a keringés, ezáltal a védekezés hatékonysága. A baktériumok könnyebben meg tudnak tapadni a hólyag falán és gyulladást okoznak.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink