A menstruációs zavar okai - Íme, a megoldás!

A menstruációs zavar okai - Íme, a megoldás!

A menstruációs zavaroknak két fő típusát különböztetik meg a szakemberek. Az egyikbe a ciklus rendszerességének eltérései tartoznak, a másik pedig a vérzés mennyiségével függ össze.

A ciklus gyakoriságának eltérései

A szakkönyvek szerint a normális ciklus 28 napos, de a 24-32 napos ciklus is teljesen egészséges. Vérzészavarról akkor beszélünk, ha a menzesz 21 napnál gyakoribb vagy 35 napnál ritkább.

A ciklusunkat hormonrendszerünk bonyolult szabályozó mechanizmusai irányítják, melyeket számtalan külső tényező befolyásol. A stresszes életmód, a helytelen táplálkozás, de akár lelki traumák, túlzott fizikai aktivitás egyaránt befolyásolhatják a ciklus hosszát és a vérzés mennyiségét is. A menstruációs ciklus zavarai olykor szervi elváltozást, daganatot, cisztát, gyulladást, a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. A vérzészavarok típusa és súlyossága összefügg a megemelkedett prolaktin-szinttel, melynek következtében az ösztrogén-progeszteron szint felborul.

A vérzés mennyiségének zavarai

A menstruációs vérzés elsősorban méhnyálkahártya szövettörmeléket és vért tartalmaz. A vérzés mennyisége egyénenként változó, de egy adott nőnél is eltérések mutatkozhatnak ciklusról ciklusra. Átlagosnak a 4-5 napig tartó menstruációs vérzés tekinthető, melynek lefolyása ugyancsak egyedi. A fogamzásgátló tabletták rövidítik a menstruációs vérzés hosszát, míg annak elhagyását követően, esetleg 1-2 nappal tovább tart a vérzés.

Mindenképpen kóros, ha rendszeresen kisebb-nagyobb véralvadékokat veszünk észre és az sem tekinthető természetesnek, ha hosszabb időn át bő a vérzés, szédüléssel és gyengeségérzéssel párosul. Ilyenkor a kivizsgálás elkerülhetetlen.

Ha a menstruáció mindig is nagyon bő volt, az akár a véralvadási rendszer zavarára is felhívhatja a figyelmet, ha pedig egy normál vérzésmennyiség nő meg hirtelen, nőgyógyászati okokra gyanakodhatunk.

Mi a megoldás?

A kivizsgálás mindenképpen hasznos, hiszen csak azzal zárhatók ki a komolyabb szervi vagy funkcionális, pl. hormonrendszert érintő problémák. Ha a kellemetlen tünetek, a vérzészavar hátterében nem áll gyulladás vagy szervi elváltozás és leginkább a szervezet ösztrogén-progeszteron egyensúlyának visszaállítására lenne szükség, kiváló megoldást jelentenek a homeopátiás készítmények, melyek hormonmentesek, természetes gyógynövény hatóanyagtartalmuk a szervezet öngyógyító mechanizmusát állítja helyre.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink