A menopauzáról

A menopauzáról

A menopauza természetes élettani jelenség. A havi vérzés megszűnését jelenti, amely általában a nők 48-52 életévében következik be. A menstruáció megszűnését közvetlenül megelőző időszakot premenopauzának nevezzük, A premenopauzában, bár ritkán, de már felléphetnek zavaró, kellemetlen tünetek.

A tünetek oka a női nemi hormon, az ösztrogén termelődésének csökkenése, majd teljes megszűnése. Ez utóbbi azonban csak évekkel az utolsó menstruáció után következik be. Legjellemzőbb panaszok a hőhullámok, az éjszakai izzadás, gyakori a fejfájás, szívdobogás- érzés, súlygyarapodás. Az enyhe hangulati labilitástól a súlyos depressziós tünetekig széles skálán változnak a pszichés zavarok. Csökken a koncentrálóképesség, memória- és alvászavarok jelentkezhetnek, szorongás, pánikbetegség is felléphet. Az ösztrogénhatás csökkenése miatt a szív és érrendszeri betegségek , a szívinfarktus előfordulása növekszik, elérheti a férfiaknál tapasztalható gyakoriságot. Ugyancsak az ösztrogénhatás megszűnése, csökkenése felelős a nőket leginkább veszélyeztető csontritkulásért. Az életminőség romlását eredményezheti a hüvelyszárazság, vizeletinkontinencia, gyakori hólyag és húgycső gyulladások, valamint a libido és orgazmus készség csökkenése.

Habár a menopauza természetes folyamat, a következtében fellépő megbetegedések megelőzése és a kellemetlen tünetek csökkentése, megszüntetése ma már társadalmunkban elterjedt törekvés. A panaszok kezelésére több eszköz is rendelkezésre áll. A szisztémás hormonpótlás, amely tabletta, tapasz formájában is lehetséges, javítja, illetve megszünteti a hőhullámokat, a hangulati zavarokat, kedvezően hat a csontritkulás megelőzésére, ugyanakkor ismeretes, hogy hosszan tartó alkalmazása esetén növekedhet a mellrák kialakulásának kockázata. Az egyéb hormonhatású készítmények, amelyek közé a növényi eredetű fitoösztrogének (isoflavonok) is tartoznak valamint az E vitamin tünetcsökkentésre használatosak. A hüvelyszárazsággal összefüggő panaszokat helyileg alkalmazható kúpokkal, síkosító gélekkel lehet kezelni.

Jó hatásúak lehetnek egyes gyógynövények, amelyek közül néhány a szorongást, depressziós tüneteket javítja. Ez utóbbiakat gyógyszeresen is befolyásolhatjuk szorongásoldókkal vagy antidepresszáns készítményekkel. A nők saját maguk is sokat tehetnek a megelőzés, a tünet csökkentés érdekében megfelelő életmóddal, amely a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzéséből, a testsúlycsökkentésből, és a rendszeres testmozgásból, helyes táplálkozásból áll.

2013. november 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink