A mellek egészségéért

A mellek egészségéért

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.

Önvizsgálat

Jelöljünk ki egy olyan napot, amit biztosan nem felejtünk el, ilyenkor vizsgáljuk át saját melleinket. Nem bonyolult: álljunk a tükör elé, karjainkat tartsuk magunk mellett, majd emeljük a fejünk fölé. Vizsgáljuk meg alaposan nem nincs-e valamilyen gyanús elváltozás a bőrön (kidudorodás, mélyedést, csomó, folt, stb.).

Ezek után az ujjbegyeinkkel finom, körkörös mozgást végezve vizsgáljuk meg a mellet kívülről befelé haladva, a mellbimbó irányába. A hónalji részt sem szabad kihagyni. Ha bármi rendelleneset érzünk, várjunk meg egy menstruációs ciklust, majd ismételjük meg a vizsgálatot! Ha nem tapasztalunk változást, keressük fel nőgyógyászunkat!

Előfordulás a családban

Nézzünk utána, a családban volt-e már emlődaganatos megbetegedés! Ne felejtsük ki a kutatásból az apai ágat sem! Ha lehetséges, több generációra visszamenően kutassunk, a kapott eredményről tájékoztassuk orvosunkat! A mellrákos esetek körülbelül 10 százaléka örökletes, ezért is fontos tudni a betegség családtörténetéről.

Szűrővizsgálat

Általában 40 év felett javasolt az évenkénti mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel, viszont akiknek a családjában már volt ilyen eset, jobb, ha már 10 évvel a beteg rokon diagnóziskori életkora előtt részt vesz rendszeresen szűréseken.

Mozogjunk az egészségéért!

A rendszeres testmozgás hozzásegít minket az egészséges életmódhoz, nem mellesleg új kapcsolatokat, barátságokat alakíthatunk ki általa, mely által könnyebb a teljes életmódváltás elérése. Vegyünk részt az emlődaganat elleni küzdelmet támogató eseményeken, ilyen rendezvényeken még többet megtudhatunk a betegségről és megelőzés módjairól!

2016. február 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink