A koleszterinszint csökkentéséért

A koleszterinszint csökkentéséért

Az ördögnyelvet, vagy leopárd kontyvirágot tudományos nevén az Amorphophallus konjac-ot Ázsiában több mint 2000 éve használják élelmiszerforrásként, illetve a gyógyászatban gyógynövényként. Kínában, Japánban a növény gumós gyökeréből lisztet készítenek, melyet alapanyagként használnak különböző tésztákhoz, esetenként tofu készítéséhez. Ma már szűk körben de Európában is elérhető élelmiszer-adalék a tisztított konjakliszt, más néven mannacukor.

Az ördögnyelv alkalmazása a gyógyászatban

Az ördögnyelv gyökeréből vonják ki a glucomannant, mely egy étkezési rost. A glucomannan számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely előnyösen alkalmazható a gyógyászatban, különösen cukorbetegségben, testsúlycsökkentésben és a koleszterinszint csökkentésében, illetve a székrekedés kezelésében.

A glucomannan vízben oldódik, ez a teljesen természetes anyag képes arra, hogy a gyomorban a vizet megkötve eredeti mennyiségéhez képest, akár 200-szorosára dagadjon. Az eképpen hidratált glucomannanból képződött gél képes megkötni a táplálékból származó zsiradékokat (zsírokat, olajokat és ezek oxidált formáit). A megkötött zsiradékok nem tudnak felszívódni, hanem természetes úton távoznak, így a szervezet számára energiaértékük nem hasznosul. Ráadásul a glucomannan eredeti térfogatát megnövelve a gyomorban teltségérzetet okoz, így csökkentett energiatartalmú diéta mellett hozzájárul a testtömeg csökkenéséhez.

A vér normál mértékű koleszterinszintjének fenntartásához, illetve a koleszterinszint csökkenéséhez azon hatásmechanizmusa révén nyújt segítséget, hogy csökkenti az étrendből és az epéből származó koleszterin és epesavak felszívódását. Ennek hatására a máj a vérben lévő koleszterinből új epesavakat termel, csökken a vér koleszterinszintje. Klinikai tanulmány igazolja, hogy a vér koleszterin- és triglicerid szintje napi háromszori 1 g-nyi glucomannan 8 hétig tartó fogyasztása mellett szignifikánsan csökkent, a hatóanyag alkalmazásával összefüggésben.

Kinek javasolható glucomannan tartalmú készítmény alkalmazása?

Egyfelől azoknak, akik szeretnének túlsúlyuktól megszabadulni, illetve azoknak, akiknek magas a vér koleszterin szintjük és természetes módon szeretnék koleszterinszintjüket csökkenteni, vagy gyógyszer szedése mellett alkalmaznák az ördögnyelv terápiát kiegészítő kezelésként.

Bármilyen glucomannan tartalmú készítményt választunk is, mindenképp ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a glucomannán rendkívül jól hidratálódik, és amennyiben a kapszula formájú kiszerelés bevétele nem történik elegendő folyadékkal, az nyelési nehézségekhez vezethet. Mivel a hatóanyag akadályozza az étrendből származó tápanyagok teljes felszívódását, hosszas alkalmazás mellett szükség lehet multivitamin készítmények igénybevételére a vitaminhiány kialakulásának megelőzése érdekében.

2016. október 28.

Kiemelt ajánlatunk