A kirepedezett sarok

A kirepedezett sarok

A jelentős fizikai igénybevételhez (járás, állás) való alkalmazkodás miatt a talpon, sarkakon lévő bőr jóval vastagabb, mint testünk egyéb részein. Az óriási igénybevétel okozza a sarkak sérülékenységét. Vastagsága miatt a bőr itt különösen hajlamos a kiszáradásra. A kiszáradt bőr elveszti rugalmasságát, nem tud mozgással alkalmazkodni a deformációhoz, így megreped.

Amennyiben a lábak bármilyen ok miatt nagymértékben kiszáradnak és nincsenek megfelelően kezelve, hidratálva, könnyen repedések alakulhatnak ki, melyek vérezhetnek is. Ezek a repedések kezdetben esetleg csak esztétikai problémát jelentenek, később azonban fájdalmassá válhat az állás, a járás. A mélyebb repedéseken, hasadásokon keresztül kórokozó baktériumok juthatnak be a szervezetbe és különböző betegségeket okozhatnak. Megfelelő lábápolással azonban megelőzhető, kezelhető a probléma.

Mi állhat a sarkak kirepedezésének hátterében?

Alsó végtagjainkra járás, állás során folytonos teher nehezedik. Az elhízás, a rossz testtartás, a korrigálatlan lábboltozati eltérések (pl. lúdtalp, bütyök) még nagyobb teher lábainknak. Állandó mechanikai terhet, krónikus nyomást jelent a lábaknak egy kényelmetlen, szűk lábbeli okozta nyomás. Ezek a mechanikai tényezők mind-mind növelik a lábra, a sarkakra nehezedő nyomást.

Az életkor előrehaladtával a bőr rugalmassága természetes módon csökken. Amennyiben a bőr a sarkakon száraz, nem tud alkalmazkodni a megnövekedett nyomáshoz, ezért könnyen megvastagszik, kirepedezik. Öröklött tényezők is befolyásolják a száraz sarkak kialakulását.

A téli nagy hideg vagy a nyári forróság szintén kedvezőtlenül hat a lábak hidratáltságára (is). A hosszú ideig tartó forró fürdések, a hidratáló krémek használatának mellőzése vagy a nem megfelelő táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás az egész bőr, így sarkunk bőrének a kiszáradását, majd repedezését okozza.

A túlzott vagy nem megfelelő lábápolás (túl gyakori, erős dörzsölés) szintén káros a bőrre. Cukorbetegségben károsodnak az idegek. Emiatt a cukorbetegeknek különösen fontos odafigyelni a repedésekre, vagy fertőzésekre, mivel az érzéketlenség miatt későn vehetik észre a súlyosabb problémákat.

Mit tehetünk?

Csökkentsük testsúlyunkat, táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk. Viseljünk kényelmes, egészséges, jól szellőző, bőrből készült, puha talpú lábbelit. Patikákban lúdtalpbetétet is beszerezhetünk. Ápoljuk rendszeresen sarkunk bőrét. Időnként áztassuk ki a lábunkat, óvatosan távolítsuk el az elhalt hámsejteket. A bőr nedvességének megtartása érdekében használjunk patikákban vény nélkül beszerezhető speciális, ureás lábápoló krémet, majd húzzunk zoknit éjszakára. Súlyosabb estekben pedikűröshöz és bőrgyógyászhoz fordulhatunk.

2014. június 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink