A jótékony fokhagyma

A jótékony fokhagyma

Már az ókori Egyiptomból származnak olyan leírások, melyek szerint a fokhagymát preventív céllal alkalmazták a rabszolgák körében. A középkorban fogyasztották a pestis megelőzésére és számos hiedelem alakult ki „démonűző” hatásáról is. A II. világháborúban keletkezett az „orosz penicillin” ragadvány név, mely arra utal, hogy antibiotikum hiány miatt az orosz hadseregben a gyógynövényt antimikrobás hatását kihasználva „gyógyszerként” alkalmazták.

A fokhagyma, mint gyógynövény

A Liliaceae családba tartozik ez az évelő hagymás növény, mely Ázsiából származik. A növény antibakteriális és gombaellenes hatását már Louise Pasteur leírta, majd az 1920-as években sikerült izolálni antibakteriális vegyületeit, az alliint és az abból képződő allicint. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepel a szárított fokhagyma őrölt pora.

A fokhagyma a modern orvoslásban

A tényeken alapuló orvoslásban a fokhagymát elsősorban szív-, és érrendszert érintő kórképek terápiájában és prevenciójában alkalmazzák. A legfontosabb gyógynövénynek számít koleszterincsökkentőként. Klinikai kísérletek igazolják, hogy a szájon át szedett fokhagyma a placebóhoz képest csökkentette a szérum lipid szintet. Az összkoleszterin-, és LDL- koleszterinszintet csökkentő hatását több vizsgálat is igazolta, 4-12 hét fokhagymakivonat fogyasztás után. Egyelőre a HDL- koleszterinszint növelésére gyakorolt hatásáról nem született meggyőző kutatás. A fokhagyma szerves kénvegyületei a felelősek a koleszterinszint csökkentéséért (melyek jellegzetes szagát is adják).

A fokhagymának kismértékű vérnyomás csökkentő hatása is igazolódott vizsgálatok során, így a fokhagyma tartalmú készítmények a hipertónia kiegészítő terápiájában létjogosultsággal bírnak. A gyógynövény érelmeszesedés ellenes hatása is bizonyított mára, az érfalon keletkező plakkok növekedését lassítja.

Fokhagymakészítmények a gyógyszertárban

A fokhagyma előnyös hatásából ma már számos készítmény révén részesülhetünk anélkül, hogy leheletünk kellemetlenné válna. Kapható olyan készítmény is, mely más gyógynövény hatóanyagaival kombináltan készül, így komplex segítséget nyújt a szív-, és érrendszer védelmében. A kapszula formában kapható fokhagyma kivonatok előnye, hogy teljes mértékben megóvják a fogyasztót a kellemetlen szag-, és ízhatástól. A drazsés kiszerelés sem jelenti természetesen azt, hogy fogyasztása különösebb negatív hatással lenne a leheletre, azonban az érzékenyebb páciensek válasszák inkább a kapszulázott formát.

Az allicinnek fontos megemlíteni véralvadásgátló hatását is, ezért kiemelendő, hogy bármilyen fokhagyma tartalmú készítmény alkalmazásakor figyelembe kell venni annak véralvadásgátló hatását. A véralvadást gátló hatás a gyógynövény egyik lehetséges súlyos mellékhatása, különösen, ha a páciens eleve antikoaguláns terápiában részesül.

2015. május 11.

Kiemelt ajánlatunk