A jojó-effektus

A jojó-effektus

Ez az a furcsa helyzet, amikor a leadott kilók helyett sokszor több jön fel a fogyókúra végeztével, mint amennyi lement. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a folyamatnak leginkább pszichés okai vannak.

Jojó-effektusnak nevezzük a testsúly leadásának és a súlyfelesleg visszatérésének többszöri váltakozását, amit alapvetően az alapanyagcsere változása vált ki, ám közel sem csak ez. Az elhízás ma már népbetegség, amelynek hátterében sokszor pszichés okok állnak. Az elhízottak jó része azért válik a zsírpárnák rabjává, mert sikertelenségét, az őt ért stresszt vagy fájdalmat evéssel vezeti le. Nekik különösen nehéz lehet a fogyókúra. Ugyan ki akarna megválni attól a tevékenységtől, ami ennyi örömet okoz?

De ugyanígy pszichés okokra vezethető vissza a fogyások sikertelenségének jó része is. A fogyókúrázó, aki minden erejét összeszedve vág bele az életmódváltásba, azt láthatja, hogy alig van eredmény. A látszólagos sikertelenség miatt azonban sokan idejekorán feladják. Az irreális elvárásokat el kell felejteni! Csak a testsúly lassú egyenletes elvesztése (fél év alatt a testsúly 10 százaléka), okoz egészséges (és tartós) fogyást.

A jojó-effektus további oka lehet, hogy a fogyókúrázó hajlamos azt hinni, hogy ha egyszer megszegte a magának állított szigorú szabályokat, már el is rontotta az egészet. Általános tévhit az is, hogy legtöbben azt gondolják: „most már lefogytam, ehetek bármit”. Ezzel szemben a raktáraitól megszabadított szervezet egyből raktározni kezd – máris jönnek vissza a kilók. Ha a diéta, az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott a kalória lassú csökkentése, napi ötszöri étkezés, a mindennapi mozgás és ellenőrzött minőségű étrend-kiegészítők választása.

Csak ellenőrzött minőséget!

A fogyás, az ideális alak ma túlzottan fontos szerepet kap az életünkben. Ezt a túlzott elvárást sok gyártó is meglovagolja, akik kilószámra ajánlják különböző fogyókúrás szereiket. A legtöbbjük azonban átverés, a fogyitabletták között számos az egészségre is káros szer, ezért óvakodjuk az irreális eredményeket ígérő, vagy túl olcsó, magukat „csodaszerként” hirdető készítményektől.

Helyettük inkább válasszunk orvosilag kivizsgált gyógyszereket, a fogyókúrát támogató teákat, tablettákat, de ne felejtsük el: még ezek szedése mellett sem hanyagolható el a mozgás, amely minden sikeres fogyókúra alapja.

Ha étrendkiegészítővel szeretnénk gyorsítani a fogyást, kérjük gyógyszerészünk vagy háziorvosunk tanácsát.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink