A jó vérnyomásérték

2016. november 4.

Mennyi is pontosan a vérnyomás ideális értéke?

Magyarországon évente közel 40 ezer ember hal meg valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, ez a vezető halálok a férfiak és a nők körében is. Fontos odafigyelni vérnyomásunkra, ha túl alacsony, vagy túl magas, az komoly betegségekhez vezethet.

vernyomasertek301Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szükséges vért a test egyes részeihez. Ennek fenntartásához van szükség a vérnyomásra, amely a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A férfiaké magasabb

A vérnyomás helyes értéke ideálisan 90 és 119 (szisztolés), valamint 60 és 79 (diasztolés) közé kellene, hogy essen, ez csak általános érték, a kor előre haladtával a normál érték folyamatosan emelkedik. Míg egy 30 év körüli nő esetében a 113/72 számít jó értéknek, egy 50 éves esetében már a 130/80 is nagyszerűnek mondható.

A férfiaknál magasabb számok is még az egészséges tartományba tartoznak: 30-35 évesen 122/77, míg 50 felett 133/85 az ideális érték.

Az új kezelési irányelvek szerint a régebbinél magasabb érték jelent csak kezelést igénylő magas vérnyomást, így a betegek bizonyos részének nincs szüksége állandó gyógyszeres terápiára.

Ma a felnőtt emberek vérnyomás célértékét 140/90 Hgmm-ben állapították meg, az ettől eltérő mérési eredmények esetén javasolnak kezelést.

Vannak magas kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbetegek, illetve előzőleg érkárosodás miatt kezelt egyének esetében az ideálisnak tartott értéknél is alacsonyabb javasolt. (Érdemes megjegyezni, hogy a 140/90 Hgmm értéket 2014-ben 150/90-re módosították).