A jó vérnyomásérték

2016. november 4.

Mennyi is pontosan a vérnyomás ideális értéke?

Magyarországon évente közel 40 ezer ember hal meg valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, ez a vezető halálok a férfiak és a nők körében is. Fontos odafigyelni vérnyomásunkra, ha túl alacsony, vagy túl magas, az komoly betegségekhez vezethet.

vernyomasertek301Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szükséges vért a test egyes részeihez. Ennek fenntartásához van szükség a vérnyomásra, amely a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mire szolgál a vérnyomásunk?

Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szükséges vért a test minden egyes részéhez. Ennek fenntartásához van szükség a vérnyomásra, amely a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük. A szívünk pumpálja a vért összehúzodások és elernyedések által. A két számérték tehát a szisztolés (összehúzódás) és a diasztolés (elernyedés) nyomás higanymilliméterben – 130/80 Hgmm. A 40 éven felüli korosztálynál a szisztolés vérnyomás értéke a fokozottan figyelendő, mert ez az érték pontosabban és biztosabban jelzi a szívinfarktus és a szélütés (stroke) esetleges kockázatát.

A helyes vérnyomásmérés

A vérnyomás mérésére számos, otthon is kitűnően használható vérnyomásmérő eszköz kapható, melyek között van pumpás/félautomata és teljesen automata is. Illetve lehet csuklós vagy felkaros vérnyomásmérők közül választani. Az eszköz egy mandzsetta segítségével elszorítja az érszakaszt.

Fontos betartani a leírást, de a legtöbb eszközön rajz is szemlélteti, hova és hogyan helyezzük el a mandzsettát (bal kar, könyökhajlat fölé). A pumpa (kézi vagy automata) létrehozza a nyomást, amely így elzárja a vizsgált artériában a keringést. A nyomás csökkenésekor a pulzus megjelenése (szisztolés vérnyomás) és ismételt eltűnése (diasztolés vérnyomás) adja majd ki a vérnyomás értékét. A mérés végén az eszköz kijelzőjén a szisztolés és a diasztolés értéket, illetve a pulzusszámot is láthatjuk. A mérést érdemes nyugodt körülmények között, ülve elvégezni, a karunk pedig ne legyen a szívvonal felett.

Mennyi az ideális vérnyomás?

A vérnyomás értéke ideálisan 90 és 119 (szisztolés), valamint 60 és 79 (diasztolés) közé kellene, hogy essen, de ez csak általános érték, ami a köztudatban él, és ami a kor előrehaladtával változik. Míg egy 30 év körüli nő esetében a 113/72 számít jó értéknek, egy 50 éves esetében már a 130/80 is nagyszerűnek mondható.

A férfiaknál magasabb számok is még az egészséges tartományba tartoznak: 30-35 évesen 122/77, míg 50 felett 133/85 az ideális érték.Az új kezelési irányelvek szerint a régebbinél magasabb érték jelent csak kezelést igénylő magasvérnyomást, így a betegek bizonyos részének nincs szüksége állandó gyógyszeres terápiára.

Ma a felnőtt emberek vérnyomás célértékét 140/90 Hgmm-ben állapították meg, az ettől eltérő mérési eredmények esetén javasolnak kezelést.Vannak magas kockázatú betegcsoportok: vesebetegek, cukorbetegek, illetve előzőleg érkárosodás miatt kezelt egyének esetében az ideálisnak tartott értéknél is alacsonyabb javasolt.

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás tehát 140 Hgmm felső értéknél indul, de, akinek általában 120 körül van a vérnyomása, annak már egy 135-ös érték is magasnak számíthat. A 140 Hgmm szisztolés értéket elsőfokú magas vérnyomásnak, a 160 körülit másodfokúnak, míg a 180 Hgmm-t hardamdfokú magas vérnyomásnak nevezik, vagy hipertóniás krízisnek, ami azonnali beavatkozást igényel (pl.szétrágható vérnyomáscsökkentő gyógyszer). Az ilyen kockázatos állapotnál a vérnyomás alsó (diasztolés) értéke 100-110 körül szokott mozogni.

A hipertóniát abban az esetben kell kezelni, ha a korábban mért értékekhez képest kiugróan megnő és állandósul. Ezért nem lehet egyetlen mérésre hagyatkozni, akinek ugrál a vérnyomása, érdemes beszereznie egy mérőt, és naponta 2-3 alkalommal megmérni és felírni. Pár hét elteltével már kijelenthető, hogy van-e probléma. Az orvos elrendelheti a 24 órás vérnyomásmérő felhelyezését is, amely még éjszaka, alvás közben is méri a vérnyomást. Viselése nem túl kellemes, de a cél érdekében hasznos.

A magas vérnyomás tünetei

A magas és alacsony vérnyomás gyakran hasonló tüneteket okoz. Ide tartozik a fejfájás, szédülés, kábaság, fáradékonyság. Kimondottan magas vérnyomásra utalhat az orrvérzés, tarkótáji fájdalom, ájulás. A kialakulás okai között lehet öröklött hajlam, túlsúly, stressz, mozgásszegény életmód, túlzott alkohol és cigaretta fogyasztás, ritkább esetekben vesebetegség, pajzsmirigy problémák, vagy gyógyszerek mellékhatása.

A tartósan magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell, először is életmódváltással, másodsorban pedig gyógyszerekkel. A magas vérnyomásban szenvedők esetében a szívkoszorúerek megbetegedésének kockázata 3-szor, 4-szer nagyobb, az agyvérzés kockázata pedig akár 7-szer nagyobb, mint normál esetben. A betegség megelőzése, kezelése, és a vérnyomásértékek figyelése tehát nagyon fontos.

Az alacsony vérnyomás is okozhat gondot?

Sokan azt hiszik, hogy az alacsony vérnyomás elintézhető két kávéval. Bár igaz, hogy sokkal kevésbé ártalmas, mint a magas, vagy az ingadozó vérnyomás, a hypotóniára is érdemes odafigyelni. Tünetei hasonlóak a magas vérnyomáséhoz, emellett a végtagok kihülése, émelygés, izzadás, fülzúgás, alvászavar és koncentrációzavar is felléphet. Hosszú távon akár az agyi tevékenységek tompulhatnak, elbutulás léphet fel.

Az alacsony vérnyomás kezelésére is rendelkezésre állnak gyógyszerek, de az első mindenképpen az életmódváltás legyen: igyunk sok/több folyadékot, végezzünk rendszeres, a keringést javító testmozgást, pl.biciklizzünk, kocogjunk, táncoljunk, ússzunk.