A hidegben vagy melegben gondolkodunk jobban?

2018. szeptember 4.

Ha folyamatos ’agyi jelenlétet’ igénylő munkánk van, biztosan fel tudunk idézni olyan napokat, amikor egyszerűen nem működött valami úgy, ahogy kellett volna. Most kiderült: lehet, hogy az időjárás az oka.

A hidegben vagy melegben gondolkodunk jobban

A hidegben vagy melegben gondolkodunk jobban

Egy, a Harvard Egyetemen készült kutatás során felfedezték, hogy a hőmérséklet emelkedése negatív hatással lehet kognitív képességeinkre azáltal, hogy lassítja gondolkodási teljesítményünket. A magas hőmérséklet egészségünkre gyakorolt hatását már sokan vizsgálták, azonban jellemző, hogy azt olyan társadalmi csoportokon tették meg ezt, melyek sebezhetőbbek (például időseken) voltak. Most azonban arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy a nagyobb ellenálló-képességgel rendelkezőkön is számottevően kiütköznek-e a meleg idő hatásai.

A 12 napon keresztül tartó kísérletben légkondicionált és azt nélkülöző épületekben lakó tanulók képességeit vizsgálták. A résztvevőknek mindennap két tesztet kellett kitölteniük az okostelefonjaikon. Az első a kognitív gyorsaságot és válaszreakciók sebességét vizsgálta, a második a gyorsaság mellett a munkamemóriát mérte fel. Az eredmények egyértelműek voltak: a tesztet a melegebb hőmérsékletű épületben lakók átlagosan 13 százalékkal lassabb reakcióidővel töltötték ki.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a jövőben ez sokak munkáját befolyásolhatja, hiszen a globális felmelegedés miatt egyre több helyen, főként a nagyvárosban is – ahol a szellemi munkát végzők száma is magasabb – gyakrabban számíthatunk majd extrém hőhullámokra. Sőt, a légkondicionáló és a különböző hűtőberendezések használatával ördögi kör alakul ki, hiszen ezek bocsátják ki az egyik legerősebb üvegházhatást kiváltó anyagot, így erősítve a felmelegedést.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Memolife Max kapszula 100x

    Memolife Max kapszula 100x

    <p><span>A mindennapi szellemi kihívásoknak való megfelelés, a koncentráció fenntartása kihívást jelenthet. A MEMOlife MAX Brain Boosting összetevői Omega 3-at, lecitint és az agy reakcióképességért ginzenget tartalmaznak.</span></p>

    5 629 Ft helyett:4 499 Ft