A hideg levegő veszélyei

A hideg levegő veszélyei

Kapcsolódó tünetek:

Az erős lehűlés a járványok terjedését meggátolja ugyan, ám a testünk lehűlése kedvezhet a fertőző kórokozók szervezetbejutásának.

A hazai statisztikák szerint télen a hőmérséklet drámai csökkenése a szív- érrendszeri halálozások rizikóját csaknem 2 százalékkal növeli. Ez a folyamat legtöbbször a hideghullámot követően 4-8 nappal válik láthatóvá.

A z ÁNTSZ minden évben figyelmeztet a havazás és a szívrohamok közötti összefüggésre is, amelynek oka - valószínűsíthetően - a téli csapadékhullás.

Szívritmuszavar, stroke és társaik

A keringést érintő betegségek és tünetekhez (koszorúér-betegségek, agyér betegségek, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar) társulva a hideg miatt rosszabbodhatnak a légzőszervi panaszok is, példaként lehetne az asztmát, az orrfolyás, és a krónikus alsó légúti megbetegedéseket is említeni.

Az alacsony hőmérséklet kedvezőtlen irányba befolyásolja a perifériás érbetegségek alakulását, például a Raynau-szindrómát, az kéz- és karvibrációs tünetegyüttest, nem mellesleg ilyenkor jóval gyakrabban alakul ki a bizsergés, zsibbadás is.

Ízületi- és bőrgyógyászati panaszok

Ilyenkor intenzívebbé válhatnak a vázizomzatot érintő betegségek, így pl. a csuklót érintő Carpalis alagút szindróma, a "feszes nyak” tünetegyüttes és az ínhüvelygyulladás, kialakulhatnak a bőrgyógyászati tünetek: a hideg általi csalánkiütés, és bőrviszketés, a pikkelysömör, de gyakoribbak az allergiás eredetű bőrkiütések, csakúgy a viszkető, száraz bőr (ez utóbbi azért könnyen „orvosolható” a patikákban kapható hidratáló krémekkel, testápolókkal) .

Figyeljünk az idősekre!

Minden télen hallani a híradásokban kihűléses esetekről. Kevesen tudják, de a kihűlésveszély belső tértben is könnyen bekövetkezik, így a nagyon idős - magukat ellátni csak nehezen tudó - emberek és a hajléktalanok nagyon nagy veszélyben vannak. Ha ismerünk vagy látunk ilyen embert, értesítsük a megfelelő szervet, akik megfelelő ellátást tudnak nekik biztosítani.

2016. január 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek