A hideg levegő veszélyei

2016. január 29.

Bizonyos megbetegedések a hőmérséklet csökkenésével rosszabbodhatnak.

Az erős lehűlés a járványok terjedését meggátolja ugyan, ám a testünk lehűlése kedvezhet a fertőző kórokozók szervezetbejutásának.

A hazai statisztikák szerint télen a hőmérséklet drámai csökkenése a szív- érrendszeri halálozások rizikóját csaknem 2 százalékkal növeli. Ez a folyamat legtöbbször a hideghullámot követően 4-8 nappal válik láthatóvá.

A z ÁNTSZ minden évben figyelmeztet a havazás és a szívrohamok közötti összefüggésre is, amelynek oka – valószínűsíthetően – a téli csapadékhullás.

Szívritmuszavar, stroke és társaik

A keringést érintő betegségek és tünetekhez (koszorúér-betegségek, agyér betegségek, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar) társulva a hideg miatt rosszabbodhatnak a légzőszervi panaszok is, példaként lehetne az asztmát, az orrfolyás, és a krónikus alsó légúti megbetegedéseket is említeni.

Az alacsony hőmérséklet kedvezőtlen irányba befolyásolja a perifériás érbetegségek alakulását, például a Raynau-szindrómát, az kéz- és karvibrációs tünetegyüttest, nem mellesleg ilyenkor jóval gyakrabban alakul ki a bizsergés, zsibbadás is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ízületi- és bőrgyógyászati panaszok

Ilyenkor intenzívebbé válhatnak a vázizomzatot érintő betegségek, így pl.hideg_hatasa301 a csuklót érintő Carpalis alagút szindróma, a “feszes nyak” tünetegyüttes és az ínhüvelygyulladás, kialakulhatnak a bőrgyógyászati tünetek: a hideg általi csalánkiütés, és bőrviszketés, a pikkelysömör, de gyakoribbak az allergiás eredetű bőrkiütések, csakúgy a viszkető, száraz bőr (ez utóbbi azért könnyen „orvosolható” a patikákban kapható hidratáló krémekkel, testápolókkal) .

Figyeljünk az idősekre!

Minden télen hallani a híradásokban kihűléses esetekről. Kevesen tudják, de a kihűlésveszély belső tértben is könnyen bekövetkezik, így a nagyon idős – magukat ellátni csak nehezen tudó – emberek és a hajléktalanok nagyon nagy veszélyben vannak. Ha ismerünk vagy látunk ilyen embert, értesítsük a megfelelő szervet, akik megfelelő ellátást tudnak nekik biztosítani.

Immunrendszer erősítés ősszel és télen

Immunrendszer erősítés ősszel és télen

Most kezdje el felkészíteni télre szervezetét! Íme, a leghatékonyabb módszerek!

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

Hogyan készítse fel szervezetét a télre?

A nátha és társbetegségeinek tünetei, okai és kezelésük

A nátha és társbetegségeinek tünetei, okai és kezelésük

Világszerte az egyik leggyakoribb megbetegedés a nátha, a kisgyermekek akár évente 8-10 alkalommal is megfertőződhetnek. Hogyan ismerjük fel a náthát és hogyan gyógyítsuk?

Ne higgyen el mindent! A legnagyobb tévhitek a fertőzésekről

Ne higgyen el mindent! A legnagyobb tévhitek a fertőzésekről

Nem csak az immunrendszeren múlik, elkapjuk-e a fertőzéseket, hanem a másik két védelmi zóna, a bőr- és a bélflóra állapotán is. Mivel ártunk és mit tehetünk épségük megőrzéséért?