A helyes étrend

A helyes étrend

Nem ajánlott az a fogyókúra, amely hirtelen, rövid idő alatt ígér testsúlycsökkenést, sokszor fontos tápanyagok megvonásával, esetleg sanyargató éhezéssel.

A diétát hosszú távon, életmódváltással kell megtartani, a testtömeg vesztés a testzsírból történjen, és ne lépje túl a heti 0,5-1 kg-ot, különben a zsírmentes testtömegből is történhet fogyás. A fogyókúra önmagában nem elegendő. A hosszú távon eredményes kezelés egészét az energiafelvétel csökkentése (helyes táplálkozás), az energialeadás növelése (testmozgás), az egészségtelen étkezési szokások elhagyása, és a helytelen életmód megváltoztatása teszik ki.

A bevihető energiamennyiséget lehetőleg napi 4-5 étkezéssel fogyasszuk el, amivel elkerülhető az éhségérzet. Ugyanannyi energiamennyiséget egy nap 1-2 étkezéssel elfogyasztani jobban hizlal, mint több részletben. Az étrend energia- és zsírszegény, krisztalloid szénhidráttól mentes (pl. szacharóz, glükóz, fruktóz, invert cukor), fehérjében és diétásrostban gazdag (30-40 g/nap). Az energiabevitel 20-25 kcal (84-105 kJ), a szénhidrát 2-4 g, zsiradék 0,6-0,8 g, a fehérje 1,2-1,4 g legyen az ideális testtömeg kilogrammokra számítva.

Azokat a nyersanyagokat válasszuk, amelyeknek magas a laktató értékük, de alacsony a kalóriatartalmuk. Az étrend alapját az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök és a diétásrostban gazdag zöldségfélék képezzék. Nem ajánlott a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcskészítmények (pl. konzervek, befőttek), aszalt termékek, száraz hüvelyesek, olajos magvak fogyasztása, valamint a banán és szőlő is csak ritkán kerüljön a menübe. Kenyér esetén a rozsos, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek választhatóak. A cukrot, krémeket, zsírokat tartalmazó péksüteményektől tartózkodjunk.

A húsok közül ajánlottak a csirke- és pulykahús bőrük nélkül, a sovány sertés és marha húsrészek, a zsírszegény halak, a húskészítmények közül szintén az alacsony zsírtartalmú felvágottak (pl. sonkafélék, zala felvágott, virsli, stb.). Kerülni kell a zsíros húsfélék és felvágottak, kolbász- és szalámifélék, szalonna fogyasztását. A tej, tejtermékek és sajtok esetén is a sovány termékeket kell előtérbe helyezni. Sütésre, főzésre növényi eredetű zsiradékok használata célszerű (napraforgó-, olíva-, repceolaj), szendvicsekre light margarin javasolt. Köretként barna rizs, héjában sült/főtt burgonya, párolt zöldségek fogyaszthatóak. Az édesség teljes tiltása helyett hetente 1-2 alkalommal beilleszthetőek a zsírszegény vagy gyümölcsös alapú desszertek.

Szomjoltásra az energiát nem tartalmazó csapvíz, ásványvíz, teák, esetleg light üdítők javasolhatóak, tartózkodjunk az alkoholos italoktól (1g alkohol 7 kcal-át tartalmaz), cukrozott üdítőktől, gyümölcslevektől, szörpöktől.

A konyhatechnológiában is a zsírszegény elkészítési módokat használjuk: főzés, párolás, grillezés, roston, mikrohullámú sütőben, sütőzacskóban való sütés, sűrítésre száraz rántás, egyszerű habarás kefirrel, joghurttal. Ízesítésre cukor és méz helyett energiamentes édesítőszereket (pl. ciklamát, szacharin, aceszulfám-K, stevia) alkalmazzunk. A csökkentett energia- és zsírtartalmú étrend mellett csökken a vitamin és ásványi anyagok bevitele, ezért javasolt étrend-kiegészítők szedése az ajánlásoknak megfelelően.

2013. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink