A gyulladáscsökkentőkről

A gyulladáscsökkentőkről

Sokféle gyulladás létezik, amiket az emberek igyekeznek krémekkel, gyógyszerekkel megszüntetni, és a fájdalmat csökkenteni. A rengeteg féle gyulladásra rengeteg féle szer kapható, többféle hatóanyaggal, ezért nem mindig könnyű kiigazodni, milyen gyulladáscsökkentő szert érdemes otthon is tartanunk.

Ne felejtsük el, hogy a gyulladás alapesetben a szervezet természetes védekező reakciója egy sérülés, vágás, égés, fertőzés esetén. A megvágott ujjunkon is begyullad a seb, mégsem szedünk rá gyógyszert. Ha viszont a gyulladás krónikussá válik, és nem múlik, akkor szükséges kezelni.

A gyulladáscsökkentők két nagy csoportját a nem-szteroid és a szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkotják. Összeállításunkból mindent megtudhat ezekről a készítményekről.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) közé  gyulladáscsökkentők, láz- és fájdalomcsillapítók tartoznak. Jól ismertek, hiszen ízületi, mozgásszervi panaszoknál vagy fogfájásnál gyakran ezeket alkalmazzuk, és már eredeti nevük sem ismeretlen a köznyelvben: dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén vagy pl.a naproxen.

Tudni érdemes, hogy a nem-szteroidos gyulladáscsökkentők sem veszélytelenek. Hosszútávon komoly mellékhatásaik lehetnek, kifejezett terhelést jelentenek a gyomornak, vesének, májnak és vérképző rendszernek.

Hogyan hatnak?

Hatásukat egy úgynevezett ciklooxigenáz (COX) nevű enzim gátlásával fejtik ki. Ennek az enzimnek két típusa van jelen a szervezetben: a COX-1 állandóan jelen van, élettani funkciókat lát el. A COX-2 enzim csak kóros állapotokban keletkezik. Ebből következik, hogy a COX-1 enzim gátlása az élettani folyamatokat károsíthatja, míg a COX-2 izomenzimé enyhe és középerős fájdalomcsillapításra (fej- és fogfájás, menstruációs fájdalom, izom és izületi fájdalom, szülés utáni fájdalom, idült, operáció utáni fájdalom), gyulladáscsökkentésre és lázcsillapításra alkalmas.

A COX-1 enzim hatására a gyomorban egy olyan anyag keletkezik, ami védi a nyálkahártyát a gyomorsav maró hatásától, így gátlása felületes nyálkahártya sérüléseket, fekélyeket, vérzést okozhat a gyomor-bélrendszerben. Mivel a COX-1 enzim a vesében is jelen van, károsodott veseműködésű egyénekben a vese kiválasztó működése tovább csökkenhet a gyógyszer szedésekor.

A COX-1 enzimek az érfalban is megtalálhatók, az általuk termelt vegyületek elősegítik a vérlemezkék összekapcsolódását, így gátlásukkal megakadályozható a vérrögképződés. Mivel a NSAID-ok mind a COX-1, mind a COX-2 enzim gátlására alkalmas összetevőt tartalmaznak különböző arányban (nem-szelektív NSAID, szelektív NSAID), az összetevők arányát érdemes figyelembe venni a fenti betegségekben.

Hogyan érdemes alkalmazni?

Tudni kell azt is, hogy a nyelőcső-gyomor-nyombél nyálkahártya károsodásának kockázata jelentősen csökkenthető, ha a gyógyszer bevétele nem éhgyomorra és sok folyadékkal történik, illetve ha hozzá gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert (H2-receptor blokkolók vagy protonpumpagátlók) is javasolnak.

Véralvadásgátlókkal és szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve növelik a vérzés veszélyt, megemelik egyes cukorbetegségre / diabéteszre szedett gyógyszerek szintjét, viszont csökkentik egyes vízhajtók hatásosságát. A NSAID-ok közül számos gyógyszer kapható recept nélkül. Ezek szedése, kombinálása a fenti gyógyszerekkel mindenképp komoly megfontolást igényel, egymással történő együttszedése pedig mindenképpen kerülendő.

Nem szteroid gyulladáscsökkentőket lehet gél és krém formában is kapni, ezek jók lehetnek ízületi gyulladás esetén. Lokálisan csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, viszont így nem okoznak bélbántalmakat. Tehát nem mindig érdemes a gyógyszeres kezelést (belsőleg) választani, akkor sem, ha ezek enyhébb készítmények, mint a szteroidos társaik.

Ha hosszútávon alkalmazunk valamilyen nem-szteroid gyulladáscsökkentőt, mindenképpen konzultáljunk orvossal!

Szteroid típusú gyulladáscsökkentők

Kevésbé mindennapos a használatuk a szteroidoknak (pl.prednizolon, hidrokortizon), amelyek kivétel nélkül vénykötelesek. A mellékvesekéreg egyik hormonjának megfelelő, mesterségesen előállított szer igen erős gyulladáscsökkentő, és gátolja az immunrendszer működését is. Gyulladásgátló hatása látványos, de sajnos nagyon sok veszélyes, rövid és hosszútávon kialakuló mellékhatást okozhat:

  • fokozott hajlamot a fertőzésekre
  • a vércukor emelkedését, cukorbetegség kialakulását
  • a csontok mésztartalmának csökkenését, csontritkulást
  • a vérnyomás emelkedését
  • a bőr elvékonyodását
  • arcra lokalizálódó elhízást
  • fokozott hajlamot a vérzékenységre
  • gyomorfekélyt

A gyógyszerek a mellékvese saját hormontermelését visszaszorítják, hirtelen elhagyásuk ezért a mellékvesekéreg elégtelen működését okozhatja, ami az élettel összeegyeztethetetlen.

Természetes gyulladáscsökkentők

Enyhébb panaszok esetén próbálkozhatunk a természet patikájával is, számos gyógynövény és fűszer ismert és kedvelt gyulladáscsökkentő, amelyeket meg is találunk különböző gyógyászati készítményekben. Ide sorolható a gyömbér, a kurkuma, tőzegáfonya, aloe vera, kamilla, körömvirág vagy a petrezselyem.

Ezek leginkább kiegészítő kezelésre, megelőzésre vagy már a gyógyulási folyamatban alkalmazhatók sikeresen.

Újabb kutatások szerint a szervezetünk illetve sejtjeink Omega 3/ Omega 6 zsírsav aránya is szerepet játszik a gyulladásos folyamatokban, ezért kell törekedni a “jó zsírok” (pl. halolaj) fogyasztására.

2013. szeptember 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink