A gyulladáscsökkentőkről

2013. szeptember 14.

Szteroid, nem-szteroid? A gyulladáscsökkentőkről általában.

A gyulladáscsökkentő az egyik leggyakrabban használt gyógyszer, sok panasz esetén nyúlunk utána. Összeállításunkból mindent megtudhat erről a készítményről. A gyulladáscsökkentők két nagy csoportját a nem-szteroid és a szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkotják.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők

gyulladascs_benu301

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) gyulladáscsökkentők, láz- és fájdalomcsillapítók. Hatásukat egy úgynevezett ciklooxigenáz (COX) nevű enzim gátlásával fejtik ki. Ennek az enzimnek két típusa van jelen a szervezetben: a COX-1 állandóan jelen van, élettani funkciókat lát el. A COX-2 enzim csak kóros állapotokban keletkezik. Ebből következik, hogy a COX-1 enzim gátlása az élettani folyamatokat károsíthatja, míg a COX-2 izomenzimé enyhe és középerős fájdalomcsillapításra (fej- és fogfájás, menstruációs fájdalom, izom és izületi fájdalom, szülés utáni fájdalom, idült, operáció utáni fájdalom), gyulladáscsökkentésre és lázcsillapításra alkalmas.A COX-1 enzim hatására a gyomorban egy olyan anyag keletkezik, ami védi a nyálkahártyát a gyomorsav maró hatásától, így gátlása felületes nyálkahártya sérüléseket, fekélyeket, vérzést okozhat a gyomor-bélrendszerben. Mivel a COX-1 enzim a vesében is jelen van, károsodott veseműködésű egyénekben a vese kiválasztó működése tovább csökkenhet a gyógyszer szedésekor.

A COX-1 enzimek az érfalban is megtalálhatók, az általuk termelt vegyületek elősegítik a vérlemezkék összekapcsolódását, így gátlásukkal megakadályozható a vérrögképződés. Mivel a NSAID-ok mind a COX-1, mind a COX-2 enzim gátlására alkalmas összetevőt tartalmaznak különböző arányban (nem-szelektív NSAID, szelektív NSAID), az összetevők arányát érdemes figyelembe venni a fenti betegségekben.

Tudni kell azt is, hogy a nyelőcső-gyomor-nyombél nyálkahártya károsodásának kockázata jelentősen csökkenthető, ha a gyógyszer bevétele nem éhgyomorra és sok folyadékkal történik, illetve ha hozzá gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert (H2-receptor blokkolók vagy protonpumpagátlók) is javasolnak. Véralvadásgátlókkal és szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve növelik a vérzésveszélyt, megemelik egyes cukorbetegségre / diabéteszre szedett gyógyszerek szintjét, viszont csökkentik egyes vízhajtók hatásosságát. A NSAID-ok közül számos gyógyszer kapható recept nélkül. Ezek szedése, kombinálása a fenti gyógyszerekkel mindenképp komoly megfontolást igényel, egymással történő együttszedése pedig mindenképpen kerülendő.

Szteroidok

Kevésbé mindennapos a használatuk a szteroidoknak. A mellékvesekéreg egyik hormonjának megfelelő, mesterségesen előállított szer igen erős gyulladáscsökkentő, és gátolja az immunrendszer működését is. Gyulladásgátló hatása látványos, de sajnos nagyon sok veszélyes, rövid és hosszútávon kialakuló mellékhatást okozhat: fokozott hajlamot a fertőzésekre, a vércukor emelkedését, cukorbetegség kialakulását, a csontok mésztartalmának csökkenését, a vérnyomás emelkedését, a bőr elvékonyodását, arcra lokalizálódó elhízást, fokozott hajlamot a vérzékenységre. A gyógyszerek a mellékvese saját hormontermelését visszaszorítják, hirtelen elhagyásuk ezért a mellékvesekéreg elégtelen működését okozhatja, ami az élettel összeegyeztethetetlen.