A görcsoldók használta

A görcsoldók használta

Minden ember találkozott már élete során a fájdalommal. A fájdalom, legyen bármilyen oka is, azonnali enyhítést és terápiát kíván, hiszen az életminőséget jelentősen befolyásolja. Rendkívül sokféle fájdalomtípust különböztethetünk meg, azonban a görcsoldók fájdalom enyhítő és megszüntető képessége a szervezet simaizomzatához köthető.

Mit nevezünk simaizomnak?

Az izomfajták között háromféle izomszövetet különíthetünk el: egyfelől a harántcsíkolt izomzatot, mely a csontozathoz kapcsolódva építi fel a vázizomzatot. A vázizomzat működése akaratlagosan befolyásolható. Következő izomzatunk a szervezetben a szívizomzat, mely egy speciális izomzat, csak a szívben található meg és a szív munkájához szükséges izomszövetet képezi le. A harmadik csoportot a simaizomzat képviseli, melynek működését az ember akaratlagosan befolyásolni nem képes, és elsősorban az ún. belső szervek izomzatát jelenti. Belső szervek alatt értendő pl. a húgyhólyag, a méh, a gyomor és a belek is. Szemléletes képpel élve, ha görcsöl a gyomrunk, vagy menstruációs fájdalmak, esetleg epehólyaggal kapcsolatos panaszok, vesével összefüggő görcsös tünetek jelentkeznek, akkor a szervek falában található simaizomzat tartós, túlzott összehúzódása okozza a panaszokat. A „görcs”, mely a simaizomzat összehúzódásának eredményeképp jelentkezik, rontja az érintett területek vérkeringését, és ezáltal vezet fájdalomérzet kialakulásához. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy maga a fájdalomérzet is képes továbbfokozni a simaizomzat görcsét.

A görcs által okozott tartós fájdalom esetén orvosi kivizsgálásra lehet szükség, hogy a háttérben lévő kóros, egészséget érintő elváltozásokat felderítsék.

A jellemző görcsös fájdalmak oka és terápiájuk

Az egyik legjellemzőbb probléma a menstruációs, azaz a méh izomzatát érintő periodikusan jelentkező görcs. Az emésztőszerveket érintő egyéb görcsök okai igen sokrétűek lehetnek. Ezek a görcsös fájdalmak gyakran az epe, a vese vagy a belek hirtelen elzáródásából(epekő, vesehomok stb.) erednek, illetve előfordulnak olyan esetek is, amikor nem mutatható ki konkrét szervi ok a görcsös állapot hátterében. Az emésztőrendszerrel és kiválasztórendszerrel összefüggő görcsök rendkívül fájdalmas panaszokat idéznek elő az érintett pácienseknél.

Milyen görcsoldó készítmények közül választhatunk?

Számos olyan, vény nélkül elérhető készítmény van a gyógyszertárakban, melyek hatásmechanizmusok révén oldják a simaizomzat görcsét.

  • Hioszcin-butilbromid. Az ezt a hatóanyagot tartalmazó készítmény jelentős előnye, hogy nem a fájdalmat fedi el, hanem magát a görcskészséget szünteti meg, a probléma okára hat, a kóros simaizom összehúzódást enyhíti.
  • A papaverin-hidroklorid az ópium egyik alkaloidja, ma már laboratóriumi körülmények között állítják elő.
  • A drotaverine tartalmú termékek kiváló simaizom görcsoldó készítmények, a görcs oldása révén az azt kísérő fájdalmat is képesek csökkenteni, enyhe értágító hatása révén javítja a szövet vérkeringését.
2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink