A gerinc egészségéért

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

hátfájdalom

A hátfájást nevezhetjük az első számú civilizációs betegségnek.

Legtöbbször az ülőmunka és a mozgásszegény életmód a legfőbb rizikófaktora a gerinc- és hátproblémák kialakulásának. Megelőzni könnyebb a problémákat, ebben segíthetnek a következő gyakorlatok.

gerinc_egszseg301Lazító hatású gyakorlat: hanyattfekvésben a talpainkat falnak támasztva (a lábszár és a comb derékszöget zár be). Talpainkkal fejtsünk ki nyomást a falra, közben a hátunkat szorítsuk a talajhoz, ekkor az egész test megfeszül. Ezt a feszülést lassan oldjuk fel. A gyakorlattal képesek leszünk feloldani a testünkben fellépő izomfeszülést.

Törzs emelése: hason fekve mindkét karunkat nyújtsuk előre, és helyezzük a padlóra. Karjainkat és felsőtestünket kissé emeljük meg, majd a talajjal párhuzamosan maradva dőljünk ki jobbra, majd balra. Fontos, hogy ne csavarjuk el a törzsünket! A gyakorlattal erősíthetők a hátizmok.

Csípő emelése: Lábainkat felhúzva, talpainkat helyezzük a padlóra vállszélességben! Lassan emeljük meg a csípőt, úgy, hogy a csigolyák egymás után emelkedjenek el a talajról. Has- és farizmaink legyenek megfeszítve, a törzsünk maradjon egyenes! A gyakorlattal a törzsizmok erősíthetők.

Négykézláb, húzzuk be a hasunkat, a fejünket hajtsuk a mellkasunk irányába, domborítsuk a hátat, mindezt kilégzés közben. Emeljük fel fejünket, hátunkkal homorítsunk, eközben lélegezzünk be! A gyakorlattal a gerincoszlop hajlékonyságát fokozhatjuk, illetve nyújthatjuk a törzsizmokat.

Amit tudni érdemes

  • Célszerűbb naponta öt percet foglalkozni a gyakorlatokkal, mint egyszer egy héten órákat.
  • Fájdalom esetén hagyja abba!
  • Sokszor nem reális az azonnali javulás, legyen türelemmel!
  • Sérülten ne tornázzon!

Tippek ülőmunkát végzőknek

  • A széket úgy állítsuk be, hogy az ülőlaptól számítva a hátunk 15-20 cm-es magasságban legyen megtámasztva!
  • 20 percél tovább ne üljön folyamatosan, néha álljon fel, nyújtózkodjon egyet!

Terhek felemelése

  • Úgy guggoljunk le a csomagért, hogy közben a hátunk egyenes!
  • Ha lehet, mindkét vállon hordjunk kisebb táskákat, mint egy oldalon neheze

A fekhely is fontos!

  • A legjobb, ha a fekhely kemény, de a matrac puha rajta.
  • Ne aludjunk olyan nagy vagy kemény párnán, amely nagyon megemeli a felsőtestünket! • Válasszunk kicsi és lapos párnát, ez meg tudja támasztani a fejünket és a nyakunkat.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Miért fáj a hátam?

Valójában a kérdés nem az, hogy miért fáj, hanem az, hogy miért nem.

Derékfájás

A második leggyakoribb ok, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak.