A csipkebogyóról

2013. szeptember 11.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége, Vitaminhiány

A csipkebogyó az ókor óta használt gyógynövény.

Hazánkban nagyüzemi termesztés nélkül is tömegesen előfordul, kedveli az erdőszéleket, csatorna partokat, hegy-, és domboldalakat. A gyógynövény június-júliusban virágzik, termését augusztus-szeptemberben gyűjtik. A csipkebogyó nagyobb mennyiségben kétféle formában kerül hasznosításra, egészben szárítva, illetve szőreitől és a magoktól megtisztítva csipkehúsként.

A csipkebogyó hatóanyagai

etrend301Legismertebb hatóanyaga a C-vitamin. A csipkebogyó, fajtától függően akár 200-1700 mg C-vitamint is tartalmazhat, 100 g gyógynövényre nézve. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyakran alkalmazzák általános immunerősítésre a téli megfázásos időszakban, illetve meghűlés esetén a gyógyulási idő lerövidítésére. A C-vitamin, mint antioxidáns az oxidációs folyamatok szabályozásában jelentős szerepet tölt be, így stressz, fertőzés, gyulladás fennállása esetén hatékony segítséget nyújthat. Továbbá javítja a szervezet ellenálló képességét a kórokozókkal szemben, erősíti a vérerek falát, hozzájárul a megfelelő csontképződéshez. A C-vitamin hozzájárul a porcok védelméhez, mivel jelenléte a kollagénképződéshez is nélkülözhetetlen.

A C-vitaminon túl a csipkebogyó számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Magas a pektin tartalma(3,5g/100g termés), alma-, és citromsavat is tartalmaz, B1-, B2-, A-, P-, és K-vitamin is található benne, mindemellett az ásványi anyagok közül a magnézium tartalma említendő.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A csipkebogyó felhasználása

Gyógyszertári forgalomban önálló termékként szárított formában, teaként megvásárolható. A tea elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a bogyókat-egy éjszakára- hideg vízbe áztassuk be, mivel forró vízben a gyógynövény C-vitamin tartalma veszendőben megy. Ismert azonban a bogyók forrázata is a gyógyászatban, ebben az esetben nem a C-vitamin tartalom kinyerése a cél, így más hatóanyagok tudnak felszabadulni. A forrázás útján készített tea alkalmas lehet vese

-, és epekő oldására, illetve a kövesedés megelőzésére. Magas magnézium tartalmának köszönhetően, szív-, és érrendszeri betegségek, keringési problémák esetén is jótékony hatású.

A gyógynövény terhességben és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható.

A csipkebogyó, mint kozmetikum

Mivel a csipkebogyó magjából kinyert olaj A-vitaminban gazdag, bőrápoló készítmények hatóanyagaként szívesen alkalmazzák. A terméshúsból kinyert olajnak lágyító és bőrkondicionáló hatása van, így alkalmas száraz, érzékeny, seborrheás, illetve rosaceás bőr kezelésére. Belsőleges alkalmazása során antioxidáns tartalma révén segít megelőzni a bőr öregedését, rugalmasságának megőrzését.

A csipkebogyó a gyógyszertárban

A patikákban nemcsak teaként érhető el, számos készítmény tartalmazza a gyógynövény kivonatát, annak komplex, egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt.