A csipkebogyóról

Mindent a csipkebogyóról

Hazánkban nagyüzemi termesztés nélkül is tömegesen előforduló növény a vadrózsa (Rosa canina), melynek termése a csipkebogyó. Kedveli az erdőszéleket, csatorna partokat, hegy-, és domboldalakat. A gyógynövény június-júliusban virágzik, termését augusztus-szeptemberben gyűjtik. A csipkebogyó nagyobb mennyiségben kétféle formában kerül hasznosításra, egészben szárítva, illetve szőreitől és a magoktól megtisztítva csipkehúsként. A csipkebogyó étrend-kiegészítők a japán rózsa (Rosa rugosa) terméséből is készülhetnek.

A csipkebogyó hatóanyagai

Legismertebb hatóanyaga a C-vitamin. A csipkebogyó, fajtától függően akár 200-1700 mg C-vitamint is tartalmazhat, 100 g gyógynövényre nézve. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyakran alkalmazzák általános immunerősítésre a téli megfázásos időszakban, illetve meghűlés esetén a gyógyulási idő lerövidítésére. A C-vitamin, mint antioxidáns az oxidációs folyamatok szabályozásában jelentős szerepet tölt be, így stressz, fertőzés, gyulladás fennállása esetén hatékony segítséget nyújthat. Továbbá javítja a szervezet ellenálló képességét a kórokozókkal szemben, erősíti a vérerek falát, hozzájárul a megfelelő csontképződéshez. A C-vitamin hozzájárul a porcok védelméhez, mivel jelenléte a kollagénképződéshez is nélkülözhetetlen.

A C-vitaminon túl a csipkebogyó számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Magas a pektin tartalma (3,5g/100g termés), alma-, és citromsavat is tartalmaz, B1-, B2-, A-, P- és K-vitamin is található benne, mindemellett az ásványi anyagok közül a magnézium tartalma említendő.

A csipkebogyó felhasználása

A piros színű álterméseket az őszi fagyok beköszöntével érdemes leszedni, ahogy a mondás tartja “amikor megcsípi a dér”. A túl sötét bogyók bár édesebbek, de már túlérettek, ezért alacsonyabb a C-vitamin tartalmuk.

A csipkebogyó a gasztronómiában

A vadrózsa bogyójából finom gyümölcsbor, likőr, szörp, vagy lekvár is készülhet. A vendéglátásban használják hús mellé mártásoknak, rakható rántott sajtra, és levesek készítéséhez is értékes alapanyag a gyümölcshús. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére.

A csipkebogyóból hideg eljárással készített üdítőitalok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelhetjük.

A bogyókat azonban nem javasolt forró vízben áztatni, mert az aszkorbinsav már 50 °C fok körül megsemmisül a gyümölcsökben.

Gyógytea készítéséhez egy evőkanál (kb.3 g) csipkebogyót 2-3 dl hideg vízben áztassunk 5-6 órán át. Ezután szűrjük le, de ahogy a gyógynövényeknél szabály, ne fém szűrőt alkalmazzunk!

Érdekesség, hogy régen, háborús időkben még lisztet is készítettek a kiszárított csipkehúsból.

Egészségügyi alkalmazása

Gyógyszertári forgalomban önálló termékként szárított formában, vagy filteres teaként is megvásárolható. A tea elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a bogyókat - egy éjszakára - hideg vízbe áztassuk be, mivel forró vízben a gyógynövény C-vitamin tartalma veszendőben megy.

Ismert azonban a bogyók forrázata is a gyógyászatban, ebben az esetben nem a C-vitamin tartalom kinyerése a cél, így más hatóanyagok tudnak felszabadulni. A forrázás útján készített tea alkalmas lehet vese -, és epekő oldására, illetve a kövesedés megelőzésére.

Magas magnézium tartalmának köszönhetően, szív-, és érrendszeri betegségek, keringési problémák esetén is jótékony hatású.

A gyógynövény terhességben és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható.

Egészségre gyakorolt pozitív hatásai összefoglalva:

  • Immunerősítő, roboráló
  • Segít a lábadozásban, felépülésben
  • Nátha, influenza, légúti megbetegedések, hörghurut esetén
  • Stresszoldó
  • Segíthet optimalizálni a vércukorszintet
  • Keringési rendszer védelme
  • Kiválasztó szervrendszer védelme, méregtelenítés, hólyag egészségvédelme
  • Enyhe vízhajtó
  • Bélhurutra, emésztés javításra
  • Hatóanyagai kedveznek a csontok erősödésének, szilárdságának
  • Bőr regeneráló

A csipkebogyó, mint kozmetikum

Magjából csipkebogyó-olajat készítenek, ami hasonlóan tápláló és regeneráló, mint a körömvirág. Az olajos krém csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, kiváló a Nap perzselte, irritált bőrre, de bekenhetjük vele a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéket is.

Mivel a csipkebogyó magjából kinyert olaj A-vitaminban gazdag, rejuvenáló bőrápoló készítmények hatóanyagaként szívesen alkalmazzák. A terméshúsból kinyert olajnak lágyító és bőrkondicionáló hatása van, így alkalmas száraz, érzékeny, seborrheás, illetve rosaceás bőr kezelésére. Belsőleges alkalmazása során antioxidáns tartalma révén segít megelőzni a bőr öregedését, rugalmasságának megőrzését.

Ha házilag készítek belőle krémet, készüljünk fel, hogy gyorsan oxidálódik, avasodik, ezért csak pár napig felhasználható, érdemes mindig utána gyártani. Természetesen a profi kozmetikumokra ez nem vonatkozik.

A csipkebogyó a gyógyszertárban

A patikákban nemcsak teaként érhető el, számos készítmény tartalmazza a gyógynövény kivonatát, annak komplex, egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt. Vannak kifejezetten csipkebogyó C-vitaminok és egyéb antioxidáns termékek.

2013. szeptember 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink