A böjt hatása – Mire érdemes figyelni?

2018. április 29.

Az elmúlt pár évben igen divatos diéta-formává vált az ételtől való hosszabb-rövidebb ideig történő tartózkodás. De milyen hatása is van ennek? Alkalmas hosszú távú súlyvesztésre, vagy csak méregtelenítő funkciója van?

A böjt hatása – Mire érdemes figyelni?

A böjt hatása – Mire érdemes figyelni?

Mire jó a böjtölés?

Kutatások szerint számos egészségügyi előnyünk származhat a diéta ezen formájából, de csak ha helyesen csináljuk. A böjt nem alkalmas gyors, hosszú távú súlyvesztésre, azonban tisztító és immunrendszert erősítő funkciói jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Saját egészségünk érdekében kezdjünk csak bele bármilyen böjtölésbe, ne a gyors fogyás reményében!

Biztonságos böjtölni?

Alapos felkészüléssel, átgondoltsággal és helyes módszerrel igen. Azonban nem mindenkinek ajánlott. Még a szigorú, vallási alapú böjtök is megengedőek a gyermekekkel, idősekkel, betegekkel szemben, azonban a nem vallási eredetű böjtölés esetében is át kell gondolnunk: valóban alkalmasak vagyunk-e rá? Ajánlott a böjtölést elkerülnie (a gyerekeken kívül) az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, a terhes vagy szoptató anyukáknak, a betegségből, sérülésből felépülésben lévőknek, a kórosan soványaknak, az étkezési zavarokkal küzdőknek, vagy azoknak, akiknek voltak ilyen problémái a közelmúltban. Szintén nem ajánlott olyanoknak, akik csak étellel bevehető gyógyszert szednek, a szívbetegségben szenvedőknek és bárkinek, akinek immunproblémái vagy különösen alacsony vérnyomása van.  Ha bármelyik állapot fennáll az említettek közül, a test rosszul reagálhat az ételmegvonásra. A böjt nem egy mindenkinél egységesen működő dolog, barátainknak, családtagjainknak teljesen más tapasztalatai lehetnek azzal kapcsolatban.

Hogyan készüljön fel?

Mindenekelőtt ismernünk kell a saját határainkat. Alapos utánajárás, dietetikussal vagy orvossal való egyeztetés nélkül ne ugorjon csak úgy bele! Ha nem tapasztalt böjtölő, először valami könnyebb típussal kezdje – erre megfelelő lehet egy pár napos méregtelenítő kúra, vagy egy szénhidrát-csökkentett diéta. De kipróbálhatja az egyik legdivatosabb diétaként használt böjt típust is, az időszakos böjtölést. Ennek számos fajtája létezik kalóriák, illetve időtartamok szerint variálva (például a napot böjti időszakra és étkezési időszakra osztják fel az órák száma szerint). Az egyik legnépszerűbb egy kalóriákon alapuló időszakos böjt az 5:2-es böjtölés, ami azt jelenti, hogy 5 napon keresztül az ajánlott mennyiségű kalóriát, majd 2 napon keresztül annak csak negyed részét visszük be a szervezetünkbe. Mindenképpen hasznos, ha fokozatosan juttatja el testét egy hosszabb böjtig, hogy közben folyamatosan figyelni tudja szervezete reakcióit. Erőltetni semmit nem kell, mindenkinek jelez saját teste, amikor nem bírja. Figyeljen rá, és nyugodtan lazítson a szabályokon!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mire figyeljen?

Mint már említettük, főleg a teste által adott jelekre. Azonban emellett van még egy kiemelkedően fontos dolog: a hidratáltság. Sokan elfelejtik, hogy amikor böjtölnek, sokkal több folyadékot (és ebből főként vizet) kell fogyasztaniuk, hiszen az ételek által bejuttatott folyadékmennyiség ilyenkor kiesik. Böjt idején ajánlott elkerülni a sok energiát igénylő, fárasztó tevékenységeket. Ennek az időszaknak egy helyreállító folyamatnak kell lennie a szervezet számára, pihenjen hát sokat! Igyon sok vizet, és fogyasszon vízben oldódó nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, hogy fenntartsa teste energia szintjét.