A BMI 27 az új egészséges testméret?

2018. február 23.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Lehet, hogy éppen az a pár plusz kiló lesz a hosszú és egészséges életének a kulcsa, amitől most annyira szeretne megszabadulni?

bmi 27

bmi 27

Mi az a BMI (body mass index) vagyis magyarul testtömegindex?

A BMI egy mutató, mellyel felmérhetjük, hogy testsúlyunk a magasságunkhoz képest alacsony, normális, vagy magas. Kiszámolni úgy tudjuk, hogy a kilogrammban megadott testtömegünket elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével Egy 165 centiméter magas és 68 kilogramm súlyú ember tehát például BMI 25-nek számít, ami a jelenlegi tartományok szerint a normális testsúly felső határa.

A tartományok, melyeket a WHO 1990-ben adott ki, jelenleg a következőek:

Testtömegindex (kg/m²)

< 16 – súlyos soványság
16 -16,9 – mérsékelt soványság
17 -18,4- enyhe soványság
18,5 – 25 – normális testsúly
25 – 29,9 – túlsúlyos
30 – 34,9 -I. fokú elhízás
35 – 39,9 – II. fokú elhízás
≥ 40 – III. fokú súlyos elhízás

Egy friss dán tanulmány azonban most azt mutatta ki, hogy a 27-es BMI-be, vagyis a túlsúlyos, de még nem elhízott kategóriába eső emberek élnek a legtovább. Azoknál legalábbis mindenképpen tovább, mint akik a normális testsúlyú kategóriába tartoznak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft

Az eredmény azért is meglepő, mert ez nem mindig volt így. Az 1970-es években a dán adatok azt mutatták, hogy a legjobb eséllyel élők általában a normál tartományban voltak a BMI-ük szerint, tehát a testtömegindexük 18,5 és 25 között volt. A szám akkor jellemzően a BMI 24 volt, ami az azóta is folyamatosan tartó tanulmányozás során mostanra felemelkedett egészen BMI 27-re.

A kutatás során a kor, a nem, a dohányzás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek vagy rákos megbetegedések rétegzett elemzése folyt és hasonló eredményeket hozott minden kockázati tényező, vagy betegség vizsgálatában: a kicsivel normál testtömegindex feletti értékkel élők egészségesebbek voltak. A tudóscsoport ezért most javasolni szeretné a WHO-számára a testtömegindex értékhatárok módosítását, ezzel az egészséges tartományt 27-ig növelve.