A B-vitaminokról

B-vitamin

A B-vitaminokat komplexnek is nevezzük, hiszen ezek az anyagok sosem önmagukban, hanem mindig közösen fordulnak elő az egyes élelmiszerekben. A salátában és a gabonafélékben tulajdonképpen az összes B-vitamin megtalálható, de a sörélesztő is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket az anyagokat. Mivel a B-vitaminok közösen fejtik ki a hatásukat, semmit sem érünk el azzal, ha pusztán egyfajta B-vitamint szedünk, felszívódásuk is jobb, mint külön-külön. Ezért is érdemes a patikákban vitaminkomplexet vásárolni.

Miért fontos a B-vitamin?

A B-vitaminokról általánosan elmondható, hogy nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez, valamint a hajunk, bőrünk és körmeink egészségéhez. Az emésztőrendszer számára is fontos: javítja és fokozza az emésztőszervek működését, segít a méregtelenítésben. Nem mellékesen az izmok felépítésében és működésében is meghatározó a szerepük.

A B vitaminok fajtái:

  • B1-vitamin (tiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (pantoténsav)
  • B6-vitamin (piridoxin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folsav)
  • B12-vitamin (kobalamin)
  • Kolin
  • Inozit
  • PABA (para-amino-benzoesav)

A B-vitaminok hiánya

A vitaminhiányt okozhatja

  • alkoholfogyasztás
  • felszívódási zavar

A B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetekben jelentkeznek.

Mi a B2-vitamin szerepe a B-vitamin csoporton belül?

A B2-vitamin hiánya és tünetei

A B2-vitamin (más néven riboflavin) a sejtek anyagcseréjében kulcsfontosságú feladatokat lát el. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik és számos pozitív élettani hatással bír. Mivel az emberi bélflóra is előállítja, ezért önmagában a B2-vitaminhiány ritkán fordul elő. Pótlásához a legtöbb esetben elegendő B-vitamin komplexet fogyasztani, de szükség esetén kifejezetten B2-vitamin készítménnyel is biztosítható a szervezet számára optimális mennyiség.

Miért felelős a B2-vitamin?

A riboflavin fontos szereppel bír a táplálékból történő energiafelszabadítás terén, továbbá a B6-vitamin és a niacin helyes felhasználásához is hozzájárul. Akárcsak a többi B-vitamin, úgy a B2-vitamin is elengedhetetlen a szervezet energiatermeléséhez, hiszen a  szénhidrátok és a fehérjék, illetve a zsírok lebontásáért is felelős.

A szervezet riboflavin felhasználásával állítja elő azokat a vegyületeket, amelyek a sejtek számára hasznosíthatóvá formálják a bevitt szénhidrátokból és fehérjékből nyert kalóriamennyiséget. Továbbá támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, de az egészséges vérképzésben és a könnyű légzés biztosításában, illetve az antitestek termelésében is megkerülhetetlen jelentőséggel rendelkezik. A pajzsmirigy szabályozásában szintén részt vesz.

Érdemes kiemelni a külső szemmel látható hatásait is, hiszen a B2-vitamin az egészséges bőrért, hajért és körmökért is dolgozik. Nem szabad elfeledkezni a látásjavító szerepéről sem, ugyanis hozzájárul az éles látáshoz, és ellenállóbbá teszi a szemeket a fáradtsággal szemben.

B2-vitaminhiány tünetei:

  • Szájnyálkahártya-gyulladás. Szájszárazság esetén a szájnyálkahártya is hamar begyulladhat. A B2-vitamin gyulladáscsökkentő hatása viszont enyhíti a tüneteket és rövid időn belül meg is szünteti a gyulladást. Ha szájszárazság lép fel, célszerű cukormentes rágógumival elősegíteni a nyálmirigyműködést, hogy a sorvadt, gyulladt nyálkahártya minél hamarabb regenerálódjon.
  • Repedezett ajkak. Ha az ajkak nem megfelelően hidratáltak, 1-2 napon belül erősen repedezetté válhatnak. B2-vitamin hiányában a sejtek nem hidratálódnak megfelelően, ezért a száraz, repedezett ajkak intő jelek lehetnek, hogy ideje gondoskodni a riboflavin utánpótlásáról.
  • Kellemetlen bőrtünetek. Száraz, töredezett haj, repedezett körmök, bőrpír - ezen tünetek a riboflavin hiányára is utalhatnak. Ha csak az egyikük is tapasztalható, tanácsos minél hamarabb B-vitamin készítménnyel elősegíteni a szervezet újbóli megerősödését.
  • Torokfájás. A torokfájást okozhatja egyszerű megfázás vagy éppen influenza is, de ha a fajdalom nem jár kísérő tünetekkel, akkor B2-vitaminhiányra is érdemes gyanakodni. A kaparó, fájó torkot ajánlatos meleg teával hidratálni - a legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni, hiszen az még súlyosabb panaszokhoz vezethet.
  • Nyelési nehézségek. Ha nehezen mennek le a falatok, vagy napközben is folyamatosan nyelési nehézségek jelentkeznek, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Ugyanis nyelési nehézséget a B2-vitamin hiányán kívül mandula-, garat- vagy gégegyulladás, súlyosabb esetben pedig daganatos betegség is okozhat.

Mi segíti a B2-vitamin felszívódását?

  • B-vitamin csoport többi tagja. Érdemes B-vitamin komplex segítségével gondoskodni a vitamin bevitelről, hogy a B2 mellett a többi B-vitamin is kellő mennyiségben jusson a szervezetbe. Szerencsére a B2-vitamin számos ételben is nagyobb mennyiségben megtalálható, mint például a kenyérfélékben és gabonafélékben, illetve a barna rizsben és a zabkészítményekben is.
  • Szelén. A lágy szövetekben, elsősorban a májsejtekben található szelén elősegíti a vitaminok felszívódását és hasznosítását. Tabletta formájában is pótolható, azonban étkezés útján is biztosítható a bevitele - éppen ezért tanácsos rendszeresen csirkét, tojást és halakat, például pisztrángot, lazacot, tonhalat és szardíniát vagy osztrigát is fogyasztani.

Mi gátolja a B2-vitamin felszívódását?

  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Fogamzásgátló készítmények
  • Adriamycin (Doxorubicin)

B2-vitamin ajánlott napi bevitele: 1-1,5 mg

Ismerd meg a B-vitamin csoport többi típusát

A B1-vitamin hiánya és tünetei

A B1 (tiamin) vitaminhiány leginkább egyoldalú táplálkozás alatt alakul ki. Hiánytünetei kezdetben jellegzetesek, étvágytalanság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság súlyosabb hiánya esetén izomgyengeség, reflexzavarok fordulhatnak elő. A B1-vitamin hiánya súlyos sokideg-gyulladást okoz, mely ödémával, szív- és érrendszeri tünetekkel társulhat.

A B3-vitamin hiánya és tünetei

A B3-vitamin (nikotinsav) segíti a szervezet számára kinyerni az energiát a szénhidrátokból, zsírokból és a fehérjékből. Oxidációs folyamatokat irányító enzimek része. A nikotinsavat a szervezet is elő tudja állítani, a táplálékkal való bejuttatása nem mindig megfelelő, mert igen rossz hatásfokú a felszívódása. A szájon át alkalmazott fogamzásgátlók tovább rontják a felszívódását. Hiányának tünetei a mentális problémák, hasmenés és a bőrirritáció.

A B5-vitamin hiánya és tünetei

A B5-vitamin (pantoténsav) szerepet játszik a zsír lebontásában, és a női- férfi nemi hormonok előállításában, csökkenti a stresszt. Bár az emberre nem jellemző, hogy pantoténsav hiánya lépjen fel, a lábujjak zsibbadását, bizsergését okozza.

A B6-vitamin hiánya és tünetei

A B6-vitamin a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet. Az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. A szájon át szedhető fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok és a szív-és érrendszeri gyógyszerek csökkenik a B6-vitamin hatását. Hiánytünetei lehet az agy és az idegrendszer érzékenysége, görcsös rohamok, hányás és hasmenés. A túlzott faggyútermelés miatt a bőr elváltozik.

A B12-vitamin hiánya és tünetei

A B12 (kobalamin) vitaminnak a nukleinsav anyagcsere szabályozásában van szerepe és a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. Hiánytünetei a vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, valamint gyomor-bélrendszeri, és idegrendszeri zavarok.

2016. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink