8 memoriter trükk agyunk edzésére

2018. szeptember 23.

Az agyunknak annyi információt kell feldolgoznia, hogy teljesen érthető, ha valamit nem vagyunk már képesek megjegyezni. Az alábbi trükkök azonban biztos, hogy a segítségünkre lesznek a jövőben.

8 memoriter trükk agyunk edzésére

8 memoriter trükk agyunk edzésére

  1. Figyeljünk!

Ha bemutatnak nekünk valakit, akkor ténylegesen figyeljünk oda az illető nevére. Ilyen esetekben gyakran elkalandozik a figyelmünk, ami hatására biztos, hogy nem leszünk képesek felidézni a személy nevét, ez pedig elég kellemetlen szituációkat tud eredményezni. Ennek elkerülése érdekében összpontosítsuk a figyelmünket, kérdezzünk akár vissza a név helyesírásával kapcsolatosan: „Németh, th-val vagy t-vel a végén?” Próbáljuk valakihez kötni az illető nevét: „Dorottya… Így hívták az általános iskolában a legjobb barátnőmet.” A beszélgetés során, illetve elköszönéskor is mondjuk ki a személy nevét, ezáltal is jobban fog rögzülni.

  1. Vizualizáljunk!

Amennyiben valakinek a beosztását és nevét szeretnénk megjegyezni, akkor kössük össze egy képpel, elképzeléssel. Ha például egy építész cég ügyvezetőjének a nevét szeretnénk memorizálni, akkor képzeljük el azt a személyt egy magas épület tetején.

  1. Csaljunk!

Egy megbeszélés során több névjegykártya is gazdát cserél, így pár nappal a meeting után nagy eséllyel már nem fogjuk tudni, hogy melyik kihez tartozik. Ennek elkerülése érdekében írjuk fel a kártya hátuljára a személy ismertetőjeleit: szakállas, piros szemüveget viselt, virágos nyakkendője volt stb. Ha nem kapnánk névjegykártyát, akkor a telefonunkba írjuk fel az illető nevét és ismertetőjeleit.

  1. Mondjuk ki hangosan!

„Hova tettem a szemüvegemet/az autó kulcsát/a távirányítót…?” – Amennyiben ismerősök ezek a kérdések, akkor a következőt javasoljuk. Mindig mondjuk el hangosan, hogy épp hova tesszük el az adott tárgyat: „Beteszem a szemüvegemet a fiókba.”

  1. Teremtsünk új szokásokat!

Tegyünk egy kis dobozt az egyik szekrényre vagy asztalra, és a jövőben mindig abba tegyük bele a kulcsunkat, a szemüvegünket, a mobilunkat, vagy bármilyen más használatban lévő tárgyat. Egy idő után teljesen természetessé fog válni, hogy a dobozkában keressük ezeket az eszközöket.

  1. Énekeljünk!

Meg akarjuk jegyzeni a bevásárló listát, egy telefonszámot vagy egy névlistát? Ebben az esetben egy számunkra kedves zene dallamára énekeljük el. A „liszt, vaj, tojás” szavakat például énekeljük el a Csip-csip csóka dallamára.

  1. Használjuk a testünket!

Éppen nincs nálunk se papír, se toll, se telefon, viszont össze kell állítanunk egy bevásárló listát? Ebben az esetben használjuk a testünket, hogy meg tudjuk jegyezni a listát! Kezdjük a lábainknál, majd haladjunk felfelé. Ha például ragasztót, brokkolit, csirkét, szőlőt és fogkefét kell vásárolnunk, akkor képzeljük el, hogy a lábunkkal ragasztóba lépünk, a zsebünkből brokkoli kukucskál ki, a hasunkat egy csirke csipkedi, a nyakunkban egy fürt szőlő lóg, szánkból pedig egy fogkefe lóg.

  1. Rendeljünk különböző alakzatokat a számokhoz!

Ezzel a trükkel könnyedén megjegyezhetünk telefonszámokat, PIN-kódokat vagy bármilyen más számsort. A 0 például úgy néz ki, mint egy tojás; az 1-es egy toll; a 2-es egy hattyú; a 3-as olyan, mint egy bilincs; a 4-es egy vitorlás; az 5-ös egy várandós nő; a 6-os egy síp; a 7-es egy bumeráng; a 8-as egy hóember; a 9-es pedig egy teniszütő. Ha például a 4298 PIN-kódot kell megjegyeznünk, akkor képzeljük el magunkat egy vitorláson, amelyen meg akar támadni minket egy hattyú, amit egy teniszütő segítségével sikerül elüldöznünk, majd a madár egy hóemberré változik.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: