8 egészségügyi probléma, amiről a pajzsmirigy tehet

2018. szeptember 20.

A pajzsmirigy helytelen működése – alul- vagy túlműködés – rengeteg meglepő tünetet tud produkálni. Nem is gondolnánk, hogy a legkülönfélébb panaszaink is utalhatnak pajzsmirigy problémákra.

8 egészségügyi probléma, amiről a pajzsmirigy tehet

8 egészségügyi probléma, amiről a pajzsmirigy tehet

Súlyingadozás

Köztudott, hogy a pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, így extrém súlyvesztesség esetén nagy valószínűséggel pajzsmirigy túlműködésről beszélünk. (Természetesen most csak a pajzsmirigy problémák szemszögéből nézzük a dolgokat.) Amennyiben a mérleg folyamatosan többet mutat, akkor pajzsmirigyünk alulműködik, ami következtében lelassul az anyagcserénk, így a súlyunk is növekszik.

Fáradékonyság, kimerültség

Este rendesen kipihenjük magunkat, ennek ellenére folyamatosan nyúzottak és fáradtak vagyunk? Jó tudni, hogy ezeket a tüneteket a pajzsmirigy-alulműködés is okozhatja, ugyanis az állandó fáradékonyság a pajzsmirigy helytelen működésének egyik fő tünete lehet. Azon betegek, akiknél a pajzsmirigy túlműködése áll fenn, sokszor úgy érzik magunkat, mintha éppen maratont futottak volna. Ilyenkor a fáradtságot heves szívdobogás is kíséri. A pajzsmirigy-alulműködésnél pedig szimplán nagyon kimerültek lehetnek.

Nyáron fázunk, télen melegünk van

A nyári melegben mindenki egy lenge pólóban sétálgat, de mi képtelenek vagyunk kardigán nélkül kilépni az utcára? Ebben az esetben keressük fel az orvosunkat, hiszen ez is jele lehet pajzsmirigyünk alulműködésének. Ez fordítva is igaz, hiszen ha a hideg téli hónapokban állandóan melegünk van és izzadunk, akkor érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, hogy nem áll-e fenn a pajzsmirigy -túlműködése.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Selenorg tabletta 60x

    Selenorg tabletta 60x

    <p>Selenorg® hatékony antioxidáns a szabadgyökök elleni védelemben, támogatja az immunrendszert, segíti a pajzsmirigy hormonok aktiválódását.</p>

    2 399 Ft

Rendellenesség menstruáció alatt, nehéz fogantatás

Nők esetében a rendszertelen menstruáció is utalhat a pajzsmirigy helytelen működésére. Alulműködés esetén a ciklus elhúzódhat és nagyon intenzív, míg túlműködés esetén rövid és enyhe. Termékenységi problémák esetén is érdemes kivizsgáltatni ezen szervünket. Ilyen esetekben legtöbbször az alulműködést állapítják meg, amely megnövelheti a prolaktin fehérjehormon termelődését. Utóbbi leállíthatja azon hormonok képzését, amelyek az ovulációt és a menstruációs ciklust szabályozzák. Várandós nők esetében a pajzsmirigy-alulműködés kihatással lehet a születendő gyermek agyának fejlődésére. Amennyiben a családban van vagy volt pajzsmiriggyel kapcsolatos megbetegedés, ajánlott még gyermekvállalás előtt kivizsgáltatnunk magunkat, de legkésőbb a terhesség korai stádiumában.

Izgatottság vagy lehangoltság

A pajzsmirigy-túlműködése felgyorsítja testünk különböző funkcióit, így izgatottságot, idegességet és nyugtalanságot okozhat. Ezzel ellentétben, amennyiben alulműködés áll fenn, akkor feledékenyek, lehangoltak és nyomottak lehetünk.

Száraz bőr, hajhullás

A pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, ha nyáron száraz a bőrünk. A lelassult anyagcsere következtében kevesebbet izzadunk, így a bőrünk nem jut elegendő nedvességhez. Ezen kívül haj- és szemöldökhullást is okozhat az alulműködés, bár hajhullás a túlműködésnél is előfordul.

Duzzanat a nyakon

A különböző pajzsmirigy betegségek szinte mindegyikénél előfordulhat göb a pajzsmirigy területén, mely akkora is lehet, hogy ránézésre is látszik a nyakon. További ismertetőjelek lehetnek: nyelési problémák, torokfájás, illetve rekedtség, ami nem akar elmúlni. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha ilyet tapasztalunk, hogy a legrettegettebbet, a pajzsmirigy rákot kizárhassuk.

További tünetek

A pajzsmirigy helytelen működésének a felismerésében nehézséget jelent, hogy rengeteg panasz utalhat erre a problémára. A cikkben felsoroltakon kívül további tünetei lehetnek: székrekedés, hasmenés, magas koleszterinszint, emlékezési problémák, izzadás, erős szívdobogás stb. Amennyiben észleljük magunkon ezeket, akkor ezt ne vegyük természetesnek, esetleg az öregedéssel járó problémáknak. Mindenféleképp menjünk el orvoshoz, és nézessük meg a pajzsmirigyünket.