5 dolog, amit a kullancsokról tudni kell

2018. augusztus 7.

A nyár közepén, amikor a legtöbb kullancscsípést szenvedjük el, és a legnagyobb a Lyme-kóros megbetegedések száma, hasznos, ha tisztában vagyunk pár alapvető információval az élősködőkkel kapcsolatban.

5 dolog, amit a kullancsokról tudni kell

5 dolog, amit a kullancsokról tudni kell

1. A kullancsok nem csak erdős területeken fordulhatnak elő, strandolás közben vagy városi környezetben is találkozhatunk velük. Mindig figyeljünk oda öltözetünkre, és minden szabadtéri program alkalmával használjuk a boltokban elérhető kullancsirtó készítményeket. Hazatérve pedig vizsgáljuk át magunkat alaposan. A betegségeket terjesztő kullancsok esetében kritikus lehet, hogy milyen gyorsan vesszük észre, ha megcsíptek.

2. Az emberre leginkább veszélyes, kullancsok által terjesztett két betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése jellegzetes ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpírt okoz. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel a betegség kezelésekor elengedhetetlen a gyors felismerés. A vírusos agyvelőgyulladás nem gyógyítható, kiszámíthatatlan betegség. Az elkapott kór 7-14 nap lappangási idő után kezd tüneteket produkálni (rossz közérzet, fejfájás, levertség). Míg azonban létezik ellene védőoltás, addig a Lyme-kórral szemben csak az aktív, megelőző védekezés segíthet (kullancsriasztó szerek, nagy bőrfelületet takaró öltözet).

3. Míg nekünk is védekeznünk kell az élősködőkkel szemben, a kullancsok fő célpontjai nem az emberek. Csípésük és az általuk terjesztett betegségek sem csak ránk veszélyesek. Minden emlős állat számára okozhatnak bajt a vérszívókban jelenlévő különböző kórokozók, így ha nem tettük még meg, érdemes beoltanunk négylábú barátainkat is. Bár emberek részére még nem létezik, kutyák számára már sikerült kifejleszteni a Lyme-kór elleni védőoltást.

4. A kullancscsípés általában könnyen felismerhető arról, hogy az állat még a bőrben van. Míg a kullancs kapaszkodik, ne használjunk rá semmilyen szert vagy krémet. Előbb távolítsuk el a vérszívót egy csipesz segítségével, ezután mossuk le a csípést szappanos vízzel. Az élősködőre öntött alkohol tartalmú fertőtlenítőszer vagy szappanos víz nem fogja megölni, így ezzel ne is próbálkozzunk.

5. Bár a kullancs szakszerű eltávolítása otthon is elvégezhető, kellő gyakorlat szükséges hozzá. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, vagy az eltávolítási kísérlet alatt félresikerül valami (például beszakad a kullancs feje), forduljunk orvoshoz. Minél kevesebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés veszélye, így az élősködő kihúzásánál a gyorsaság kulcsfontosságú. A kiszedett állatot helyezzük egy alkohollal félig megtöltött lezárható tartóba (például befőttesüveg), mert az esetlegesen kialakuló betegségek kezelésénél sokat segíthet, ha megvan még a fertőzött egyed.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ezekre lehet szükségünk a kullancs szakszerű eltávolításához: