2-es típusú diabétesz gyerekeknél

2-es típusú diabétesz gyerekeknél

A diabétesznek (cukorbetegségnek) két típusa van. Az 1-es típusú diabétesz esetén a szervezet nem képes inzulint termelni, mely szükséges a cukor lebontásához a szervezetben. 2-es típusú diabéteszben a szervezet termel ugyan inzulint, viszont annak mennyisége, vagy milyensége (esetleg mindkettő) nem megfelelő.

A felnőtt és gyerekkori 2-es típusú esetek nagy részében az elhízás által elindított kóros folyamatok (inzulin rezisztencia) okozzák a cukorbetegséget. Az elhízott gyermekek számának növekedésével egyenes arányban nő a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma is. Míg felnőttkorban az ember saját magáért felelős, addig gyermekkorban sokkal nagyobb a szülők szerepe és felelőssége az elhízás, ezáltal a betegségek megelőzésében. Megfelelő táplálkozással és testmozgással a 2-es típusú diabétesz megelőzhető, vagy sok évvel késleltethető.

Az érintett gyermekek és tinédzserek sokáig gyakran semmilyen tünetet nem észlelnek. A betegség leggyakoribb jelei a megnövekedett szomjúság, a gyakori, vagy éjszakai vizeletürítés, a homályos látás, illetve a szokatlan fáradtság.

Néhány tanács segíthet a megelőzésben

Étkezés:

Saját étkezési szokásainkat, életmódunkat is gondoljuk és alakítsuk át, a legjobb módszer a pozitív példamutatás! Gyakran a közétkeztetésben is sok egészségtelen, magas cukor- és zsírtartalmú étel szerepel, amit nem tudunk elkerülni. Ezért törekedjünk arra, hogy amikor csak lehetőségünk van rá, saját magunk készítsünk friss alapanyagokból egészséges ételeket az egész családnak.

  • Figyeljünk oda, hogy gyermekünk vizet igyon a cukorral édesített üdítők, energiaitalok, illetve sportitalok helyett, mivel ezek sok kalóriát tartalmaznak igen kevés tápértékkel.
  • A gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése. Ha nem áll rendelkezésre friss zöldség, vagy gyümölcs, megteszi a fagyasztott is.
  • Csökkentsük a gyorsételek fogyasztását – ha mégis gyorsétteremben étkezünk, próbáljunk egészségesebb ételeket választani, pl. különféle saláták, grillezett, vagy rostonsült ételek, továbbá válasszunk gyerekmenüt a felnőtt helyett.

Testmozgás:

  • Gyerekünk a lehető legkevesebbet, de napi két óránál többet semmiképp se üljön a képernyő előtt! Ebbe beletartozik a TV, számítógép, telefon és a videójátékok.
  • Gyermek- és tinédzserkorban a hét szinte minden napján legalább napi 60 percnyi mozgás szükséges. Közösen kimozdulni sokkal kellemesebb, mint egyedül!

Az alábbi módokon növelheti az egész család fizikai aktivitását:

  • Menjenek gyalog, vagy kerékpárral az iskolába, amikor csak lehetséges.
  • Sétáljanak többet a szabadban
  • Válasszák a lépcsőt a lift helyett
  • Szálljanak le a buszról egy megállóval hamarabb és sétáljanak
2015. január 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink