Függőségek

A függőségnek számtalan típusa létezik a tárgyaktól, szokásoktól való függéstől kezdve a személyek iránti beteges ragaszkodásig. A szenvedélybetegségeken – a drogfüggőségen, az alkoholizmuson, a dohányzáson – kívül beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes és közösségi média-függőség, a kleptománia, a vásárlási kényszer és a szexuális ingerek megszállott hajhászása is. Mindegyikben közös, hogy a beteg kényszeresen, és ismételten törekszik szenvedélye kielégítésére, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének.

A szenvedélybetegségek jellemzője a tolerancia kialakulása és a kontroll elvesztése: az azonos hatás eléréshez, a függőnek folyamatosan emelnie kell a függőséget okozó szer adagját, vagy intenzívebbé tenni az ingereket, ellenkező esetben elvonási tünetek jelentkeznek, súlyos testi és lelki következményekkel. A függőség nem csupán testi probléma, az esetek többségében lelki vagy mentális hiánypótlásként szolgál és az idő előrehaladtával nem csak a testet roncsolja, de megváltoztatja a személyiséget is.

Függőségek

Kémiai szerek által kiváltott függőségek: a drog-, kábítószer-, nikotin- és alkoholfüggőség. Viselkedési addikciók: a kényszerbetegségek (kleptománia), az evészavarok (anorexia, bulimia), munkaszenvedély, kényszervásárlás, játékszenvedély, számítógép-, internet-, televízió-addikció, szex-addikciók, társ- és kapcsolati függőség. Tudjon meg mindent a függőségekről!

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

3+1 bevált módszer, amely segít, hogy leszokjon a dohányzásról!

Függőséget okozó ételek – Ezeket kerülje!

Az 5 legveszélyesebb étel, amit inkább kerüljön, mert súlyos függőséget okoznak.

Hogyan lehet leszokni a cukorról? 10 hasznos tanács!

Hogyan lehet leszokni a cukorról? 10 hasznos tanács!

A finomított cukorról leszokni nem egyszerű, pedig a függőségünket megsínyli az egészségünk, az alakunk, a bőrünk és fogaink is. Íme, 10 tipp, amivel kizárhatjuk a cukrot az életünkből.

Érdemes a cigiről leszokni!

A patikákban is ott a segítség ahhoz, hogy végleg letegyük a cigarettát.

Tegye le a cigit a BENU-val!

"Leteszem a cigit" – biztosan sokaknak ismerős ez a fogadkozás. A BENU segít!