Függőségek

A függőségnek számtalan típusa létezik a tárgyaktól, szokásoktól való függéstől kezdve a személyek iránti beteges ragaszkodásig. A szenvedélybetegségeken – a drogfüggőségen, az alkoholizmuson, a dohányzáson – kívül beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes és közösségi média-függőség, a kleptománia, a vásárlási kényszer és a szexuális ingerek megszállott hajhászása is. Mindegyikben közös, hogy a beteg kényszeresen, és ismételten törekszik szenvedélye kielégítésére, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének.

A szenvedélybetegségek jellemzője a tolerancia kialakulása és a kontroll elvesztése: az azonos hatás eléréshez, a függőnek folyamatosan emelnie kell a függőséget okozó szer adagját, vagy intenzívebbé tenni az ingereket, ellenkező esetben elvonási tünetek jelentkeznek, súlyos testi és lelki következményekkel. A függőség nem csupán testi probléma, az esetek többségében lelki vagy mentális hiánypótlásként szolgál és az idő előrehaladtával nem csak a testet roncsolja, de megváltoztatja a személyiséget is.

Függőségek

Kémiai szerek által kiváltott függőségek: a drog-, kábítószer-, nikotin- és alkoholfüggőség. Viselkedési addikciók: a kényszerbetegségek (kleptománia), az evészavarok (anorexia, bulimia), munkaszenvedély, kényszervásárlás, játékszenvedély, számítógép-, internet-, televízió-addikció, szex-addikciók, társ- és kapcsolati függőség. Tudjon meg mindent a függőségekről!

Van segítség a fogadalmak betartásához

Milyen segítséget kaphatunk a fogadalmak betartásához a gyógyszerészektől.

3 tipp a cukorfüggőség leküzdésére 750

3 tipp a cukorfüggőség leküzdésére

A cukor agyunk első számú üzemanyaga. Azonban amikor a cukros ételeket túlzott mértékben fogyasztjuk, az módosíthatja az agyunk megfelelő táplálékbevitelért felelős részét, megnövekedett fogyasztása pedig drogfüggőséghez hasonló hatást okozhat.

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Hosszú idő és vizsgálatok sora után hivatalosan is betegséggé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a játékfüggőséget. Bár játékszenvedélyről évszázadok óta beszélünk, a gyors technológiai fejlődés miatt egyre szélesebb közönséget érint.

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

élelmiszer függőség

Élelmiszer-függőség

Az élelmiszer-függőségről keveset beszélünk, pedig ez is egy létező dolog, ami evési rohamokhoz és általában súlyos elhízáshoz is vezet. Viszont jó hír, hogy odafigyeléssel kezelhető.