A cukorbetegség jelei és okai

cukorbetegség jelei

Kapcsolódó tünetek:

Még mindig sokan nem is sejtik, hogy cukorbetegek, mivel azt sem tudják, melyek a cukorbetegség jelei, és mire kell figyelniük a betegség esetében.

A cukorbetegség jelei előtt fontos tisztázni, hogy mi is a cukorbeteség. A szőlőcukor vagy glükóz sejtjeink legfőbb energiaforrása, ami a legtöbb esetben az inzulin segítségével kerül a sejtekbe a véráramból , a véráramba pedig a vékonybélből szívódik fel.

Az inzulint a hasnyálmirigy beta sejtjei termelik, és ez a hormon fokozza a glukóz felhasználását, vagyis csökkenti a vércukor szintjét. Alacsonyabb vércukorszint esetén a beta sejtek kevesebb inzulint termelnek. Ha kifejezetten alacsony a vércukorszintünk (például nem tudtunk enni időben), a májból több glukóz szabadul fel. A cukorbetegséget pedig vagy az inzulin termelés elégtelensége, vagy az inzulin rezisztencia miatti csökkent hatása okozza. Ez a glükóz útja és szerepe testünkben – cukorbetegségről pedig akkor beszélhetünk, amikor ez a rendszer valami miatt felborul.

Cukorbetegség esetén a glukóz felhalmozódik a véráramban. Ezt okozhatja 1-es típusú cukorbetegség esetén az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, a 2-es típusú esetében pedig az, hogy az inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem tudja kifejteni a hatását. A 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyerekeket és a fiatalokat érinti. Iyenkor az inzulint termelő béta sejtek nem termelnek elég inzulint. 2-es típusú diabeteszben pedig az inzulin rezisztencia miatt a sejtek nem tudják felhasználni a glukózt. Léteznek még ezek mellett a cukorbetegségnek más változatai is, azonban ez a kettő a leggyakoribb.

A cukorbetegség egy alattomos és veszélyes állapot, melynek komoly szövődményei lehetnek, köztük  a látás károsodása, érszűkület miatt elsősorban az alsó végtagok keringésének a zavara és fekélyek kialakulása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már az első jeleknél méressünk vércukor szintet, és erre különösen legyünk nyitottak, ha már volt cukorproblémás a családban. A diabétesz előszobája a kezdődő inzulinrezisztencia, amely állapot még megfelelő étrenddel, diétával megfékezhető, és megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

A cukorbetegség jelei

Az 1-es típusú diabétesz jelei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában markánsan jelentkeznek, így a betegséget könnyebb felismerni. Kisebb gyerekeknél napok-hetek, fiatal felnőtteknél hónapok alatt jelennek meg a klinikai tünetek, mint a

  • hirtelen fogyás,
  • fokozott éhség,
  • éhségből fakadó ingerlékenység,
  • a sok vizelet,
  • az állandó szomjúság,
  • szájszárazság,
  • fáradékonyság,
  • és ketoacidózis.
  • Feltűnőek lehetnek a lassabban gyógyuló sebek, és emiatt kialakuló fertőzések is, mely a 2-es típusnál is gyakori tünet.

Ezekre mindenképp figyelni kell, mert ez a cukorbetegség hamar súlyos következményekkel járhat.

2-es típusú diabétesz tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség az előbbivel ellentétben azonban a legtöbbször szinte tünetmentes marad, szélsőséges esetekben akár 15-20 évig is. Sokan akkor veszik csak észre, amikor a betegséget szövődményei miatt diagnosztizálják. Rövid távon olyan jelenségekre érdemes figyelni, mint a gyakran jelentkező, makacs bakteriális fertőzések, kiterjedt gombás fertőzések, vagy a sebek nehezebb és elhúzódó gyógyulása.

  • Hosszabb távon gyakori az érelmeszesedés.
  • Ez súlyosabb esetekben szívinfarktus, agyi infarktus vagy végtagi érellátási zavarok kialakulásához vezet.
  • Emiatt egyébként romlik a látás és a vesék keringése, működése is. A látásromlás lehet hirtelen, és akár teljes látásvesztéssel is járhat, a vesék károsodása pedig veseelégtelenséghez is vezethet.
  • A 2-es típusú cukorbetegség jelei között ismerni kell a lábak zsibbadását is, amit diabeteszes neuropatia okoz, és sokszor nem ismernek fel rögtön. A vérben maradó cukor károsítja az idegrostokat is, azok vérellátását és anyagcseréjét, ennek következtében érzékeljük a zsibbadást.
  • A zsibbadó, bizsergő érzés néha áramütés szerűen következik be, ilyenkor az érintett akár el is ejthet tárgyakat, vagy elveszti az egyensúlyát.
  • A vérellátási problémák végső esetben a végtagok elhalását okozhatják, ami a lábujjaknál kezdődik és kezelés hiányban később amputáció válhat szükségessé.

A cukorbetegség kiváltó okai

1-es típusú cukorbetegség

Ez az autoimmun betegségnek számító kórkép bármely életkorban, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőtt korban jelentkezik, és látszólag igen gyorsan alakul ki. Ma már tudjuk, hogy a kórkép megjelenését hosszú ideig tartó látens periódus előzi meg, amikor már megjelennek a kórképre jellemző ellenanyagok.

Az 1-es típusú cukorbetegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található, inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját sejtjeinek egy részét, és az így létrejött autoimmun-gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.

A betegség csak az inzulin injekcióban történő bevitelével kezelhető. A valódi kiváltó okait még nem ismerjük, csak feltételezések léteznek. Ezek alapján a genetikai hajlamot, egyes vírusfertőzéseket és étkezési szokásokat tartanak felelősnek a kialakulásában.

2-es típusú cukorbetegség

Legtöbbször felnőttkorban alakul ki, de napjainkban már jelentkezhet gyermekkorban is. Hátterében az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása, azaz az elhízás okoz, ami gyakori már gyermekkorban is.

A hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt kezdetben a vércukorszint még a normális tartományban van. A betegség előrehaladtával azonban a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd a diabetes. A kóros vércukorértékek mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és vérzsírszint is.

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél, ezért teljes életmódváltásra, eredmény hiányában gyógyszeres kezelésre van szükség.

Másodlagos cukorbetegség

Diabétesz kialakulhat másodlagosan, egyes betegségek következményes tüneteként is az inzulin-elválasztás vagy az inzulinhatás gátlása révén.

Ilyen lehet például a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganatos betegsége, a mellékvesekéreg túlműködés, az alkoholizmus vagy különféle epebetegségek, de okozhatja egyes gyógyszerek (pl. szteroidok) tartós szedése is.

Mivel a betegség lényege az inzulinhiány, kezelése a hiányzó hormon pótlásából áll.

Gesztációs diabétesz

Terhességi cukorbetegségnek hívják a várandósság alatt jelentkező diabetest. Mivel ez egy, az anya és a magzat egészségét is veszélyeztető állapot, szigorú diéta, indokolt esetben inzulinpótlás szükséges. A terhesség előrehaladtával az inzulinérzékenység normális esetben is csökken, ezért, ha egyéb hajlamosító tényező megléte esetén ezt az anya szervezete nem tudja elegendő inzulinnal kompenzálni, kialakulhat a terhességi cukorbetegség. Előfordulhat az is, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása a terhesség kezdetére esik.

Összegzésül

Ha a fentebb leírt tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy mielőbb részt vegyünk szűrővizsgálaton;  terheléses vércukor vizsgálaton. A megfelelően beállított vércukorértékek segítségével kerülhetjük csak el a súlyos szövődményeket és a betegség romlását. A károsodás mértékét, a diabétesz stádiumát a szakorvos fogja tudni megállapítani, és ezt rendszeresen felül is kell vizsgálni, minimum évente!

A szakember személyre szabott terápiát javasol, ami az életmódváltás mellett gyógyszerek szedését, vagy inzulin adagolását is jelentheti.

Manapság egyszerű és praktikus otthoni vércukormérők állnak rendelkezésre, hogy mindenki ellenőrizni tudja értékeit, és ezt vezetni is érdemes egy vércukor naplóban!

A cukorbetegséget nem szabad félvállról venni, a legelső tüneteknél fel kell keresni a szakorvost. Ha a diagnózis alapján érintettek vagyunk a diabéteszben, akkor pedig néhány jó tanácsot nem árt betartani életünk végéig:

  • Legyünk tudatosak a betegséggel, olvassunk minél többet róla, ismerjük a legújabb kutatásokat, lehetőségeket, emellett a mindennapi életünk szerves része legyen az egészségesebb életmód, a helyes táplálkozás, és a rendszeres mozgás.
  • Minimum évente menjünk el a kontroll vizsgálatokra, beleértve a szem és érvizsgálatokat is!
  • Mindig legyen nálunk a gyógyszerünk, inzulinunk, vagy étel. Viselhetünk diabétesz karkötőt is, ami egy esetleges rosszullét esetén segíthet az idegeneknek felismerni a bajt.
  • Erősítsük immunrendszerünket, figyeljünk oda keringési rendszerünk egészségére!
  • Kerüljük a dohányzást, az alkoholt, és lehetőség szerint a magas stresszt is!
  • Mivel az erek hatványozottan érintettek a betegség által, figyeljünk oda vérnyomásunkra, és koleszterinszintünkre is!
2017. november 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek