Túl kevés vagy túl sok menstruáció? Ezt jelentheti!

2018. július 12.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Bár széles skálán mozog a ’normálisnak’ nevezhető menstruáció, a havi vérzés kapcsán vannak egyértelmű jelek, melyek problémára utalnak. Mit jelent és mire utal a túl erős vagy túl gyenge vérzés?

Túl kevés vagy túl sok menstruáció Ezt jelentheti!

Túl kevés vagy túl sok menstruáció Ezt jelentheti!

A túl gyenge vérzés

A normális menstruáció értékeit általában a 4-7 napos időtartam és a 20 milliliternél nagyobb mennyiségű vérzés jelentik. Gyengének akkor nevezhető a menstruáció, ha mind időtartama, mind mennyisége kisebb ezeknél, a jelenség hátterében pedig sok minden állhat. A hormonális okok közé tartozik például egyes fogamzásgátló módszerek használata (hüvelygyűrű, tapasz, tabletta, spirál). Ezek azonban nem problémát jeleznek, hiszen éppen egyik jótékony mellékhatásuk, hogy vérzésünk gyengébbé és rövidebbé válik tőlük.

A menstruáció gyengülését okozhatja az ovuláció elmaradása is, amely egyszeri alkalom esetén nem ad okot aggodalomra, azonban gyakori előfordulása olyan betegséget sejtet, mint például az inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavarok, PCOS vagy a magas androgén- és prolaktinszint. Az ovuláció elmaradásáról ténylegesen nőgyógyász segítségével bizonyosodhatunk meg a peteérés/tüszőrepedés ultrahangos nyomon követésével.

Ne tévesszenek meg minket az olyan általánosan elfogadott ’hiedelmek’, melyek szerint például a terhesség jele a teljesen elmaradt menstruáció, hiszen nem ritkán a gyenge vérzésre is okot adhat a várandósság. Ugyanakkor az életkor előrehaladta és a változókor közeledte is megfejtés lehet a legyengült menstruációra, hiszen a szervezet ösztrogénszintje ekkor lecsökken, és vérzési zavarok léphetnek fel. A gyenge vérzést befolyásolhatja még a méhnyálkahártya mérete, amelytől eleve nagyban függ a vérzés mennyisége. vagy egy – testépítőknél, fitnesz modelleknél gyakran tapasztalt – túl szigorú diéta, a stressz, de akár a fiatal életkor is.

Túl erős vérzés

Felmérések szerint a nők közel egyharmada ítéli erősnek menstruációját, minden huszadik pedig valóban túl erős vérzésben szenved. Definíció szerint akkor beszélünk erős vérzésről, ha a menstruáció ideje hosszú, akár 7-9 napos, sokszor óránként kell tampont vagy betétet cserélnie az érintettnek, vérrögök jelennek meg, rosszullétet és gyengeséget okoz, illetve akár két menstruáció között is jelentkezik vérzés. Az erős menstruáció nagyban növeli az ember stressz szintjét, és kényelmetlenségeket, kellemetlenségeket okoz, vashiányos vérszegénységhez vezethet, és egyéb komoly egészségügyi problémát is kiválthat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A nagy mennyiségű menstruáció hátterében állhatnak hormonális zavarok, így például pajzsmirigy problémák. A méhen belüli fogamzásgátló eszközök is felelősek lehetnek ezért, ahogy a méhnyálkahártya megvastagodása is okot adhat a túl erős vérzésre. Ezeken kívül a jelenség gyakori kiváltója a mióma (jóindulatú méhizom-daganat) kialakulása, mivel a méhfal nem tud kellőképpen összehúzódni miatta, ami fokozott vérzéshez vezethet. Az okok között találjuk még a különböző ciszták kialakulását, az endometriózist és a kismedencei gyulladásokat is, de a nagy mennyiségű vérzés a méhtest-, petefészek- vagy méhnyakrák jele is lehet.

Ha tapasztaljuk a túl erős vérzés tüneteit, mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulnunk, hiszen az ok megállapításával és kezelésével a panaszokat is enyhíthetjük. Ha pedig a pontos okot nem is tudja meghatározni orvosunk (az esetek felében így van), kezelési tippeket azért még kaphatunk az erős vérzés által okozott kellemetlenségek enyhítésére.

Mikor veszélyes a mióma?

Mikor veszélyes a mióma?

A mióma egy izomsejtekből kialakuló jóindulatú daganat. Lassan nő, nem hatol be a környező szövetekbe és nem képez áttéteket. Néha azonban szükségessé válik az eltávolítása, hiszen kellemetlen panaszokat okozhat, továbbá komplikációkhoz vezethet.

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

A várandósság során a nyákdugó elzárja a méhszájat, majd a szülés előtt távozik a szervezetből, ezt pedig enyhe vérzés követi. De vajon mi történik ez után?

A menopauza első tünetei2

A menopauza első tünetei

A menopauza egy teljesen természetes és elkerülhetetlen folyamat a nők életében. Közeledésének vannak jellegzetes tünetek formájában érkező előhírnökei. A premenopauza jeleit szedtük most csokorba.

Hogyan működik a candida diéta?2

Hogyan működik a candida diéta?

Bármilyen furcsán is hangzik, a candida diéta nem egy önsanyargató étrend, hanem akár mindenki számára előírható lenne, akinek fontos egészsége megőrzése. Nézzük, mit szabad enni, és mi áll a tiltólistán, ha valakinek pozitív candida teszt van a kezében.

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Minden hónapban van egy hét, ami megkeseríti a nők életét. A menstruációs görcsök néha olyan intenzívek, hogy még az ágyból sem tudunk kimászni. Ilyenkor sok esetben fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlunk, közben rengeteg más módszer is van.

Összes cikk Hónap témája témában