Mutassa a kezét, megmondjuk mi a baja!

mutassa a kezét megmondjuk mi a baja

A kezünket gyakorlatilag folyamatosan, egész nap használjuk, legkülönfélébb műveletekre. Éppen ezért maga a kézfej és annak bőre is nagy igénybevételnek van kitéve, miközben gyakran észre sem vesszük, ha valami megváltozik rajta, irritáció, esetleg kisebb fájdalom lép fel mozgatása közben. Ezek sokszor valóban apróságnak tűnhetnek, leginkább csak legyintünk és az elváltozásokat betudjuk környezeti hatásoknak vagy túlzott igénybevételnek. Pedig figyelni kell a kézen látható jelekre, melyek sokféle egészségügyi probléma indikátorai lehetnek.

Száraz kéz

A leggyakoribb jelenség talán a kézfej bőrének túlzott kiszáradása. Ezt egyrészt okozhatja a hideg levegő, a szárító hatású szappan, vagy más irritáló anyag, de utalhat dehidratáltságra is. A kifejezetten száraz bőr pedig már a cukorbetegség egyik tünete, így nem szabad figyelmen kívül hagyni. Szárazságot okozhat még ekcéma vagy allergia is, amikor pedig pusztán környezeti eredetű, egy-egy tápláló kézkrém segíthet a bajban. Télen pedig kifejezetten ajánlott a jól bekrémezett kezeket kesztyűbe bújtatni éjszakára és úgy regenerálni a hideg által igénybe vett bőrt.

 

Hámló tenyér és ujjak

A tenyér és az ujjak erős, jól látható és már zavaró mértékű hámlása egy psoriasis nevű autoimmun betegségre utalhat, ami bármilyen életkorban jelentkezhet. Ez a betegség sokszor a hálás mellett száraz, repedezett, kipirosodó bőrrel is jár, melyen hólyagok is megjelenhetnek. Mindenképp orvoshoz kell vele fordulni, hogy a tünetek enyhíthetőek legyenek.

Gyenge és lemezes köröm

A körmeink állapota is sok mindenről árulkodhat. A felszínükön megjelenő foltok például kalciumhiányról. A gyenge, repedezett körmök pedig többféle tápanyag és vitamin hiányára utalhatnak. Ez a legtöbbször orvosolható vitaminkúrával és változatos, megfelelő étkezéssel. De amikor nem változik, érdemes utánajárni a dolognak, hiszen például pajzsmirigy rendellenességet is jelezhet.

Megvastagodó bőr

Amikor a tenyéren a bőr megvastagszik és kifejezetten láthatóvá teszi a kéz ráncait, az nagyrészt daganatos betegséget jelezhet. Ha valóban csak a tenyéren vastagszik meg, akkor sokszor tüdőrák van a háttérben, amikor pedig a hónaljban vagy a nyakon is jelentkezik bőrelváltozás, akkor az gyomorrák jele lehet. Ha kérges és barázdált a kézfelület, és ez a lábakon is megjelenik, sötétebb foltok kíséretében, az vesekárosodásra is utalhat.
2018. március 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink