A leggyakoribb gyermekbetegségek

leggyakoribb gyermekbetegségek

Kapcsolódó tünetek:

Megfázás

A mindent elsöprő győztes, aki minden család telét meghatározza, a zsebkendőgyártók nagy partnere: a megfázás. Tünetei: enyhe lázzal, fejfájással, köhögéssel és torokfájással jár. Kezelje sok folyadékkal és pihenéssel. Ha gyermeke kellemetlenül érzi magát, akkor az ibuprofének vagy acetaminofének segíthetnek a láz csökkentésben. Feltétlenül konzultáljon gyermekorvosával, ha gyermeke 6 hónapos kor alatt van. Használjon sós orrsprayket, figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra és adjon gyermekének C- és D-vitamint!

RSV vírus okozta légúti fertőzés

A 2 év alatti gyermekek a leginkább érzékenyek a megbetegedésre. A legtöbb esetben a tünetek nem súlyosak és a náthához hasonlóak. Azon túl azonban, ha az immunrendszer gyenge, vagy fennálló betegség mellett fertőzi meg a gyermeket a vírus, akkor komoly következményei lehetnek, mint a bronchitis, vagy a tüdőgyulladás. Évente 150,000 gyermek kerül kórházba a vírus miatt.

Rózsahimlő

Jó hír: általában 2 évnél idősebbeket érinti csak és szinte mindig az óvodában esnek át rajta a gyerekek. Lehetséges, hogy a gyermeke rózsaszín kiütései olyan kicsik lesznek, hogy nem is fogja észrevenni. Azonban néhány gyereknek magas lázzal, köhögéssel és később a mellkastól terjedő foltos bőrkiütéssel jár a betegség. A betegség általában egy hét alatt lecseng. Mindenképpen forduljon orvoshoz!

Gyomorhurut

Más néven gastroenteritis. Sokkal rosszabb, mint egy hasfájás. Ez a betegség, amelyet gyomorfájásként ismert, hányást, hasmenést és hasi fájdalmat okoz. A különféle vírusok, amelyek gyakran átmennek a gyerek közösségeken (nem beszélve a hajókról) - gastroenteritist okozhatnak. A legtöbb néhány nap alatt elmúlik és nem követel többet pihenésnél, diétánál és fokozott folyadékbevitelnél. Győződjön meg róla, hogy gyermeke elegendő folyadékot fogyaszt, hogy megelőzze a kiszáradást. A legnagyobb hiba, amit a legtöbb szülő hajlamos elkövetni, hogy túl sok folyadékot ad egyszerre, amit egy beteg gyermek nem képes megtartani. Kezdjen csak egy evőkanálnyi elektrolitoldattal 15 percenként, és lassan növelje az adagot.

Figyelem: a cukor súlyosbítja a hasmenést! Ha a gyermek újra képes enni, ajánljon kis mennyiségű főtt sárgarépát, rizst, almaszeletet és pirítóst (a BRAT diétát).

A kéz-láb-száj betegség

Hólyagok jelennek meg a szájban, a tenyéren és a talpon. Okozója a coxsackie-vírus több válfaja. (pl. A16, A5, A7, A9, A10 , Enterovírus-71 stb.) A vírus cseppfertőzéssel terjed és főleg 10 éves kor alatti gyermekközösségekben (bölcsőde, óvoda és iskola) okoz járványokat nyári és őszi időszakokban. Jelen van a nyálban, légutak váladékaiban, hólyagok váladékaiban és a székletben, így köhögés, tüsszentés alkalmával a levegőbe kerülve, vagy cumi, közös pohár, játékok által is fertőzhet. Rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel védekezhet a vírus terjedése ellen!  

 
2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek