Utazók hasmenése

Utazók hasmenése

Az utazók hasmenésén az utazás alatt vagy a hazatérés után kezdődő, jellemző tünetként hasmenéssel járó megbetegedést értjük. A hasmenés mellett felléphetnek hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, de egyes esetekben tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódhat.

Kockázatok külföldön

Jelentős kockázati tényező az úti cél, a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, s főleg a fiatalokat érinti. A hasmenéses megbetegedés kórokozói, széklettel szennyezett étellel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe. Veszélyesek a nem megfelelően kezelt ételek - nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek. Enyhe lefolyású betegséget leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb lefolyásúakat többnyire egysejtű élősködők, illetve egyes baktériumok okoznak.

A fertőzések megelőzése és kezelése

Az utazáshoz kapcsolódó, hasmenéses megbetegedéseknek nagy része elkerülhető pár egyszerű szabály betartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

Tartsuk be az általános higiénés rendet, jól átsült, átfőtt ételeket együnk, kerüljük a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek, fagylaltok fogyasztását! A nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak fertőtlenítő mosás után fogyasszuk! Nyugodtan fogyaszthatóak a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok. A fogmosáshoz is javasolt palackozott vizet használni, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, vihetünk magunkkal patikákban kapható fertőtlenítő szereket, melyek segítségével magunk állíthatunk elő fogyasztható ivóvizet, vagy fertőtleníthetünk gyümölcsöket, eszközöket.

Hasznos lehet a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztító készülékek beszerzése is. A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor legfontosabb a kiszáradás megelőzése, víz, sók és cukor szájon át, súlyos esetben infúzióval történő bevitele. Erre a célra kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények. Súlyos esetekben az adott kórokozótól függően antibiotikummal vagy féregellenes szerrel történő kezelés indokolt.

Egyes speciális esetekben (idült betegségekben szenvedők, immunhiányos betegek, szívbetegek, fontos küldetést teljesítők) gyógyszerek megelőzési céllal történő szedése is megfontolható.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk