Ügyeljünk a fényvédelemre!

Ügyeljünk a fényvédelemre!

A különösen „veszélyes” órákban kerülendő a napfürdőzés, illetve ma már széles körben állnak rendelkezésre fényvédő krémek az UVB és UVA sugarak ellen.

Amit a fényvédelemről tudni kell

A fényvédő termékeket jellemző az úgynevezett faktorszám, angol jelölése az SPF (sun protection factor). Ez a szám arról ad tájékoztatást a fogyasztónak, hogy az adott faktorszámú fényvédőt alkalmazva mennyi idővel tovább tartózkodhat a napon anélkül, hogy leégne. Fontos tudni, hogy a faktorszám pusztán az UVB sugárzással szembeni védőerőről tájékoztat. A napfény hatására kialakuló barnaságról és magáról a leégésről is az UVB sugarak tehetnek. A tengerszint feletti minél nagyobb magasságba utazunk, annál inkább ki vagyunk téve az UVB sugarak veszélyének. Az UVA sugaraktól ugyan nem fogunk leégni, de mivel az UVA sugarak rendelkeznek a legnagyobb hullámhosszal, ezek hatolnak legmélyebben a bőrbe. Így bizonyítottan felelőssé tehetők a bőr öregedéséért és a melanoma malignus kialakulásáért.

A napozó szereken található SPF jelzés jelentésével immár tisztában vagyunk, ugyanakkor egyes termékeken megtalálhatjuk az UVA- faktor értéket is, mely az UVA sugárzás elleni védelem mértékéről tájékoztat minket.

Hogyan válasszunk fényvédőt?

Az, hogy kinek milyen faktorszámú fényvédő termék ajánlható, jelentősen függ attól, hogy az adott személy milyen bőrtípusba tartozik.

  • Az egyes, legveszélyeztetettebb bőrtípusba sorolandók a vörös, illetve világos szőke hajjal rendelkező fehér bőrű emberek. Számukra minimum 40-es faktorszámú fényvédő ajánlatos, úgyszintén a gyermekeknek is, a gyermek bőrtípusától függetlenül.
  • A második típusba azok tartoznak, akik először leégnek, majd később lebarnulnak. Részükre minimum 20-as faktorszámú fényvédő termék ajánlható.
  • A hármas bőrtípusba azok az egyének tartoznak, akik a kettes típushoz képest könnyebben és jól barnulnak, nekik minimum 10-es faktorszámú fényvédő készítmény ajánlott.
  • A negyedik bőrtípusú emberek szinte sosem égnek le, az ötödik típusba sorolandók a mediterrán térségek és Észak- Afrika lakói.
  • A fekete bőrűeket a hatodik bőrtípusba soroljuk. A negyedik bőrtípusba soroltak fölötti bőrtípusúak számára alkalmasak lehetnek 10-es faktorszámnál alacsonyabb SPF- el rendelkező termékek is.

A bőrtípus szerinti választás elsősorban a zsíros bőrűeknél okozhat gondot, hiszen minél magasabb egy termék faktorszáma, annál nehezebb olyan változatot kiválasztani, melyek alkalmazása mellett nem fénylik a bőr. Számukra ajánlhatóak a kifejezetten zsíros bőrre való termékek.

Kiemelendő, hogy a fényvédők csak megfelelő alkalmazás mellett és az egyéb óvintézkedések betartása esetén(déli órák kerülése) tudják beváltani az ígért egészségügyi védőhatást. Egy tanulmány szerint sokan nem használnak elegendő mennyiségűt a fényvédőből, így azok csak 20-50 százalékig adják a faktorszám szerinti védelmet.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink