Székrekedés

2014. július 3.

Kapcsolódó tünetek:

székrekedés

A székrekedés problémája életkortól függetlenül sokakat érint.

Kevesen tudják azonban, hogy a hosszú ideig fennálló székrekedéses panaszok bélrendszeri elváltozások kialakulásához vezethetnek.

A székrekedés okai

Orvosi fogalmát tekintve akkor beszélünk székrekedésről, ha heti háromszori alkalomnál ritkábban történik székletürítés, illetve ha két bélsár ürítés között 48 óránál több idő telik el. A széklet székrekedés esetén rendszerint keményebb a normálisnál, az ürülés erőlködéssel társul. A székrekedés kiváltó okai két nagy csoportba sorolhatók, egyfelől beszélhetünk elsődleges székrekedésről, mikor a székrekedés oka élettani, életmódbeli.

aszekr301Másodlagos székrekedésről akkor van szó, mikor egy fennálló betegség velejárójaként jelentkeznek a panaszok. A primer székrekedés egyik oka a széklettovábbító bélmozgások renyhesége, illetve a bélsár ürítési reflex gyengülése. A másodlagos székrekedéses problémák hátterében állhatnak különböző kórképek (pajzsmirigy alul működés, mellékpajzsmirigy túlműködése, hasnyálmirigyet érintő kórképek). Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat másodlagos székrekedés (különböző pszichoterápiás szerek, bizonyos vízhajtók, egyes vérnyomáscsökkentők, szívre ható készítmények).

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A székrekedés megelőzésének lehetőségei

A másodlagos székrekedés kezelését elsősorban a kiváltó kórkép terápiája jelenti. Életmódbeli változtatás a primer székrekedés megelőzésének első és legfontosabb lépése. A rendszeres bélsár ürítést segíti a tudatosan felépített étrend: törekedni kell a napi ötszöri étkezésre, az étrend tartalmazzon minél több gyümölcsöt és zöldséget, melyek rosttartalmuk révén segítik az egészséges bélperisztaltikát.

A megfelelő mértékű folyadékfogyasztás is elengedhetetlen(napi 3 l), hiszen az étrendben elfogyasztott emészthetetlen rostok a vastagbélben folyadékot kötnek meg, és így tudják növelni a széklet tömegét, javítani állagát. Az életmód része legyen a napi rendszerességű testmozgás, mely szintén segíti a belek egészséges működését. Javasolt testmozgás a gyakori séta, úszás, jóga.

Székrekedés kezelése

Javasolható emésztést segítő készítmények alkalmazása is, melyek hatásuk révén támogatják az emésztés folyamatát, így hozzájárulnak a megfelelő állagú és mennyiségű széklethez. A székrekedést kezelő készítmények hatásmechanizmusa többféle.

Vannak úgynevezett székletlazítók, melyek a széklet állagának javításával járulnak hozzá a könnyebb és gyakoribb ürítéshez, az ozmotikus hashajtók növelik a bélsár vízmegkötő- és tartó képességét, ezen térfogatnövelő hatásuk révén érve el a panaszok enyhítését. A stimuláns hashajtók a vastagbélfal izmait serkentik fokozottabb működésre, az olajos tartalmú hashajtók a béltartalom csúszósságát fokozzák. Fontos, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb készítményt válassza, orvosa és gyógyszerésze segítségével.

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

A székrekedést kiváltó okok nagyon sokrétűek. Többek közt a modern életvitelünknek is nagy szerepe van a kialakulásában.

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

A székrekedés minden életkorban kellemetlen, és tartóssága esetén szövődményekkel járó jelenség. A legkisebbek számára pedig különösen veszélyes lehet.

A székrekedés lelki okai

A székrekedés lelki okai

A székrekedés kellemetlen probléma, és igencsak gyakori is. Egyes felmérések szerint az emberek körülbelül negyede szenved tőle rendszeresen. Hátterében ugyanakkor nem csak fizikai tényezők állhatnak, kiváltói sokszor lelki és mentális gondok.

Kemény a széklete vagy rendszertelenül tud WC-re menni? (x)

Ürítési nehézséggel küzd? A DulcoSoft kíméletesen lágyítja a kemény székletet és akár hosszú távon is használható

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!