Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon

Rándulás, húzódás – nem kell, hogy fájjon
Ha egyenetlen, göröngyös talajon járunk vagy futunk, tipikusan a rándulás és húzódás hétköznapi veszélyeinek vagyunk kitéve – hiszen amikor véletlenül lábunk külső oldalára helyezzük testsúlyunkat, az egész testtömegünk bokánk külső szalagját nyomja. Így máris kész a baj, és valószínűleg csak a mihamarabbi fájdalomcsillapításra leszünk képesek gondolni. A rándulás vagy húzódás könnyebben bekövetkezik, mint hinnénk: elég, ha hirtelen irányt vagy sebességet váltunk futás vagy gyaloglás közben; elesünk és rosszul érünk földet; vagy nekiütközünk valaminek, de a bemelegítés hiánya is okozhat sérüléseket. Mégis mi a rándulás és a húzódás? A húzódás, melyhez nem szükséges ütés vagy direkt trauma, hiszen közvetlen külső behatás következik be. Ilyenkor az igénybevétel nagyobb, mint a teljesítőképessége és az izom húzódik, sérül. Az izomhúzódás tünetei lehetnek: duzzanat, zúzódás vagy vörösség, erős fájdalom, izmok és inak gyengesége, korlátozott mozgás képessége, izomerő csökkenése.1,2 Rándulás során túlzott erő nehezedik az ízületre – ennek hatására az ínszalagok megfeszülnek, csavarodnak, de akár el is szakadhatnak. A rándulás leggyakori helye lehet a boka, de lehet térd, könyék, csukló és a hüvelykujj. Ilyenkor duzzanatot, fájdalmat és beszűkült mozgást tapasztalhatunk, de akár vérömleny is keletkezhet a sérülés nyomán.2

Mit tehetünk, ha már kész a baj? Enyhe rándulás esetén fásli, jeges borogatás, felpolcolás segíthet csökkenteni a fájdalmat az azonnali kezelés keretében. Húzódáskor gyors megoldást jelenthet a rögzítés, tehermentesítés, kímélet, jegelés, rugalmas pólyázás és felpolcolás.1 Nagyon fontos, hogy a pontos diagnózis felállítása érdekében forduljunk a megfelelő szakemberhez, aki így megállapíthatja a sérülés súlyosságának mértékét, illetve a terápia pontos mikéntjét is, legyen szó bármilyen sérülésről! Győzze le a fájdalmat –kényelmesen és egyszerűen! Ha a sérülés már megtörtént, és hatékony fájdalomcsillapító módszert keres, bízza magát bátran az Algoflex Dolo gélre, ami csökkenti a gyulladás okozta duzzanatot, és csillapítja az izom-ízületi fájdalmakat. Új, 100 g-os gazdaságos* kiszerelésben is kapható. *Az Algoflex Dolo 50 mg/g 50 gramm kiszerelésű termék egy grammra eső termelői árához képest csaknem 10%-os (9,4%) árelőny mutatkozik.
Ibuproféntartalmi, vény nélkül kapható gyógyszer. 1. Sportorvos: Az izomsérülésekről általában https://sportorvos.hu/az-izomserulesekrol-altalaban/Letöltés ideje: 2019.05.30. 2. Is It a Sprain or a Strain? Tips for Identification https://www.healthline.com/health/sprain-vs-strain#symptoms Letöltés ideje: 2019.05.30. SAHU.IBU.19.05.0263 (2019.06.06) KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
2019. június 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink